Въвеждат се превантивни мерки във връзка с усложнената епизоотична обстановка

България ->

Новоселяни се стягат за събор

Видин ->

Община Видин подготви терен за скейтборд площадка в Крайдунавския парк

Видин ->

Поредна жертва взе път Е79

При тежък пътен инцидент един е загинал, двама са ранени
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

В 11 села в община Видин ще има балотаж

21 са населените места в община Видин, в които преди дни се проведоха избори за кмет на кметство – още на първи тур бяха избрани кметове на 10 от тях. В останалите 11 села на 1 ноември ще се провежда балотаж.  
Едно от населените места, в които още на първи тур беше избран кмет, е град Дунавци, където явяващият се като независим кандидат досегашен кмет Димчо Скорчев спечели убедително, получавайки над 70% от гласовете. Вече са известни и кметовете на: Бела Рада – Верка Монова (БСП); Генерал Мариново – Милко Матеев (коалиция „Надежда”); Градец – Илия Томов (Земеделски съюз „Александър Стамболийски”); Иново – Павел Петров (коалиция „Надежда”); Каленик – Илиян Христов (ГЕРБ); Капитановци – Владимир Аристотелов (ГЕРБ); Кошава – Венелин Венелинов (коалиция „Единни за промяна”); Синаговци – Иван Иванов (Земеделски съюз „Александър Стамболийски”); Слана бара – Севделин Младенов (ГЕРБ); Търняне – Нора Маринова (коалиция „Надежда”). 
На втори тур ще се гласува в Покрайна, където един срещу друг застават Валентин Маринов (коалиция „Надежда”) и Адриана Паскова (ГЕРБ). В Кутово на 1 ноември хората ще избират между Живко Недялков (ГЕРБ) и Виктор Костадинов (Земеделски съюз „Александър Стамболийски”). В Майор Узуново на втори тур отиват Станислав Георгиев (Земеделски съюз „Александър Стамболийски”) и Красимир Георгиев (коалиция „Единни за промяна”). В Новоселци битката ще е между Людмил Димитров (коалиция „Надежда”) и Цеца Велкова (Земеделски съюз „Александър Стамболийски”). В Гомотарци в балотажа ще участват Желязко Станков (коалиция „Надежда”) и Ирена Иванова (Земеделски съюз „Александър Стамболийски”). В Буковец двубоят ще е между Стефчо Захариев (БСП) и Венцислав Кирилов (ГЕРБ). Изборът за следващия кмет на Рупци ще е между Ева Найденова (ГЕРБ) и Илиян Ангелов (коалиция „Надежда”). В Сланотрън един срещу друг се изправят Венелин Павлов (коалиция „Единни за промяна”) и Пламен Флоров (коалиция „Надежда”). Жителите на Антимово ще избират между Северин Петров (БСП) и Светослав Флоров (Земеделски съюз „Александър Стамболийски”). Битката на втория тур в с. Дружба ще е между Иванка Цветанова (коалиция „Надежда”) и Красимира Георгиева (ГЕРБ). В Жеглица балотажът ще е между Георги Георгиев (Земеделски съюз „Александър Стамболийски”) и Малин Симеонов (ГЕРБ).
Първото нещо, което прави впечатление е, че представянето на БСП е слабо не само в изборите за общински кмет и за състав на Общински съвет, но и в селата в община Видин, традиционно смятани за „червени” крепости – доказателството е, че само в едно населено място още на първи тур е избран кмет, издигнат от БСП (Верка Монова в с. Бела Рада), само в две населени места пък кандидат на БСП ще участва в балотажа (в Буковец и в Антимово). Обяснението за това слабо представяне е отново разцеплението, което настъпи в редиците на партията-столетница в община Видин и в обособяването на две „крила” – едното около общинския (вече бивш) лидер на БСП Пламен Трифонов и другото около областното ръководство на партията. Така се стигна до това Пламен Трифонов да стане водач на листата с общински съветници на Земеделски съюз „Александър Стамболийски”, а заедно със себе си да изтегли и повечето от хората, които досега бяха кметове и кметски наместници в селата, което обяснява и доброто представяне на Земеделския съюз. Сигурно и разразилата се плакатна война между двете „крила” е създала объркване сред хората в селата. Същевременно явно и кампанията на БСП не е била достатъчно успешна и издигнатите от партията-столетница кандидати в населените места във Видинска община в по-голямата част имаха неуспех. Причини – много. Но факт е, че на тези избори БСП понесе поражение на всички фронтове и времето само ще покаже дали ще е в състояние отново да се възстанови като сила в община Видин.