Община Видин започна третирането срещу комари

Видин ->

Фокусът на общинското ръководство продължава да бъде подобряването на жизнената среда във Видин

Видин ->

Генади Велков: Явно някой има интерес нищо ново да не се създава с участието на СДС

Това коментира за вестник „НИЕ“ председателят на СДС – Видин по повод събитията, случили се преди дни на Националния съвет на партията
Видин ->

Николай Ненчев е кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на община Макреш, област Видин

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Прерязаха лентата на обект от Водния цикъл на Видин

 Официална церемония за откриването на обект „Рехабилитация на водопроводна мрежа и реконструкция и разширение на канализационна мрежа на град Видин” се състоя пред Канална помпена станция №1. Той бе реализиран по проект „Рехабилитиране и разширяване на водоснабдителната и канализационна система във Видин“ (Воден цикъл) по Договор за безвъзмездна финансова помощ на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“. Общата стойност на проекта е 72 326 343,05 лв. От Кохезионен фонд са осигурени 45  773 615,50 лв., националното съфинансиране е 11 443 403,88 лв., а средствата от бюджета на Община Видин са 2 124 423,66 лв.
   Сред гостите на събитието бяха Момчил Станков – областен управител на Видин, инж. Георги Владов – управител на „ВиК“ ЕООД – Видин, Владимир Стоилков – представител на фирмата-изпълнител, инж. Златка Борисова – представител на фирмата, извършила строителния надзор, експерти от звеното за управление на проекта и др. Временно изпълняващият кмет на Община Видин Добромир Дилов приветства присъстващите.  Той определи проекта за Водния цикъл като най-мащабния и може би най-отговорен и труден проект, който Oбщината осъществява през мандат 2011-2015 г. „Независимо от неудобствата, които изтърпяха гражданите заради разкопаните улици и прекъсване на водоснабдяването, ползите днес са безспорни. 
Искам да благодаря на всички колеги и партньори, които поеха огромното предизвикателство и отговорност да работят по проекта за Водния цикъл и свършиха професионално своите ангажименти. Остава да се довърши работата по втория обект от него - Пречиствателна станция за отпадъчни води, който е изпълнен на 40% и продължава да се строи във фаза 2 на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ – каза Дилов.  И допълни, че можем да се поздравим с една добра инвестиция, реализирана в името на гражданите на Видин.
   Тържествен водосвет на церемонията отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. След това Добромир Дилов, заедно с областния управител Момчил Станков и Владимир 

Стоилков от фирмата-изпълнител прерязаха лентата на обекта.
   В рамките на проект „Рехабилитиране и разширяване на водоснабдителната и канализационна система във Видин“  бе извършена подмяна на съществуващите улични водопроводи, сградни водопроводни отклонения и водопроводни арматури по 39 улици в града. Общата дължина на изпълнената водопроводна мрежа е 13 415 м. Направена е реконструкция и разширение на канализационната мрежа на гр. Видин по 44 улици с обща дължина 12 546 м. 
   След приключването на рехабилитацията, реконструкцията и разширението на водопроводната и канализационната мрежа улиците, засегнати от строителните работи, бяха възстановени – асфалтирани са общо 46 улици, от които 17 - цялостно. Направена е също пълна реконструкция на Канални помпени станции №1 и №5. 
   В рамките на Водния цикъл се изгражда пречиствателна станция с капацитет 56 000 еквивалент жители и с технология на стъпало механично пречистване на водата и пълно биологично пречистване. 
    Ползите от проекта са свързани с подобряване на качеството на живот на населението, живеещо в обхванатия район, чрез осигуряване на достъп до питейна вода и канализационни услуги както в количествен, така и в качествен аспект. Създадени са и предпоставки за икономически растеж чрез подобряване на инфраструктурата в района на проекта.