Видин се включи в Похода за свобода в подкрепа на борбата с трафика на хора

Видин ->

Кметът на Видин с награда за принос към опазване и популяризиране на културното наследство

Видин ->

Видински деца се включиха в Седмицата на програмирането

Видин ->

Пътуващата изложба „16 фотоесета „Другото лице на воините ни“

Откриването ще бъде на 22 октомври от 17:00 часа в музей „Кръстата казарма“. Изложбата е част от Националния календар посветен на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Станислав Станчев, кандидат за кмет на община Видин на НФСБ: Като кмет ще работя така, че да мога след това да гледам хората в очите

Въпрос: Г-н Станчев, каква е причината един успял в собствения си бизнес човек като Вас да реши да се кандидатира за кмет на община Видин?
Станислав Станчев: Моят живот е във Видин. До един предишните кметове на община Видин напуснаха града след края на мандата си, защото нищо не ги задържаше тук. Аз нямам къде да ходя – бизнесът, в който съм инвестирал, е във Видин, тук са и децата ми. За себе си съм постигнал успеха – и в личен, и в 

професионален план. Но ме боли, когато виждам, че във Видин нищо добро не се случва, че младите хора напуснаха и продължават да напускат града.
Същевременно след като децата ми се включиха в семейния бизнес, аз имам доста свободно време и мога да се посветя на моя град, за да стане той място, където моите деца да могат да работят успешно и

да живеят щастливо.
Аз се смятам за щастливец, защото синът ми и дъщеря ми са тук. Но бих искал да направя всичко възможно във Видин да се завърнат и децата на съгражданите ми. За да се случи това, не е нужно много – трябва просто едно сериозно отношение от страна на кмета. 
До момента, за съжаление, все не случваме на кадърен кмет на общината – кой банкер, кой лекар… но те не са мениджъри. Един мениджър, един човек, който е изградил и развил собствения си бизнес, знае, че не бива да се мисли ден за ден. Един кмет не бива да мисли само какво да направи през мандата си. 

Трябва да се мисли и действа в перспектива – какво да направим, така че нас вече и да ни няма, нещата във Видин да вървят в правилната посока. А един мандат от четири години дава възможността да се начертае правилният път, който следващите общински управници да следват. 
Въпрос: Какво е първото, с което трябва да се заеме новото ръководство на община Видин?
Станислав Станчев: Най-важното нещо е да се спрат нецелевите разходи, които се правят. Дейности като чистотата, като озеленяването трябва да станат изцяло общински. Сега особено интересна е ситуацията в чистотата – уж е общинска, но техниката и контейнерите са наети от фирма, свързана с фирмата, която доскоро чистеше Видин – а вместо да пълним нечия гуша, тези пари могат да се изразходват за закупуване на техника, която да е общинска. 
Трябва да се направи пълна ревизия в Община Видин, защото има подписани договори, които са неизгодни, но никой не смее да извади това наяве. Когато обявих, че ще се кандидатирам за кмет и че смятам да направя ревизия на тези договори, мои познати веднага ме предупредиха: „Не знаеш с какво се захващаш. Знаеш ли, ако извадиш тези договори, колко проблеми ще имаш?”. Но който го е страх от мечки, не ходи в гората. Мен абсолютно от нищо и от никого не ме е страх! 
Нужно е да се промени като цяло начинът, по който работи общинската администрация. Моето виждане е, че трябва общинската администрация да се реформира така, че да се обособят отдели, които да предоставят услуги само на фирмите и на бизнеса, както и такива, които да работят единствено с гражданите. Трябва да се въведе и работата на едно гише, така че да е максимално лесно за гражданите и за бизнеса. 
В момента Общината не работи в полза на инвеститорите. Аз имам много лични контакти с хора, желаещи да инвестират, да стартират или да развият бизнеса си във Видин, но не им се дава възможност. Досега инвеститорите са отблъсквани, защото първият въпрос, който им се поставя, е не с какво Общината може да им помогне, а каква комисионна ще дадат. При състоянието, което е в момента Видин, трябва всячески да се подпомагат инвеститорите, включително и с преференциални условия за закупуване на общински терени, само и само тук да започне някакво реално производство, да се създадат работни места, защото така ще започнат да се връщат и младите хора, напуснали града и общината. 
Безспорно, подобряването на инфраструктурата също е нещо много важно. Но човек първо ремонтира къщата си и после се захваща с двора или с тротоара пред дома си. Така и ние първо трябва да си оправим къщичката – тоест, да въведем ред в начина, по който работи Общината, и след това да се заемем с инфраструктурата и с другите проблеми на Видин. 
Вече съм събрал екип от хора експерти – икономисти, юристи, специалисти по разработване на проекти. Всички те са много ентусиазирани и готови да се захванат за работа и да започнат да решават проблемите на общината. Това мен ме радва много, защото който и да стане кмет, сам нищо няма да може да постигне. В моя екип ще има вече утвърдили се професионалисти, но и млади, високообразовани хора. Трябва да се даде път на младите – те имат ентусиазма, но им липсва опитът. Затова трябва да им дадем възможност да се научат от по-опитните, защото един ден младите ще трябва да поемат нещата в свои ръце. 
Въпрос: Притеснява ли Ви, че зад Вас стои една млада партия, каквато е НФСБ?
Станислав Станчев: „Национален фронт за спасение на България” наистина е млада партия, но тя вече се доказа като много успешна и отговорна политическа формация, която е изключително активна в Парламента. НФСБ не е натоварена с негативите, които носят други партии, управлявали държавата и показали с делата си, че Видин за тях не е важен. Аз не съм човек, който би приел подкрепата на която и да е партия, но националната програма на НФСБ изключително много ми допада. В тази партия са събрани истински патриоти, а на Видин му трябват именно патриоти. 
Въпрос: Каква кампания ще водите?
Станислав Станчев: Знам, че моите опоненти правят скъпи кампании. Но нека видинските граждани не забравят, че след като сега кандидатите хвърлят толкова пари, ще искат след това да си ги вземат обратно – и ще се започне пак с далаверите и с другите нечисти практики в Общината. Ние ще правим скромна кампания. И ще оставим видинчани да решават на кого да дадат своето доверие. 
Ще разчитаме основно на диалога очи в очи с гражданите. Хората ме познават като човек на честта – вече 50 години градя авторитет във Видин и като кмет ще работя по такъв начин, че след края на мандата ми да мога да гледам без срам хората в очите. 
 
Купуването и продаването на гласове е престъпление