Спортен празник във Видин събра над 200 участници

Видин ->

Николай Андреев, председател на СГЕРБ във Видин: Авторитетът на България, като лидер на Балканите, бе доказан по един безспорен начин

Видин ->

Водна война и сладолед в лагера на The Bridge

Видин ->

Русенският университет е най-доброто висше училище извън София

РУ получи много висока оценка на институционалната си акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация
България ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Венцислав Станев: Вярвам, че Видин може да просперира

Венцислав Станев е роден на 13 март 1960 година. Дипломира се в СУ „Св. Климент Охридски” със специалност преподавател по математика и физика. В Алма Матер придобива и следдипломна квалификация по организация и управление на образованието. Притежава почти четвърт век стаж като педагог, бил е и директор на телевизия.Преминал е през различни допълнителни специализации по мениджмънт в Гьоте-институт, Култур-Контакт–Австрия и др. От 2002 г. до днес изпълнява длъжността директор на СОУ „Цар Симеон Велики” в град Видин.

- Г-н Станев, кое Ви мотивира да се кандидатирате за кмет на Видин?
- През последните седмици познати и приятели ме питат защо отново се явявам на избори, след като съм успешен директор на образователна институция със 150-годишна история. Гимназията за мен е особено скъпа, там са преминали много години от живота ми. За това време аз и колегите ми постигнахме много. Днес със самочувствие мога да заявя, че ръководя едно от най-добрите училища в цяла България. Мирогледът ми обаче не се ограничава до двора на „Цар Симеон Велики”. Искам да приложа уменията си и в управлението на общината, за да стане Видин по-добро място за живот.
- Смятате ли, че един успешен и уважаван училищен директор може да бъде успешен кмет?
- Убеден съм в това. Още когато се впуснах в изборната надпревара ясно заявих, че се явявам на изборите не толкова като политик, колкото като експерт. Притежавам повече от 25 години опит в управлението на хора и бюджети. Имам опит в реализирането на инвестиционни проекти. Доказал съм се като добър стопанин. В гимназията успешно ръководя персонал от сто души и отговарям за повече от хиляда ученици. Със сигурност съм най-опитният от всички претенденти за кметския пост.
- В публичните си изяви често говорите за проектите, които реализирате в гимназията. Колко точно са те и на каква сума възлизат?
- Само за периода 2009 – 2015 г. с колегите ми сме завършили 6 големи проекта на обща стойност 501 490 лв. Има и множество по-малки, които изобщо не споменавам. Това са средства, инвестирани както в материалната база, така и в обучението на учениците и в повишаване квалификацията на учителите. Целта на усилията ни е да имат децата на Видин условия, в които да развиват своя потенциал.
- Инициативите Ви срещат ли подкрепа от местната власт?
- С чиста съвест заявявам, че Община Видин не само не помага, ами в много случаи целенасочено пречи на инициативите, които предприемам като директор на СОУ „Цар Симеон Велики”. Веднага ви давам пример с националния трибагреник, който поставих в двора на гимназията. Само седмица след издигането му се намериха хора от Общината, които поискаха да го свалят. Тъй като съм педантичен човек, бях направил нещата съобразно всички възможни законови разпоредби и само това ми помогна да отблъсна атаката.
- Общинската администрация опитвала ли е да провали и други Ваши проекти?
- Само преди няколко месеца Общината отказа да одобри проект за свързване на бившия физкултурен салон на училището с основната сграда. Имахме изготвена документация за изграждането на топла връзка между двете постройки. Осигурихме финансиране и всичко беше готово, когато местните власти без обяснение едностранно отказаха да ни издадат необходимите разрешителни. Така проектът бе провален, а финансирането – изгубено.
- Кои са първите неща, които ще направите, ако бъдете избран за кмет?
- Преди седмица на среща с Камарата на строителите заявих, че първата ми задача като кмет ще бъде да сменя входната врата на общината, за да не ни се присмиват. За мен кметският стол не е самоцел. За разлика от повечето ми опоненти, аз съм се доказал както в професионалния, така и в личния си живот. Неслучайно мотото на кампанията ми е „Работя за Видин”. Всичко, което съм постигнал през годините, е било постижение за нашия град и нашата община. В настоящите избори виждам възможност да променя нещата, защото един ден внуците ми ще ме попитат „А ти какво направи, за да живеем ние по-добре?”. Вярвам в демократичните принципи и съм убеден, че волята на хората е по-силна от дилърите на гласове.
- Какво ще кажете на видинлии броени дни преди местния вот?
На миналите избори до урните за първия тур отидоха едва 40% от избирателите. 60% от жителите на Видин, които имаха право на глас, доброволно се отказаха от това право, защото са обезверени. Моята мисия като кандидат за кмет е да върна тяхната вяра. Да им покажа, че способностите все още могат да надделеят над посредствеността.
По време на обиколката си из общината видях, че много хора се страхуват да заявят открито подкрепата си за моята кандидатура. Въпреки това аз зная, че на 25-и октомври те отново ще ме подкрепят, за което им благодаря. Видинлии трябва да повярват, че можем да просперираме. Единственото, което трябва да направим, е да преборим страха и апатията, като гласуваме с № 17.
 

Купуването и продаването на гласове е престъпление