Въвеждат се превантивни мерки във връзка с усложнената епизоотична обстановка

България ->

Новоселяни се стягат за събор

Видин ->

Община Видин подготви терен за скейтборд площадка в Крайдунавския парк

Видин ->

Поредна жертва взе път Е79

При тежък пътен инцидент един е загинал, двама са ранени
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Герго Гергов, кмет на община Видин: Стъпките към просперитета на Видин са вече факт

Ще продължа да се боря, за да направим Видин един прекрасен европейски град

„НИЕ”: Г-н Гергов, неотдавна Ви възстановиха на поста кмет на Видин – откривате ли скрити или не толкова скрити мотиви, стоящи зад започналото и вече ненужно точещо се повече от година разследване срещу Вас?
 

Герго Гергов: Преди малко повече от месец окончателно Апелативен съд – София даде становище, че кметът на Видин не би могъл да пречи по никакъв начин на разследването, а и не би било проблем да осъществява дейността си, защото за тази една година, през която течеше разследването, не излязоха никакви нови доказателства и обстоятелства. Напротив, излязоха счетоводните експертизи, от които категорично е видно, че това, което беше като предположения на Прокуратурата, по никакъв начин не се оправда и не беше доказано, дори има достатъчно много писмени и други доказателства в обратната посока.
Допускам, че съм засегнал определени политически и икономически кръгове, които буквално откъснах от общинската „софра”, от която те щедро, за сметка на всички наши съграждани, са се облагодетелствали години наред. Благодарение на тази изградена стройна система и схема, през 2011 г. заварих нашия град без улично осветление, без ток и телефони в сградата на Община Видин, с неплатени за 6 месеца заплати на служителите, без осигурени горива за зимния период, без храни за детските градини; заварих една община, която не беше чистена от три месеца, община, която не беше озеленявана; община, която имаше 10-11 млн. лв. запор на сметките и нямаше никаква възможност да се развива, а новоизбраният кмет нямаше никакви възможности да реализира каквато и да е управленска програма или пък да взема каквито и да било управленски решения, тъй като от една страна имаше невъзможност да се разплаща с бъдещи контрагенти, от друга страна имаше безкрайно много задължения.
Логично е да бъда неудобен, след като съм спрял кранчето, образно казано, на течове за десетки милиони лева.
Начинът, по който тези политически и икономически кръгове организираха програмата си срещу мен, ги доближава повече до престъпния свят, отколкото до икономическия и обществен елит, към който те самите се заявяват – криминалните деяния, извършени срещу мен, като например хвърляне на коктейли „Молотов”, са действия, присъщи повече на мафията. Ето защо аз оттук насетне няма да се поколебая да наричам тези кръгове мафия. Тази мафия не спи и аз очаквам нови удари срещу мен, срещу екипа ми и дори срещу семейството и най-близките ми хора. Но който ме познава, знае, че няма да се разколебая – напротив, ще се боря активно Видин да стане сигурно, удобно, уютно и подредено място за живеене, където моите съграждани да се чувстват реализирани и защитени.
„НИЕ”: Казахте, че счетоводната експертиза вече е готова – питам Ви за нея, тъй като обществеността все още не е запозната с този документ.
Гергов: Абсолютно готова е, дори притежавам копие, но предпочитам да коментирам експертизата, когато съответните компетентни органи дадат своето окончателно становище. Смятам, че тогава ще съм с много по-широка усмивка и ще имам и много по-силен аргумент да коментирам подробностите.
„НИЕ”: Вие доста подробно описахте ситуацията, в която заварихте Община Видин при встъпването Ви в длъжност. В какво състояние заварихте Общината сега, след възстановяването Ви на кметския пост?
Гергов: Надявам се, силно се надявам, моите врагове и опоненти да са си дали сметка, че отстраняването на кмета – тук съвсем не говоря за себе си като физическо лице, а за кметската институция като цяло – отстраняването на кмета като институция поставя на карта не толкова изпълнението на големите проекти, колкото дребните, но жизненоважни въпроси, за които обществото дори не си дава сметка – социален патронаж, сигурност, чистота, образование, здравеопазване, подпомагане на най-уязвимите в социален план граждани и т.н.
Логично е при отстранен кмет да има забавяне на реализацията на множество ключови за град Видин решения и може би това е била и една от основните цели на хората, стоящи зад атаките срещу мен. Силно се надявах отсъствието ми да не се отрази върху рутинната дейност в Общината, но при завръщането си откривам множество теми, които сега трябва много бързо да финализирам в интерес на своите съграждани.
Но в общи линии съм доволен, че съм изградил екип с богат административен и мениджърски опит, екип, който дори и в моето отсъствие работеше благодарение на своята отлична подготвеност и компетентност – макар колегите ми да бяха подложени на нечовешки стрес, който рефлектира не само върху пряката им дейност, но и върху физическото и психическото им здраве. Оптимист съм, че бързо ще наваксаме забавянето и това е благодарение и на екипа, който успя да устои на провокациите и натиска, които мога да определя като нечовешки.
„НИЕ”: Отново ще Ви върна към ситуацията през есента на 2011 г., когато се наложи да спасявате големи инфраструктурни проекти като „водния цикъл” и регионалното депо, които сега са приключени или пред приключване. Как оценявате изпълнението им?
Гергов: Когато аз дойдох в Общината, заварих следната ситуация – бяха направени проекти, за да могат консултантите да си вземат комисионните и никой по никакъв начин не възнамеряваше да изпълнява тези проекти. Проектът за регионалното депо беше така направен, че неговото изпълнение беше невъзможно, заради геодезични дейности, които не бяха предвидени – предвиденият терен се оказа, че е върху малко свлачище и този пропуск се наложи да изчистваме в движение и въобще трябваше напълно да преработим плана за работа. А що се отнася до „водния цикъл”, там нещата бяха патологични. Община Видин трябваше само като самоучастие да влезе с огромна сума – благодарение на нашите усилия ние спестихме около 10 млн. лв. на Община Видин.
Затова моето мнение е, че никой не предвиждаше изобщо да изпълнява тези проекти, а по-скоро те бяха започнати да се правят, за да може да се платят комисионни на съответните консултантски фирми, избрани да разписват проектите. Ние в рамките на няколко месеца след встъпването ми в длъжност направихме и невъзможното, първо да се вместим в безкрайно кратките срокове на програмния период и второ – да преработим проектите така, че те да могат да бъдат работещи.
Що касае качеството на изпълнение, Община Видин е наела достатъчно компетентни фирми, ангажирани в процеса на оценяване на качеството на изпълнението. Мога със спокойно сърце да кажа, че качеството на подземната инфраструктура е на много високо ниво. Регионалното ни депо е напълно завършено, в момента остава да се довърши видимата част от „водния цикъл” – асфалтирането. Там има пропуски, които следва да бъдат отстранени – аз ще бъда много неприятен за всеки, който помисли, че има начин да се направи компромис с качеството на асфалтовите настилки. Още повече, че имахме напълно ремонтиран булевард, който в момента не изглежда така, както аз искам да го видя.
За сметка на това пък к-с „Строител”, смея да кажа, че ще стане един от най-добрите като инфраструктура квартали на нашия град. Посетих този квартал – хората, които много изстрадаха около „водния цикъл”, които платиха най-високата цена на неудобството от това да им се изгради изцяло нова канализация, сега имат едни модерни ВиК-съоръжения и имат изцяло асфалтирани улици, по които, както те сами казаха, от 1964 г. валяк не е влизал. За мен, който съм роден 1978 г., е изключително приятно да създам инфраструктура, по която от 1964 г. не е работено.
НИЕ”: Как стои въпросът с пречиствателната станция, която се изгражда в рамките на проекта за „водния цикъл” на Видин?
Гергов: Пречиствателната станция също е една голяма придобивка за нашия град. Там имаше забавяне в работата, свързано с високите подпочвени води в началото на миналата година, а този проблем го има и сега. Аз обаче съм оптимист, че до септември-октомври месец ние ще имаме и нова пречиствателна станция, лично съм се ангажирал това нещо да се случи.
„НИЕ”: През Вашия мандат се направиха много детски площадки, а още нови ще бъдат изградени и в рамките на проекта „Зелена и достъпна градска среда“.
Гергов: Мой приоритет винаги е бил децата на Видин на първо място да са добре обгрижени – техните родители да са сигурни, че в детските заведения са осигурени здравословни храни и напитки, отговарящи на най-високите стандарти за качество. Винаги съм настоявал в менюто на децата да присъстват свежи плодове и зеленчуци, а млечните и месни изделия да бъдат пресни, така че, особено през горещите летни месеци, да се избегнат неприятни инциденти. Здравето на децата, спокойствието на техните родители – това е най-големият ми приоритет като кмет на тази община, защото, грижейки се за най-малките ни съграждани, ние всъщност инвестираме в своето бъдеще.
Продължение на тази моя основна политика са и множеството нови детски площадки. Те са олицетворени на нашия основен фокус – децата. Аз съм много горд и щастлив, че ние съумяхме със собствени средства и сили да направим толкова много детски площадки и да продължим да ги поддържаме във вид, достоен за нашия град. Продължавам и разширявам поведението си в това отношение и посредством проекта „Зелена и достъпна градска среда”. Влязохме и в селата благодарение на възможностите, които програмата ПУДООС дава – съвсем скоро ще имаме няколко нови детски площадки, вече открихме една в с. Кутово, в Сланотрън направихме чудесни съоръжения, сега и в Дунавци, Иново и други населени места предстои да направим същото. Това е моят екип. Докато ние сме в правото да вземаме ръководни решения, за нас фокусът ще бъдат децата и тяхното бъдеще.
Колкото до проекта „Зелена и достъпна градска среда”, той е може би най-видимият проект за видинските граждани – дотук аз и моят екип поехме тежкия ангажимент да инвестираме в подземна инфраструктура над 110 млн. лв. Всеки човек обаче, който е строил къща знае, че най-тежката част е изграждането на основите, но без тях няма и къща. Така че основите, подземната инфраструктура на Видин, вече са направени. Оттук насетне остава да изграждаме „къщата”. И аз съм много горд, че успях да се преборя във Видин да влязат 38 млн. лв. по Оперативната програма „Региони в растеж”. Това е огромна сума за икономиката на нашата община. Това са пари, които ще влязат в реалната икономика, зад тях ще стоят действителни работни места и, дай боже, всеки наш съгражданин да усети ефекта от тази програма.
Категорично заявявам, че ако нашите съграждани отново ме изберат на поста кмет на община Видин, ще усвоя тези средства единствено и само в интерес на гражданите и заедно с моя екип ще направим всичко възможно тези 38 млн. лв. да се материализират в инвестиции за развитието на местния туризъм, в подобряване на инфраструктура, в облагородяване на ключови исторически обекти. И всичко това ще бъде видимо, така както се виждат детските площадки, така както се виждат цветята и новите боядисани стълбове, така както се вижда новото улично осветление.
Разработил съм проекти за над 70 млн. лв. – част от тези проекти ще се реализират именно с тези 38 млн. лв., които успяхме да спечелим и които ще използваме единствено и само за надграждане.
НИЕ”: Казахте, че „Зелена и достъпна градска среда” ще е един от най-видимите за видинлии проект, но всъщност първият значим проект, който реализирахте и резултатът от който е видим и радва нашите съграждани, беше ремонтът на надлеза.
Гергов: Като се върна назад в спомените си, преди да се кандидатирам за кмет имаше протест на надлеза – аз тогава отидох като гражданин и стоях малко по-встрани. Този протест го бяха „възседнали” всякакви псевдо-граждански движения, всякакви емоционално екзалтирани кандидати за кметове, които бяха направили едва ли не президиум – в общи линии беше едно празно говорене за това колко голям е проблемът с този надлез. Това, което аз казах на хората по време на моята предизборна кампания беше, че ще направя всичко възможно, а дори и невъзможното, за да се случи ремонтът на този надлез. И изпълних този ангажимент. Ние всъщност още официално не сме открили ремонтираното съоръжение, но факт е, че надлезът функционира, съвсем скромно ние го пуснахме в експлоатация и се справихме въпреки всичко и въпреки всеки, който се опитваше да пречи.
По отношение на надлеза, аз съм изключително благодарен за съдействието, което получих от страна на една партия, която не е широко популярна в нашия град, но която много помогна ремонтът на надлеза да се случи – благодарение на нейния депутат във Видин и, разбира се, благодарение на партийната централа и на лобито, което партията имаше в кабинета „Орешарски”. За да не звуча загадъчен, съвсем конкретно казвам, че благодаря за подкрепата, която Видин получи от страна на ДПС за изграждането на надлеза.
„НИЕ”: Наистина, от ОП „Региони в растеж“ Видин е с най-много пари в Северозапада – 38 млн. лв. Макар че имаше сериозно обществено обсъждане, все пак напомнете отново как ще се разходват тези пари?
Гергов: Наистина беше много широко дискутирано какво и как ще се прави с тези 38 млн. лв. Това, което искам да кажа е, че ще се съобразяваме с интегрираните планове за градско възстановяване и развитие – отново проект, който ние спечелихме и реализирахме. Ако разлистите интегрираните планове за градско развитие, Вие вътре ще видите пълната стратегия за излизането на нашия град от кризата. Всеки наш съгражданин може да отвори сайта на Община Видин и да се запознае с интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, след което да седне и да започне да преглежда платформите и обещанията на всички кандидат кметове и да помисли от къде те биха намерили финансиране за всяко нещо, което е различно от разписаното в интегрираните планове. Нашите съграждани трябва да знаят едно – абсолютно сигурното, което е осигурено за община Видин, е това, което е разписано в интегрираните планове за градско развитие – тук влиза разширяване на централна градска част с фокус върху туризма чрез подобряване на инфраструктурата на площада и реновиране на всички ключови сгради, които могат да допринесат за развитието на туризма и да носят пари на града ни; подобряване на условията на живот в целия ни град; „отваряне” на града към Дунав мост 2 – визирам създаване на условия и стратегия за привличане на директни инвестиции в територията от крепостта „Баба Вида” до моста; и не на последно място, създаване на всички условия в Северна промишлена зона, ако утре дойде инвеститор, Община Видин да е в състояние да му даде всички нужни документи, така че в рамките на 1 месец да може да започне да строи – в момента ние нямаме обособена индустриална част, в която, като дойдат инвеститори, ние да можем веднага да им предложим парцели, отговарящи на техните потребности.
Изпълнението на разписаното в интегрираните планове за градско развитие вече намери първото си финансиране в лицето на тези 38 млн. лв. Това, което трябва да се знае за тези 38 млн. лв., е, че се вменява на общините сами да си разписват проектите, сами да си ги оценяват и сами да преценяват по кои проекти, съгласно приоритетите си, да работят. Така че 38-те млн. лв. са на пълно разположение на Община Видин и само и единствено, подчертавам това, гражданите на Видин, чрез обществени дискусии и обсъждания, ще могат да кажат изпълнението на кои от разработените проекти да се финансира с тези 38 млн. лв. Така че всякакви спекулации, които излизат по медиите, и дори на заседания на Общинския съвет, където една колежка обясняваше как ще се обърне всичко с краката нагоре, са безпочвени.
Аз и моят екип през тези четири години успяхме да създадем стабилни основи. Нашият град няма нужда от „фойерверки”, от гръмки обещания, нашият град няма нужда от ексцентрично мениджърско поведение, нашият град има нужда от нормални хора, които не се страхуват от мафията. Тези нормални хора трябва да взимат нормални, предвидими, конструктивни, правилни решения. Всичко останало, което слушам по телевизията – например бъдещи кандидат кметове вече започнаха едва ли не да уволняват администрация, да намаляват разходи, накратко, да преобръщат с краката нагоре тази Община – няма да доведе до нищо здраво и смислено. Но аз ги разбирам, защото в една предизборна програма трябва нещо да обещаеш и когато не можеш да кажеш нищо конструктивно, трябва да измислиш нещо абстрактно, което да прозвучи най-малкото интересно. Но аз дълбоко уважавам нашите съграждани във Видин, най-вече защото те са изключително мъдри и знаят, че както едно семейство не може за една година да купи къща, да я обзаведе и да си купи кола, така и нашият град, нашата община, имат нужда от време, имат нужда от много работа, за да реализират потенциала си. Но първите стъпки вече са налице.
Съвсем наскоро ми попадна информация, че Златко Живков се кандидатира за пети мандат в Монтана. Той казва, че за четири мандата е успял да вкара в Монтана 200 млн. европейски пари и понеже хората са прозорливи и разумни, те виждат колко много този човек е направил за Монтана. Аз мога да кажа, че за един мандат, при това непълен, защото мафията се опита да ми попречи, успях да вкарам в община Видин над 110 млн. лв. и това няма как да не бъде видяно и усетено – тази инвестиция ще носи години наред и спокойствие, и приходи в общината, което означава, че първите стъпки към просперитета на нашия град са вече факт.
„НИЕ”: Как оценявате качеството на сметосъбирането и сметоизвозването в община Видин след създаването на бюджетното звено „Чистота”?
Гергов: Още през 2011 г. прецених, че е по-адекватно да започнем да прекратяваме практиките за възлагане на скъпите дейности – не само за почистването на Видин, но и за озеленяване, осветление, охрана, все големи капиталоворазходни дейности – на външни изпълнители. Пътят, по който ние вървим, е към съкращаване на разходите по перата от общинския бюджет, които са най-капиталоемки. Една от първите видими стъпки в тази посока е създаването на общинското звено „Чистота”. Това звено, освен че намали наполовина разходите за чистота, много по-добре и много по-ангажирано изпълнява функциите и задълженията си. И резултатите вече се виждат – откакто звеното работи, градът ни е много по-чист и се следва график за миене на улиците – нещо, което не се беше случвало от години, а централната градска част беше измита не само с вода, но и със сапун. Ето, това са резултатите от управлението на настоящия ръководен екип в общинската администрация.
„НИЕ”: В живота на видинлии влязоха много културни традиции - средновековният фестивал „Бъдинъ”, младежкият фестивал на изкуствата „Мостът”, детският „Щуроландия”, а неотдавна открихте и поредното издание на фестивала „Дунавски вълни”.
Гергов: Искам много да благодаря на целия екип в общинската администрация, занимаващ се с организирането на културната програма за това, че ние направихме културен бум в Община Видин. Ако нашите съграждани, ако общинската администрация, ако хората на културата в Община Видин не бяха толкова можещи, толкова обичащи нашия град, никога нямаше да успеем. Но ние успяхме да направим един истински бум в културата и това, образно казано, е една от значките, които аз с най-голямо удоволствие нося на ревера си, защото знам колко много усилия бяха нужни, колко много скептицизъм и критики сме понесли, колко страх в очите на нашите опоненти се поражда всеки един път, когато ние излезем с ново културно мероприятие, допринасящо за формирането на новата култура на Видин. Тя ще донесе и ново бъдеще за Видин, защото ако оставим културата да умира, така както я бяха оставили преди нас – натикана в дъното, то тогава няма как да изискаме от жителите на Видин да бъдат активни граждани, защото няма тяло без дух. Нашият град ще блести тогава, когато неговите граждани са културни, богати духовно. И в новата си управленска визия, която ще предложа пред нашите съграждани, културата отново ще бъде на водещо място.
„НИЕ”: С акцент върху опазване на културно-историческото наследство на Видин са и два от общо трите проекта, за които Община Видин и румънската Община Калафат подписаха споразумение за съвместно участие по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния.
Гергов: Това е така и аз съм горд, че сме разработили проектите и те са много конкретни, постижими. Всъщност ние „санирахме” проекта за крепостна система „Калето”, в който беше предвидено на практика кв. „Ак джамия” да бъде отделен от град Видин посредством един голям канал, пълен с вода – аз бях човекът, който спря този проект. Първо, защото трябваше Община Видин да отдели над 1,5 млн. лв. за собствено участие, срещу което да заблатим кв. „Акджамия”, пълнейки същевременно с питейна вода, през водомер, този канал и да поддържаме на практика един микроязовир, който проектът предвиждаше да бъде с някаква водонепропусклива хартия, която да не допуска водата да попива в почвата. Това беше безумие. Така че ние „санирахме” този проект за крепостната система „Калето”, направихме го по правилния начин. И ето сега, използвайки възможността на трансграничното сътрудничество, заедно с Калафат работим за реализиране на три значими проекта.
Отново екипът на Община Видин проявява прагматизъм – ние не мислим само за нашия град, ние искаме да създадем регион, в който туристите да останат по-дълго. За да задържиш интереса на туристите, за да ги накараш те да изхарчат своите пари тук и да останат при нас 4-5 дни, ти трябва да им привлечеш интереса като им предложиш достатъчно забавления, атракции, включително културно-исторически забележителности. Настоящето общинско ръководство разглежда Община Видин като център на един нов регион – досега сме били периферна точка, но с отварянето на Дунав мост 2, ако вземем в радиус 100 км от нас, ние вече разполагаме с чисто нов регион с население от над 2 млн. души и ние сме точно в неговия център, което предлага големи възможности за обособяване на нови туристически маршрути.
„НИЕ”: Освен в културата, Вие вдъхнахте живот и на спорта във Видин, а неотдавна получихте и отличие за Вашия принос към развитието на автомобилния спорт?
Гергов: Много ме критикуват за спорта. На хората, които се занимават със спорт и които в момента ми задават въпроси защо например от гласувани 10 хил. лв. са получили 8 хил. лв., искам да задам следния въпрос: „Уважаеми приятели, спомняте ли си годината 2011, когато Вие нямахте ток и вода във Вашите спортни сгради и съоръжения?”. През есента на 2011 г. аз заварих ситуация, при която нито един обект от спортните имоти на Община Видин не предлагаше каквито и да е възможности за развитие на спорта. Оттогава насам ние не допуснахме това да се повтори, като Община Видин разплаща всички разходи за електрическа енергия и за вода на спортните имоти, не вземаме наем от нито един спортен клуб – на практика ние сме осигурили основата, на базата на която всички спортове в нашия град могат не само да съществуват, но и да просперират. Освен това всяка година, откакто аз съм кмет се гласуват пари, които се раздават на спортните клубове за провеждане на спортни мероприятия и за изплащане на заплати на треньорите.
Казват: „Защо Община Видин е отделила от бюджета си най-много пари за футбол?”. Напомням, че единственият спортен клуб във Видин, който е общински, а не частен, е футболният. Когато аз встъпих в длъжност, общинският футболен клуб не съществуваше, имаше частен футболен клуб, който беше изграден на една нездрава счетоводна и управленска политика – Община Видин разплащаше от половин до един милион лева на година на частния футболен клуб, който срещу тези пари косеше стадиона, плащаха се заплати и се разплащаха разходи, при което Община Видин нямаше как да упражнява контрол. И в крайна сметка собствениците на частния клуб ми казаха: „Или ни даваш да работим проекти за милион и половина, или няма да има футбол във Видин”. В този момент заедно с Общинския съвет се събрахме и взехме решение – откриваме чисто нов общински футболен клуб, в който всяко едно дете ще може да отиде и да тренира, без да е нужно да заплати дори една стотинка, а нашият мъжки отбор ще бъде изцяло с момчета от град Видин.
Това е нашата стратегия за футбола – създаване на предпоставки за масов спорт чрез напълно безплатен и свободен достъп и добри условия. Ако сега отидете на стадиона, ще видите едни изключително добри условия – в съблекалните всичко е боядисано, подновено, децата спортуват, облечени в спортни екипи, за които не са дали и един лев, всички пътувания на детските отбори за състезания също са безплатни, като включително се поемат и разходите за храна. Затова Община Видин дава толкова пари за футбол.
На следващо място казват: „Кмете, ти имаш пристрастие към автомобилния спорт, защото това ти е хоби”. Аз не крия, че обичам бързите коли, но не това е причината да подпомагаме автомобилния спорт. АСК „Жико–Моторспорт” е единственият професионален спортен клуб в Община Видин, един клуб, който успя да възобнови легендарното за Видин рали „Вида”. И благодарение на този клуб и на нашата изключително скромна подкрепа – на фона на средствата, нужни за практикуване на този изключително скъп спорт – се създаде възможност в цяла България, а и в чужбина да се говори за град Видин. Причината ние да развиваме автомобилния спорт е само една – популяризиране на град Видин, създаване на условия за туризъм, защото няма по-атрактивни и привличащи повече почитатели от автомобилните спортове.
„НИЕ”: Хората се интересуват ще се кандидатирате ли за втори кметски мандат?
Гергов: Всички видяхме как за една година мафиотски структури във Видин направиха всичко възможно, за да ме дискредитират. Почеркът на мафията си пролича и в коктейла „Молотов”, който беше хвърлен по моята къща. До мен наскоро достигна информация, надявам се това да са само слухове – че отново се е задействала мафиотската машина, за да изфабрикува срещу мен всякакви прийоми, за да ме компрометира. Очаквам още посегателства върху моята движима и недвижима собственост, не изключвам възможността да подхвърлят дискредитиращи неща в колата или в дома ми, за да ме отстранят от предизборната борба. Очаквам изключително брутални атаки срещу мен. Но трябва да преодолеем страха и да направим Видин един прекрасен европейски град, с щастливи и спокойни хора, град с прекрасна и сигурна среда, където да растат нашите деца. В името на това ще продължа да се боря срещу мафията във Видин и се надявам всички граждани на красивия ни град и общината да ме подкрепят в тази борба. Това е моят отговор.
Разговора води ТЕОДОРА Макавеева