Въвеждат се превантивни мерки във връзка с усложнената епизоотична обстановка

България ->

Новоселяни се стягат за събор

Видин ->

Община Видин подготви терен за скейтборд площадка в Крайдунавския парк

Видин ->

Поредна жертва взе път Е79

При тежък пътен инцидент един е загинал, двама са ранени
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

В Чупрене имаме доста проекти за приключване

В Чупрене имаме доста проекти за приключване
Това заявява пред в. „НИЕ” кметът на община Чупрене Ваньо Костин, който уверява, че не се предвижда увеличение на данъците и разказва за работата, която предстои на общинската администрация през следващата година
„НИЕ”: Г-н Костин, публичното обсъждане на бюджета на Община Чупрене за 2015 г. вече мина. Какъв ще е той?
Ваньо Костин:
Кой знае какви изменения няма – ние сме малка община и това, което получаваме като бюджетна рамка от държавата, си отива по дейности. Това, което може да повлияе на бюджета, е формирането на местните приходи, а те, за съжаление, са малко. Така единственият друг източник на собствени средства е евентуално продажба на имоти или от продажба на дървесина.
Не се предвижда увеличение на данъци, не се предвиждат съкращения – всичко си остава в досегашните рамки. За капиталови разходи сме заложили около 400 хил. лв., което за мащабите на нашата община не е малко. Най-вече тези средства ще се разходват за ремонти и поддръжка на общински сгради, улици, като цяло – за общински обекти.
„НИЕ”: Смятате ли, че обсъжданата напоследък мярка някакъв процент от данъците, които отиват в републиканския бюджет, да остават за общините, реално ще има ефект върху бюджета на Община Чупрене?
Костин:
Относно идеята от подоходното облагане един или два процента да остават за общините – ние обаче, дори и да повишим с толкова процента плоския данък, каквато е идеята, и допълнителни да кажем хиляда лева влязат в бюджета ни, това няма да се отрази много. Тази мярка би имала ефект за Столична община, за Варна, за Бургас. Например в община Чупрене събираме патентен данък да кажем около 1200 лв., МПС – 8000 лв., данък сгради – 15-16 хил. лв., такса смет – 70 хил. лв., и това е почти всичко, общата сума не е голяма. Ако например остава цялата сума от подоходното облагане – тогава, да, би имало ефект, но дори и да се сложат още 1-2% допълнително подоходно облагане върху доходите на малкото хора при нас, които са работещи и се осигуряват, получената сума няма да се отрази върху приходите ни.
„НИЕ”: Неотдавна стана ясно, че интегрираните териториални инвестиции няма да се случат. Какво следва от това за Вашата идея за създаване на ски-зона на връх Миджур?
Костин
: Това, което се иска от нас, ние си го работим – документация, техническа част на проекта. Въобще не е стоял въпросът с финансирането чрез този или друг инструмент – то ще е изцяло частна инвестиция, така че в момента, когато намерим сериозен инвеститор и се стигне до споразумение, до концесия, идеята би могла да се случи. Когато на едно от обсъжданията на териториалните инвестиции представих проекта, не беше залегнало търсене от този инструмент на средства нито за писти, нито за лифтове и т.н. Единствено можеха да се искат пари за подобряване на инфраструктурата – става въпрос за пътя до зоната, за улици, пречиствателни съоръжения, канали и т.н.
„НИЕ”: Това, че новите оперативни програми ще се забавят, ще блокира ли работата на Община Чупрене?
Костин
: Ние имаме доста проекти за приключване, за окончателни разплащания – за изграждане на водопровод, рехабилитация на улици, завършване на туристически информационен център, доставка на автомобили за Социалния патронаж, по проекта за читалището, който е по Програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия, чакаме сърбите да приключат, за да може да се финализира проектът, пролетта на следващата година приключва и проектът за реинтродукция на планинската дива коза, проекти по Оперативна програма „Адмнинистративен капацитет” имаме за приключване, и др. Отделно имаме още 4 проекта, става въпрос само по „Програмата за развитие селските райони“, които са току-що започнати и ако успеем догодина да ги завършим, ще е много добро като постижение. Проектите, които съвсем скоро ги започнахме, са за разполагане на атракционните съоръжения, които ще са над изградения по проект туристически информационен център, намиращ се на разклона на Долни Лом и Горни Лом – има да се прави воденица, детска пързалка. Не сме започнали още изпълнението и на проекта за места за почивка на маршрута за изкачване на Миджур – беседки, пейки и т.н. Започнахме съвсем скоро рехабилитацията на пътя през Върбово.
Имаме достатъчно работа, но дано възможно най-рано през 2015 г. започне приемането на проекти по оперативните програми и по „Програмата за селските райони“, защото подадени проекти през 2015 г. реално ще могат да почнат да се изпълняват от края на 2015 и през 2016 г. Ние сме твърде малка община, за да можем да правим проекти на конвейер и да чакаме да ни отворят мерките, защото изработването на проект също струва пари – нека отворят мярка, да видим какви са условията, кое е допустимо и кое не е и тогава да преценим какъв проект да разработим за кандидатстване.
Разговора води ТЕОДОРА Макавеева