Народният представител от ГЕРБ-Видин Владимир Тошев бе гост на фолклорния събор „Жива вода“

Видин ->

Видинската партийна организация на БСП чества 125-годишнина

Видин ->

Кметът на Видин присъства на освещаването на чешма в село Слана бара

Видин ->

Празничен концерт за петата годишнина на Дунав мост Видин-Калафат

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

В края на четиригодишния ми мандат мога да застана пред съгражданите си с изправена глава

Заявява пред в. „НИЕ“ кметът на община Кула Владимир Владимиров, който, в деня, когато Кула чества своя празник, прави равносметка за постигнатото от началото на мандата си

НИЕ”: Г-н Владимиров, празникът на град Кула, освен ден за празнуване, е и ден за равносметка. Какво постигнахте през изминалата една година?

Владимир Владимиров: Това, което е постигнато през тази една година, е плод на работата и през предишните три години на мандата ми – нещата не могат да се накъсват, защото тогава, когато има последователност, когато има приемственост, нещата се случват в по-голяма степен и с по-добро качество. Благодарение на свършеното през четирите години, през които съм кмет, мога да застана пред съгражданите си с изправена глава и да ги погледна в очите. Защото доста добри неща се направиха за тези четири години.

Разбира се, има още много неща, които трябва да се направят – и в областта на инфраструктурата, и в областта на създаването на устойчиви работни места, особено за младежта, за да може младите хора да се задържат в Кула, защото всяко едно населено място има бъдеще тогава, когато в него има млади хора. Трябва да осигурим и

изживяването на достойните старини на нашите родители, на нашите баби и дядовци.

За тези четири години успях да асфалтирам пътя за Големаново, това са почти 9 км; асфалтирах пътя за Коста Перчово, там са около 2,5 км; асфалтиран е и пътят за Извор махала, около 3 км; успях да асфалтирам и част от пътя за Чичил. Асфалтирана е и частта от пътя между Старопатица и Раковица, намираща се на територията на Кулска община.

През тези четири години се направиха и доста улици в населените места. Освен асфалтираните улици в самия град Кула, които са с обща дължина около 3 км, успяхме доста да направим и в селата, където отдавна не бяха основно ремонтирани улици. Асфалтирахме улици в Старопатица – с обща дължина около 1 км, в Цар Петрово – общо около 1,5 км, и в Тополовец – почти 2 км улици, като навсякъде се направиха и прилежащите тротоари. Станаха прекрасни улици. Естествено, има още улици за асфалтиране, но това ще бъде задача за следващия период. Освен тях мой приоритет

ще бъде и направата на пътя Цар Петрово – Тополовец и пътя за Старопатица – това са дълги участъци, изискващи доста средства, но смятам, че, с упоритост и последователност, ще бъдат намерени достатъчно начини, за да бъдат финансирани и тези проекти.

НИЕ”: Но освен в сферата на инфраструктурата, доста се направи и за развитието на туризма и на социалното дело в община Кула.

Владимиров: За този четиригодишен период беше изградено защитеното жилище в Кула – една много красива и функционална сграда. В рамките на този мандат успях да направя туристическата спалня в Кула. Това се оказа едно добро попадение, защото от откриването й през есента на миналата година до сега туристическата спалня не е оставала без нощуващи – винаги има клиенти, а сега, на празника на Кула, целият капацитет на този туристически дом е запълнен.

За голям мой успех считам и направата на спортния център в Кула – включващ тенис корт, басейн, зала за фитнес. Също едно много добро попадение, като възможностите, които предлага спортният комплекс се ползват не само от младите хора, но и от всички граждани. И съм доволен и радостен, когато виждам, че хората пълнят новия басейн и се радват – по принцип за всяко нещо, което се направи, има 50% доволни и 50% недоволни, но специално за басейна не чух нито една отрицателна или критична бележка.

Успяхме да обновим и панаирния комплекс, ремонтирахме сградата, която се намира там, наскоро асфалтирахме и улицата, минаваща между спортния комплекс и пространството, в което е разположен панаирът. Разбира се, има още неща да се правят на панаирния комплекс – за следващ мандат смятам да се подменят и самите лавки и тогава ще разполагаме с едно напълно обновено, красиво европейско съоръжение, което може да се ползва за различни цели.

НИЕ”: Лесно ли се работи по толкова много проекти?

Владимиров: Искам да отбележа, че в рамките на този мандат административният капацитет на Община Кула се повиши – не само защото изпълнихме един проект по Оперативна програма „Административен капацитет”, а и защото служителите бяха изпращани на много обучителни курсове. Така екипът, с който работя, вече умее да работи по европейските програми – знае как да управлява проекти по тези европейски програми.

За всички проекти, които съм изпълнявал по различните оперативни програми, Община Кула няма наложени никакви финансови корекции. Това еднозначно говори за добрата работа на екипа, който управлява тези проекти.

НИЕ”: На тържествената сесия на Общински съвет – Кула бяха наградени и ученици, завършили с отличие образованието си в кулското училище. Каква е ролята на общината за подкрепата на едно такова по-малко училище.

Владимиров: Кулското училище влезе в групата на малките училища в резултат на демографския проблем, характерен за цяла Северозападна България. В училището в момента има около 300 ученици. Аз съм възпитаник на същото това училище – по мое време в същата тази сграда учеха около 800 ученици. Но, въпреки намаляването през годините на броя на учениците, това училище винаги е давало добри кадри, които са завършвали различни висши училища и след това са се доказвали в професията. Така че кулското училище традиционно подготвя учениците на едно добро ниво.

Община Кула винаги е била обърната с лице към нуждите на децата – независимо дали става въпрос за децата в детската градина, или в училище. От собствените общински приходи винаги са заделяни доста средства и за капиталови разходи за ремонти в училището, както и за дофинансиране на дейността на детската градина. Държа да кажа, че таксата за детската градина в Кула е 20 лв. и това е една от най-ниските цени за тази услуга в цялата страна. За децата винаги ще се дава мило и драго – за да бъдат те здрави, добре обучени, добре възпитани и да се чувстват комфортно в Кула.

Разговора води ТЕОДОРА Макавеева