Кметът на Видин връчи отличия на състезатели и треньори на клуб по кану-каяк „Ванто“

Видин ->

Във Враца откриха паметен знак за жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Враца ->

Община Видин отбеляза с тържествена церемония Деня на независимостта

Видин ->

Огнян Ценков: Всички дейности по проекта за централната пешеходна зона са в график

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Витрина за благотворително раздаване на храна ще бъде открита в Монтана

В Монтана ще бъде отворена витрина за благотворително раздаване на храна. Тя ще се намира в закусвалня „При Янка“. Идеята на собственичката Янка Иванова е в хладилната витрината да се оставя излишна храна, която да не отива в контейнерите за смет, а при нуждаещи се хора. Всеки, който има нужда ще може да се възползва от благотворителното меню, без да се налага да дава нищо в замяна.
Хладилникът ще съдържа закуски, останали от предходния ден, които един уважаващ себе си производител, не би пласирал на клиентите си. Тези тестени изделия са напълно годни за консумация, но обикновено се изхвърлят или дават на бездомни кучета. „Не мога да си позволя да продавам вчерашни закуски, а често се случва да ни останат много. Вместо да храня животните, предпочитам да помогна на хората, които умират от глад и едва оцеляват.“ – споделя Янка Иванова. 
Иванова цели да провокира милосърдието и на съгражданите си с доброволческата акция. Тя апелира към съмишленици, които споделят виждането, че е грях да се изхвърля излишната храна, която е жизнено важна за други хора и ще ги избави от глада и от унижението да ровят в кошчетата за боклук, за да си осигурят насъщния. „Във всяко домакинство се случва да остане храна, която не се консумира и или се разваля, или се изхвърля. Не е ли по-добре да дарим това, което така или иначе не можем да оползотворим?“ – размишлява щедрата дама. Тя уточнява, че инициативата й е съгласувана с контролните органи.
Хладилната витрина пред закусвалнята на бул. „3. март“ № 66 ще бъде достъпна за всеки, който желае да стане част от каузата и да дари излишъка и да изпита вътрешно удовлетворение от едно добро дело. Янка Иванова добавя: „Аз обичам да раздавам. За мен ден, в който не съм дала нещо от себе си, е прахосан ден.“ 
Благотворителният жест на бизнес дамата от Монтана, насочва вниманието към един важен проблем на съвременния свят. Всяка година от глад умират повече хора, отколкото от СПИН, малария и туберкулоза, взети заедно. Около един милиард жители на планетата гладуват, твърди статистиката. Тя отчита също, че всяка година се изхвърлят над един милиард тона хранителни продукти, което се равнява на една трета от цялото производство. На глава от населението в развитите държави в Европа и Северна Америка се изхвърлят между 95 и 115 килограма храна. Паралелно с това милиони жители страдат от недохранване, което уврежда здравето им. Това е причина на много места да бъдат създадени хранителни банки. Може би и благотворителната витрина в Монтана ще постави началото на такава банка.
 
Мария Ивайлова