Във Враца откриха паметен знак за жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Враца ->

Община Видин отбеляза с тържествена церемония Деня на независимостта

Видин ->

Огнян Ценков: Всички дейности по проекта за централната пешеходна зона са в график

Видин ->

Детска градина в Монтана отвори врати след цялостна промяна

Монтана ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Росица Кирова: Да покажем на България, че сме различни и можем!

„НИЕ”: Г-жо Кирова, два дни остават до изборите – какво очаквате да се случи на 25 октомври?
Росица Кирова: Очаквам Видин да избере промяната! Очаквам промяната да се случи! Очаквам да покажем на България, че сме хора, които заслужават уважение за избора си. Че сме различни, защото имаме духа на старопрестолния ни град, на гордите и непокорни българи. И очаквам да направим така, че децата ни и ние да живеем в този град щастливи. Очаквам хубави неща, защото обикновено ти се случва това, което очакваш.
„НИЕ”: Изпратихте покани за дебат до всички Ваши опоненти в кметската надпревара. Защо този дебат не се състоя?
Росица Кирова:
Да, исках да говорим за Видин – за проблемите на Видин, за проблемите на местното самоуправление, но се оказа, че моите опоненти не желаят да легитимират една жена, каквото и да означава това. Всъщност смятам, че дебатът елегантно ми бе отказан, защото моите опоненти нямат аргументи, защото нямат собствена представа за това как могат да променят нещата. И защото в открит дебат няма как да четеш предварително написаните от някого реплики и няма как да получаваш инструкции от партийната централа.
Несъстоялият се дебат за мен също е дебат. И е силно тревожно явление – то ми показва едно: че в политическия живот на Видин все още има хора, които имат лични интереси, свързани с управлението и властта и никой от моите опоненти не осъзнава колко голяма е заплахата да загубим града си. Ще дам всичко от себе си нещата да се случат по правилния начин и Видин да получи това, което заслужава. За да спася онези, които обичам, за да спася града, който обичам, за да спася бъдещето на децата ни. Аз не вярвам, че сме по-глупави от останалата част на страната, че сме по-неспособни или по-мързеливи – и моите съграждани не го вярват. И ще го покажем на всички на тези избори!
„НИЕ”: Тревожи ли Ви нещо за изборния ден?
Росица Кирова:
Тревожат ме много неща. Тревожи ме това, че когато застанеш срещу добре смазана машина, може да не успееш да се противопоставиш на нейната инерция. Основният опонент на „Единни за промяна” на изборите е партийната система, която работи в държавата, която пълни партийните каси и назначава партийците на работа. Тревожат ме техническите възможности за подмяна на вота.
Ние не разполагаме с председатели и секретари във всички секционни комисии, защото не представляваме партия – управляващите партии обаче притежават целия ресурс да фалшифицират вота. Има гладни и бедни хора, смачкани от живота – ще се опитат да ги купят. Ще се опитат да подменят протоколите, или може би бюлетините в чувалите, които, към днешна дата (20 октомври – бел. на „НИЕ”), все още не се знае къде ще се съхраняват. Или по-точно знае се, че ще се опазват от служителите в общината, именно онези, които Герго държи в ръцете си. И къде е сигурността за вота тогава? Кой има ключ от стаята? И кой ще съхранява печатите, с които запечатват СИК-овете? Един от листата на Пламен Трифонов! Как е възможно това? Защо другите „мъже“ мълчат? В една партийна централа през цялата тази седмица привикват хората и им се карат и ги заплашват – много от тези хора идват при нас и се оплакват, слава богу, имаме приятели навсякъде.
Тревожи ме възможността някой да се подиграе с желанието на видинчани да променим града си! А такава възможност има, защото гласуването с придружител, съгласно новия Изборен кодекс, е по преценка  на председателя на комисията – той преценява кой избирател може да влезе в „тъмната” стаичка с придружител, не се иска заключение на ТЕЛК. И може да се получи „кьорав” вот и да се окаже, че много хора не могат да виждат. Това е начин за контролиран вот.
Тревожи ме и това, че една моя приятелка, служителка от НОИ, ми каза как й е обяснено да гласува – с преференция за шефа си и с глас за ГЕРБ. А тя също има деца, храни семейство, пази си прехраната. И ако това не е контролиран вот, здраве му кажете!
Тревожи ме най-вече това, че онези, на които не може да им въздействат със заплахи и контрол, може да „забравят” да гласуват. И затова призовавам видинчани: гласувайте! Изберете бъдещето на децата ни! Изберете начина, по който Видин трябва да се развива. Дайте гласа си за онези, на които вярвате и които познавате. Дайте гласа си за Видин, а не за някоя партия! А ако решите, че партията ви е по-скъпа от Видин, дайте гласа си на партия… Но гласувайте! И не позволявайте някой друг да реши съдбата ви!
Видинчани, помогнете ни, помогнете да опазим вота на Видин! Ние не сме лош човешки материал и на 25 октомври можем да го докажем!
„НИЕ”: Какво ще пожелаете на видинчани?
Росица Кирова:
На 25 октомври да покажем, че сме различни. През следващите години да покажем, че Видин може да бъде един от най-хубавите градове в България и от северозападнал град да се превърне в устойчиво развиващ се град. В уютен дом за всички, които живеем тук, за всеки!
„НИЕ”: А на себе си?
Росица Кирова:
Ще си пожелая да запазя новите приятели, които си спечелих по време на кампанията. Да поведа Видин към промяна – но не промяна на всяка цена. Ще си пожелая здраве за хората, които обичам. И ще си пожелая още нещо – никога да не се поддам на онези, които се опитват да смачкат вярата ми и непримиримия ми дух. Ще си пожелая да запазя тези вяра и дух и да ги предам на хората. Защото Видин и нашето бъдеще за мен нямат цена. И така ще остане!
 

Купуването и продаването на гласове е престъпление