Въвеждат се превантивни мерки във връзка с усложнената епизоотична обстановка

България ->

Новоселяни се стягат за събор

Видин ->

Община Видин подготви терен за скейтборд площадка в Крайдунавския парк

Видин ->

Поредна жертва взе път Е79

При тежък пътен инцидент един е загинал, двама са ранени
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Министър-председателят откри пречиствателна станция и стадион в община Берковица

 Министър председателят на Република България Бойко Борисов гостува в Берковица за празника на града – Рождество Богородично, където официално откри пречиствателна станция и алпийско водохващане в село Бързия и Градския стадион в Берковица. Сред официалните гости на събитието, което се проведе във вторник, 8 септември, бяха Ивелина Василева – министърка на околната среда и водите, Румен Порожанов – изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ РА, народната представителка Десислава Атанасова, Ивайло Петров – областен управител, жители и представители на институции. Кметицата на община Берковица Димитранка Каменова приветства всички присъстващи на двете събития, подчерта значимостта на двата обекта, а на стадиона в Берковица поднесе като подарък на премиера ръчно изработена икона на Богородица.

 5, 7 млн. лева са вложени за пречиствателното съоръжение и водопровода по Програмата за развитие на селските райони. Общата им дължина е 10, 419 км. Пречиствателната станция работи по следната схема: монтирани са два пясъчни филтри, съдържащи по 30 куб. м. кварцов пясък с непрекъснато действие и инжектиране на хлор, разтвор от натриева основа, алуминиев сулфат и натриев хипохлорид. Инжектирането става автоматично с мембранни дозаторни помпи. Изграден е нов водопровод, който да замени съществуващ довеждащ водопровод, изпълнен от етернитови тръби. Фирмата-изпълнител е обединение „Геостройтехмин“, гр. София. Целта на проекта е подобряване условията за живот в община Берковица, чрез подобряване на достъпа до качествена водоснабдителна и канализационна инфраструктура.

 В градския стадион в Берковица са вложени 1,6 млн. лева от Програмата за трансгранично сътрудничество. По проекта е направена реконструкция на стадиона, основен ремонт на двете сгради-саниране, покрив и настилка, рехабилитация на трибуната за зрители на голямото игрище, писта за бягане с каучуково покритие, ремонт на ролбан, засипване на стария басейн и направа на тенис-корт и игрище за мини футбол и комбинирано игрище за волейбол и баскетбол. Фирмата-изпълнител на строително-ремонтните дейности е „Консорциум за инженеринг, проектиране и изграждане“ ДЗЗД.

 На официалните церемонии по откриването премиерът бе поздравен от Никол Иванова и Евгения –Александра Стоянова от вокална група „Лачени обувки“ , гр. Берковица и Детски танцов състав към Народно читалище „Иван Вазов-1911“, с. Бързия, децата от ЦДГ „Звънче“ с ръководителка Наташа Христова и клуб по приложно колоездене гр. Берковица.

 Преди да се включи в празника на Берковица, министър-председателят разгледа школата за обучение на кучета в града, а по-късно замина да открие нов водопровод и в село Копиловци.