Празничен 24 май във Видин

Видин ->

Златко Живков: Честит празник на светлината на буквите и на светлината на знанието

Празникът на славянските просветители се чества в Монтана от 130 години
Монтана ->

Калин Каменов: Нека пазим българския език, за да пребъде!

С шествие и тържествена церемония Враца отбеляза 24 май
Враца ->

Близо 5,5 млн. лв. за подобряване на качеството на атмосферния въздух във Видин

От Общината представиха планираните дейности по рехабилитация на улици и четвъртокласни пътища
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Видин чества духовния си празник Димитровден

   С тържествена света литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ и освещаване на училищните знамена започна отбелязването на духовния празник на град Видин. След това по традиция от църквата потегли литийно шествие, което се отправи към площад „Бдинци“. В празничнияте прояви се включи и временно изпълняващият кмет на община Видин  Добромир Дилов. 
  За Димитровден гости на Видинската света митрополия бяха представители на няколко православни църкви от чужбина, много духовници от страната, както и хор за църковни песнопения от град Солун, Гърция.
  В своето слово по случай духовния празник на Видин, НВП Дометиан каза, че заедно с достойните представители на православните църкви са отправили молитва за „единство, мир, любов и градеж на бъдещето на този царствен град и неговите благочестиви, трудолюбиви и достойни граждани“. Той пожела от трибуната на 

всички присъстващи здраве и благополучие – лично и обществено.
   С приветствие към гражданите се обърна и Добромир Дилов. „Надявам се всеки от нас, каквато и мисия да има в обществото, най-напред да мисли за добруването на своя град, както го прави за собственото си семейство. Само чрез съпричастност общите усилия да съхраним красотата и уникалността на Видин могат да се увенчаят с успех. Затова надеждата и вярата, че хубавите неща ще се случат с търпение, постоянство и единомислие, трябва да ни държат близо един до друг. И нашият град ще ни се отблагодари“ – каза той. Дилов изрази радостта си, че толкова високи гости са почели днешния ни празник. „Искам да благодаря за създаването на прекрасната организация за отбелязването  на Димитровден както на всички колеги от Община Видин, така и на уважаваната Видинска света митрополия и лично на нашия владика Дометиан“ – допълни още.
  За финал на празничните прояви общината подарява на видинчани концерт с участието на популярните български изпълнители Орлин Горанов и Мариана Попова.