Кметът на Видин връчи отличия на състезатели и треньори на клуб по кану-каяк „Ванто“

Видин ->

Във Враца откриха паметен знак за жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Враца ->

Община Видин отбеляза с тържествена церемония Деня на независимостта

Видин ->

Огнян Ценков: Всички дейности по проекта за централната пешеходна зона са в график

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Шарен нов ОбС – Видин и преференции в действие

Във вторник (27 октомври) вечерта Общинска избирателна комисия – Видин обяви кои са 37-те души, които ще влязат в новия Общински съвет – Видин (ОбС). И ако трябва този нов ОбС да опишем с една дума – това ще е думата „шарен”, защото в него ще има кандидати от осем различни листи.
Равен брой общински съветници, по девет души, ще имат Коалиция „Единни за промяна” и Политическа партия ГЕРБ, които спечелиха почти еднаква подкрепа на изборите за общински съветници – съответно 20,9% и 20,7%. Общинската избирателна комисия обяви за избрани следните общински съветници на „Единни за промяна”: Цветан Петров Ценков; Мариета Апостолова Георгиева; Павел Тодоров Тодоров; Георги Веселинов Тодоров; Росица Любенова Кирова; Светослав Петров Петков; Андрей Гошов Иванов;  Даниил Асенов Томов и Вардан Сашики Папикян. От листата на ГЕРБ влизат Огнян Кирилов Ценков; Валери Иванов Василев; Валентин Братков Велков; Християн Ненчов Христов; Тошко Йорданов Методиев; Виктория Славянова Солакова; Цветан Илиев Асенов; Десислава Пламенова Димитрова; Любомир Кирилов Низамов. 
Коалиция „Надежда” („Реформаторски блок”, „Народен съюз”, „Български Демократичен Център”), чиято листа с кандидати за общински съветници получи подкрепата на 12,84% от избирателите, ще има шест представители в ОбС – Видин: Павел Димитров Паунов; Генади Петков Велков; Любен Иванов Иванов; Добрин Петков Иванов; Цецко Любенов Иванов и Наталия Красимирова Милкова. С един по-малко, или пет, ще са общинските съветници от взелата 12,16% от гласовете листа на БСП – от Общинската избирателна комисия обявиха, че тези съветници са Людмил Димитров Любенов; Величко Боянов Кирилов; Димитър Чавдаров Велков; Мария Емилова Джамбазова-Тодорова и Борил Венелинов Христов. 
„Движението за права и свободи”, със своите 5,72%, прави пробив на тези местни избори, печелейки три места в ОбС – Видин, където влизат Георги Иванов Георгиев, Иванка Радославова Каменова и Красимир Асенов Иванов. Двама души – Пламен Павлов Трифонов и Орлин Константинов Василев – вкарва в местния парламент Земеделски съюз „Александър Стамболийски”, за чиято листа гласуваха 5,41% от избирателите. „Единна народна партия”, получила в изборите за общински съветници 3,83%, ще е също с толкова представители – това са Борислав Крумов Василев и Юлиян Любомиров Борисов. Росен Живков Иванов ще е единственият представител на „Националния фронт за спасение на България” в ОбС – листата на тази партия получи подкрепата на 3,24% от възползвали се от правото си на глас. 
Какво е различното от предходния ОбС? В новия „Атака” и АБВ няма да имат представители – в мандат 2011-2015 г. те имаха съответно двама и един общински съветник. В сравнение с миналия ОбС с двама по-малко ще са общинските съветници на ГЕРБ, а с трима по-малко тези на БСП. „Ред, законност и справедливост” (РЗС), която досега имаше четирима общински съветници, пък направо изчезна от политическия небосклон във Видин. Същевременно се появи нова значителна сила във Видинския общински съвет – Коалиция „Единни за промяна”. 
Най-голямата разлика между изборите сега и преди четири години обаче не е в това кой колко представители ще има, а че за пръв път българските избиратели имаха възможност чрез преференциално гласуване да преподредят листите с общински съветници. Възползваха ли се обаче видинските граждани от този шанс? Отговорът е да – 
от 22 244 действителни бюлетини, в около 12 800 са отразени преференции, 
което означава, че над 57% от гласувалите са отбелязали предпочитания за определени кандидати за общински съветници. При това – в резултат на новото право, което избирателите получиха, настъпиха сериозни размествания в доста от листите. 
Така благодарение на преференциите от листата на ГЕРБ в ОбС влизат Тошко Йорданов Методиев (първоначално 11 в листата), Виктория Славянова Солакова (на 18 място в листата), Десислава Пламенова Димитрова (на 12 място в листата) и Цветан Илиев Асенов (на 25 място в листата). За сметка на това третият в листата Емилиян Енчев, петият Николай Цветков, седмата Иванела Андреева и осмият Венци Пасков не попадат в новия ОбС – Видин. 
Най-големи промени заради отбелязани преференции са настъпили при листата на Коалиция „Единни за промяна”, където, в резултат на разместванията, извън ОбС – Видин остават Катя Трифонова, Димитър Неков, Борислав Ванков, Емил Трифонов и Милен Милчев. В местния парламент влизат единадесетата в листата Мариета Апостолова Георгиева, тринадесетият Светослав Петров Петков, петнадесетият Павел Тодоров Тодоров, седемнадесетият Андрей Гошов Иванов и тридесет и седмият Георги Веселинов Тодоров. 
От листата на Коалиция „Надежда”, заради преференциално гласуване, в ОбС влизат Любен Иванов Иванов (минаващ напред от 17 място) и Наталия Красимирова Милкова (предвижваща се от 16 място), изместени са Светослав Славчев и Цветанка Браткова. В листата на БСП промените са също две – в ОбС влизат Величко Боянов Кирилов (9 място) и Борил Венелинов Христов (8 място), а отвън остават Кръстьо Спасов и Борис Георгиев. Заради получените преференции общински съветник става четвъртият от листата на ДПС – Красимир Асенов Иванов. В ОбС – Видин с преференции влиза и Юлиян Борисов, първоначално подреден на шесто място в листата на „Единна народна партия”, както и Орлин Василев, първоначално намиращ се на трето място в листата на Земеделски съюз „Александър Стамболийски”.  
Можем ли обаче да говорим за феномена „любимец 15”, при който от преференциите заради объркването на гласоподавателите се възползва този кандидат, който има щастието да е подреден в листата под номер, съответстващ с номера в бюлетината на неговата политическа сила? Няма как да отговорим еднозначно, защото трудно може да се каже кои преференции са дадени съвсем съзнателно, но факт е, че в ОбС – Видин влиза Мариета Георгиева, която е единадесета подред в листата на участващата в изборите с номер 11 Коалиция „Единни за промяна”. Същата ситуация е и при Величко Кирилов от БСП, както и при Наталия Красимирова Милкова от Коалиция „Надежда”. Вероятната поредна проява на феномена „любимец 15” обаче не бива да засенчва факта, че огромна част от преференциите са дадени съвсем съзнателно и те се оказаха едно работещо средство избирателите да имат поне донякъде думата по въпроса кои хора ще ги представляват в местния парламент. 
Макар и много често да остава в сянката на изборите за кмет на община, вотът за определяне на състава на Общинския съвет е не по-малко важен. Затова независимо кой от двамата кандидати за кмет на община Видин ще победи на балотажа, една от най-важните въпросителни пред бъдещия кмет е дали ще може да получи подкрепата на повече от половината общински съветници, за да е в състояние да прокарва предложенията си. При такъв „шарен” Общински съвет обаче със сигурност ще станем свидетели на интересни коалиционни формули.
НИЕ