Община Видин започна третирането срещу комари

Видин ->

Фокусът на общинското ръководство продължава да бъде подобряването на жизнената среда във Видин

Видин ->

Генади Велков: Явно някой има интерес нищо ново да не се създава с участието на СДС

Това коментира за вестник „НИЕ“ председателят на СДС – Видин по повод събитията, случили се преди дни на Националния съвет на партията
Видин ->

Николай Ненчев е кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на община Макреш, област Видин

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

С всичко, което имах намерение да свърша за този си мандат, съм се справил

Заявява за в. „НИЕ” кметът на община Кула Владимир Владимиров, с когото разговаряме за вече завършените и за текущите проекти
 
„НИЕ”: Г-н Владимиров, готов ли е вече спортно-развлекателният център, намиращ се в района на панаирния комплекс в Кула?
Владимир Владимиров: Спортно-развлекателният център миналата година беше въведен в експлоатация, но с ограничено ползване, заради това че не беше облицован с плочки басейнът. Сега там се коси тревата, полива се, садят се туи, за да се освежи, да придобие по-хубав вид. В момента басейнът е вече облицован, ще бъде напълнен с вода и предвиждаме към 15 юни да бъде официално открит. И в момента обаче хората ползват фитнес залата и тенис кортът, намиращи се в спортно-развлекателния център. 
„НИЕ”: Какво е текущото състояние на инфраструктурата и какво планирате да подобрите тази година?
Владимиров: В областта на инфраструктурата винаги има какво да се желае, въпреки това пътната инфраструктура в община Кула е в относително добро състояние и със сигурност не е най-големият проблем. Все пак тази година сме предвидили за ремонт един участък от ул. „Христо Ботев“ – това всъщност никога не е била действаща улица, това е по-скоро една алея, водеща до Панаира и новия спортен комплекс. Сега там ще бъде направена истинска улица, с тротоари и паркинг, който е прилежащ към спортния комплекс и, разбира се, ще се ползва и от посетителите на Панаира. Предвидени са да се асфалтират няколко улици в гр. Кула – част от ул. „Александър Стамболийски“, която е успоредна на „Христо Ботев“,  и ул. „Възраждане“. Това са улици в Кула, които трябва да бъдат направени. Подготвяме и пускаме процедура за избор на изпълнител, ще бъде обявена в Агенция по обществени поръчки, което означава, че до края на юли-август улиците би трябвало да бъдат асфалтирани. 
Разбира се, подобряването на инфраструктурата няма да е единствено в гр. Кула. През първата година на моя мандат се ремонтира пътят Кула-Големаново, но тогава парите стигнаха за направата само на половината трасе. Сега проектираме и тази година ще бъде асфалтирана останалата половина от пътя до Големаново. За тази година предстои да завършим и проект, финансиран от Държавен фонд „Земеделие”, който започна миналата година и е свързан с рехабилитация на улици в съставните села на община Кула. Проектът е разделен на два етапа, първият етап е приключил с направата на улици в с. Старопатица и в с. Цар Петрово. В момента се изграждат три основни улици в с. Тополовец, които до края на юни трябва да бъдат изцяло асфалтирани, с направа на прилежащите им тротоари. Участъкът е дълъг около 1,2 км, с което ще приключим проекта и трябва да се разплатим с Фонд „Земеделие“. 
„НИЕ”: Какви действия предприемате, за да бъде Кула още по-привлекателна за туристи?
Владимиров: Тази година започна реконструкцията, рехабилитацията на една закупена преди години от Община Кула къща с идеята в нея да бъде изложена етнографска експозиция. Спечелихме проект по Трансгранично сътрудничество със Сърбия, който завършва на 30 януари 2016 г., а строителните дейности по къщата, двора, оградата, те всъщност са три постройки в един двор, трябва да приключат края на октомври тази година. Засега дейностите вървят в график. Ще стане прекрасно. 
Туристическият дом в Кула нямаше легла, нямаше база за пренощуване. От една година вече базата е изградена и мога да кажа, че много успешно се реализира, дори надмина очакванията ни като посещаемост. На първия етаж на този туристически дом има направени две зали за експозиции. В момента има една експозиция на художници, които са рисували на ежегодния пленер, който се организира и провежда в Кула. Има картини на български, сръбски и румънски художници. В другата зала е подредена етнографска изложба. 
Всички тези неща, както и пътищата, които се опитваме да подобрим и изградим, за да направим връзката с Раковица и с Макреш през Старопатица, в крайна сметка целят по-лесния достъп на хората до Кула и достъпността въобще, не само за хората, които живеят тук, но и за туристи, а и за инвеститори. Усилията ни са подчинени и свързани изцяло с търсенето и очакването на един по-голям туристически поток – всъщност това е целта, мечтата ми!
„НИЕ“: Важна част от културния календар на Кула е и Кулският панаир. 
Владимиров: Винаги, когато започне да се рекламира панаирът, се започва с думите: „19 август е Традиционният кулски панаир“. Освен че е кулски, панаирът е и традиционен. Това е седмицата, в която кулчани се завръщат от Европа, от България, идват, за да се видят с близки, познати, роднини, да изпият по някоя бира, по някоя чаша вино, просто това е седмица, свързана и със семейните празници и традиции. 
Разбира се, и тази година ще бъде осигурена културна програма, ще бъде отпразнуван Денят на Кула – 19 август, подобаващо. Надявам се хората да останат доволни, още повече че миналата година беше реновиран панаирният комплекс – беше направен ремонт на покривната конструкция, има ново осветление и ВиК съоръжения. Панаирният комплекс придоби съвсем друг вид. Трябват ни още малко средства, за да бъде довършен изцяло проектът, има още няколко неща, които са предвидени да се направят там – например да се сменят будките от северната страна, с което видът ще бъде още по-добър. Но в крайна сметка, ако не стане тази година, ще остане за следващата година.
„НИЕ“: Какви социални проекти изпълнявате?
Владимиров: Както знаете неотдавна завърши програмата за лични асистенти, но беше осигурено финансиране и сега отново я стартираме. При нас функционира обществената трапезария, която е към Министерството на социалните грижи и осигурява храна на нуждаещите се. В момента подготвяме проекти, за да кандидатстваме по новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” веднага след като тя стартира. Предстои да кандидатстваме по програма „Подкрепа за живот“, която също ще осигури работни места, но и подкрепа на хора, които са самотноживеещи и инвалиди и ще допълни в някаква степен програмата за личен асистент. 
В общи линии Общината ежегодно се явява работодател на 200-300 души. Това са трудови договори ежегодно, които се сключват и Общината се превръща в най-големия работодател в Кулско, което не е добре. Предпочитам да има други работодатели от частния сектор, защото на Общината това не й е основната функция. Но така или иначе трябва да осигурим добри условия на живот на всички и ние полагаме всички възможни усилия в тази насока. 
„НИЕ”: Вече идва краят на този Ви мандат – каква оценка си давате?
Владимиров: Голямата болка ми остава сградата с музейната експозиция към крепостта „Кастра Мартис“ и самата крепост, която се нуждае от специализирана консервация и реконструкция. На много места в страната изградиха крепости от нулата, а крепостта в Кула „Кастра Мартис“ стои и се руши пред очите ни, което е престъпление. Трябва да бъде стегната, да бъде направена така, че да е атрактивна, да е достъпна за туристи, за граждани. Нужно е да бъде възстановена и музейната сбирка с артефактите, които са намерени при разкопките през 1971 г. Но смятам, че с всичко останало, което имах намерение като кмет да свърша за този мандат, съм се справил в една или друга степен – това са проектите за Спортния център, Панаира, Защитеното жилище, Туристическия дом, мерките за подобряване на инфраструктурата.
Разговора води МАРИЯ Савова