Отчет на народния представител от ГЕРБ-Видин Владимир Тошев

Видин ->

Мария Джамбазова, БСП - Видин: Не бива със манипулативни коментари да се отклонява вниманието от темата за насилието срещу жени

Видин ->

„Пожарникар на годината” - 2017

Наградиха победителите в областния етап на ежегодния Национален конкурс
Видин ->

Започна санирането на жилищни сгради с до 35 апартамента в град Враца

Враца ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Пистолети с висока колекционерска стойност иззети при операция в Монтанско

31 пушки, 21 пистолета, някои от които с висока колекционерска стойност и 13 000 боеприпаси и части за оръжие са иззети при специализирана полицейска операция в село Долно Белотинци и село Мърчево, Монтанско, както и в областният център Монтана. От Областната дирекция на МВР в Монтана съобщиха, че на 16 септември след получен сигнал за съхранение на незаконно оръжие и боеприпаси е проведена специализирана полицейска операция с цел пресичане, разкриване и документиране на престъпна дейност, осъществявана от П.Б. /61 г./ и С.Ц. /66 г./, и двамата от гр. Монтана. В операцията са участвали служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОД МВР, РУ Монтана и „Патрулно-постова дейности и кинология” – база Берковица. Извършени са проверки в 2 къщи и оръжеен магазин в гр. Монтана и в къща и постройки в местността „Разсадника” в землището на с. Долно Белотинци и в село Мърчево.
В къща в гр. Монтана, собственост на П.Б. /61 г./, са намерени и иззети 2 кобур-приклад за пистолет „Маузер 96”; револвер „ME JAGUAR”; пълнители за картечен пистолет „Томпсън”, пистолет „Парабелум”, автомат „Шпагин” и 46 патрона от различни калибри. От оръжеен магазин в гр. Монтана, собственост на П.Б. /61 г./, са иззети 2 пистолета „Маузер”, пистолер „WAFFENFABRIK STEIER“; 3 пистолета „Парабелум”; пистолет „SMITH&WESSON“; устройство за изстрелване на газ-сигнални ракети; 150 боеприпаси за различни оръжия, както и различни части от оръжия.
Иззетите пистолети са с висока колекционерска стойност и са в безупречно състояние. По мнение на експерт два от иззетите пистолети марка „Парабелум” са много редки и стойността им при търг започва от 11 000 евро. Иззет е и пистолет „Маузер”, на който стойността при търг започва от 5 000 евро. П.Б. е регистриран колекционер и притежава лиценз за продажба на огнестрелно оръжие, оръжеен магазин и разрешително за оръжеен майстор. При извършена проверка в КОС е установено, че П.Б. законно притежава само 3 пистолета и един пистолет с колекционерска стойност, който е извън намерените и иззетите. Срещу П.Б. е в ОДМВР Монтана е образувано досъдебно производство.
В хода на операцията е извършена проверка в къща с прилежащи постройки в землището на село Долно Белотинци, стопанисвани от С.Ц. /66 г./ от гр. Монтана. Намерени и иззети са 27 пушки – ловни и нарезни различен калибър; 3 пневматични пушки без документи за произход; 6 бойни пистолети – „Макаров”, ТТ и други; 6 газ-сигнални пистолети без документи за произход; около 12 000 боеприпаси за оръжия – ловни, нарезни, бойни пистолети и други; около 500 различни части от оръжия – приклади за пушки, полуложи, пълнители, цеви, ръкохватки и други. При претърсване в къща в гр. Монтана, собственост също на С.Ц. /66 г./, са намерени и иззети 4 пушки – ловни и нарезни; 3 бойни пистолети – BROWING R 78, WALTER, кал.7,65 и друг пистолет кал.7,65 неустановена марка; около 700 боеприпаси за различни оръжия, както и различни части от оръжия. От извършена проверка в КОС е установено, че С.Ц. има регистрирани и законно притежавани общо 37 ловни пушки и карабини, ловна пушка му предстои за записване, както и 4 пистолета. Преди повече от 5 години С.Ц. е стопанисвал оръжеен магазин в гр. Лом и е притежавал сертификат за оръжеен майстор, но разрешителното му за оръжеен майстор е изтекло от около 5 години. Срещу С.Ц. са образувани 2 досъдебни производства.
Работа по случаите продължава сектор „Противодействие на криминалната престъпност” в ОДМВР – Монтана. Проверките по линия на общоопасните средства в цялата област продължават.