Въвеждат се превантивни мерки във връзка с усложнената епизоотична обстановка

България ->

Новоселяни се стягат за събор

Видин ->

Община Видин подготви терен за скейтборд площадка в Крайдунавския парк

Видин ->

Поредна жертва взе път Е79

При тежък пътен инцидент един е загинал, двама са ранени
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Нашият глас променя нашия живот!

Г-жо Кирова, цял месец водихте една атрактивна, а някои я наричат и светла предизборна кампания и резултатите от нея са видни. Първи по резултат с 4% разлика между вас и кандидата на ПП ГЕРБ? Как оценявате тези резултати?
- Оценката за резултатите ще получа на 1 ноември. Един приятел ми изпрати съобщение вечерта след първия тур с текст: „Добро първо полувреме! Предстои второто!“. В крайна сметка, важно е да спечелим мача. Кое е важно? Важното е, че искам да благодаря на всички, които ни подкрепиха. Искам да благодаря на събудилото се гражданско общество във Видин. На всички видинчани, които излязоха до урните и дадоха своя глас. Те показаха, че са готови за промяна, показаха, че са различни – по-различни от цялата страна. Направихме нещо, за което да се говори в национален ефир, в цялата мрежа, като различното явление, събудилите се във Видин граждани, които искат да управляват живота си. Ние се появихме изведнъж, дадохме своята заявка и не отстъпихме нито веднъж от това, което искахме да направим. Затова благодаря на видинчани. За подкрепата, за това, че повярваха, за това, че искат да носят отговорност и сами да променят живота си. Затова ги призовавам: Скъпи съграждани, гласувайте на втори тур на 1 ноември, защото тогава ще довършим започнатото. Нека покажем, че можем да променим града си, че можем да управляваме собствения си живот, че можем да направим така, че децата ни да се чувстват по-добре и че в крайна сметка не са ни нужни спуснати партийни насоки. Видин може! Видин има! Видин има хора, които могат да направят така, че да открием лъч светлина в тунела на политическия мрак, който е сковал цяла Северозападна България. Всеки един глас е изключително важен. Нашият глас променя нашия живот. 
 
Очаквате ли нещо да се случи във времето между първия и втория тур?
- Времето между първия и втория тур е кратко. Не очаквам чудеса. Очаквам кандидатите за кмет на Видин да се срещнат в открит дебат. Очаквам моя опонент да приеме поканата ми за открит телевизионен дебат, за да дискутираме проблемите на Видин и всеки един от нас да покаже своите решения. Бях доста стъписана, когато, връчвайки  поканата за дебат получихме доста рязък отказ от предизборния щаб на ГЕРБ. Не мисля, че това е начина, по който трябва да се отнасяме към избирателите. Те заслужават да видят кой иска да ги управлява. Когато застанем пред избирателите и поемем конкретни ангажименти, хубаво е да ги погледнем в очите. Да поемем отговорност за това, което 

гарантираме и обещаваме. Затова предлагам дебат с опонента си - за да направим сравнение, сблъсък на идеи за Видин. Убедена съм, че от това може да се породи нещо конструктивно и гражданите ще могат да направят своята преценка и избор.
Искам Видин да бъде информиран, когато прави своя избор. Много е важно е да се опитаме поне мъничко да водим джентълменска кампания и да бъдем кавалери един към друг.
Силно ме притеснява, че в градския пазар е обикялал човек, който е казал, че прави списък на хората, които ще гласуват за Росица, за да им се плати „после“. Попаднал в магазинче, където момичето добре ни познава, реагирала бързо и човекът избягал. Същото нещо се е случило в Дунавци. Това да се опитваш да дезинформираш по този начин видинчани като създадеш грешната представа за някого е много опасно. И е военно-милиционерски похват. Нека да не използваме такива. Не е нужно да създаваш слухове и легенди за опонента, просто излез на дебат с него, за да го видят хората колко струва.
Имам твърдото убеждение, че видинчани не са вещи и не бива да бъдат купувани. Нека не позволяваме на онези, които продават гласа си да определят как ще се развива Видин. Прекалено евтино е да продадеш живота и съдбата на децата си за 30, 50 или 100 лв. Тези хора, които са готови да продадат гласа си нямат отношение към Видин и това, което се случва тук. Нямат отношение към собствения си живот, към живота на близките си. Такива хора може би заслужават начина, по който живеят. Да гласуваме ние, хората които сме убедени, че трябва да гласуваме за една идея, заради промяната, която може да настъпи. Това очаквам. Да излязат хората, които искат Видин да се промени.
Очаквам да бъдем достатъчно толерантни един към друг. Очаквам да не се повтарят порочните неща, които се случиха на 25 октомври. Като заместник-председателя на една комисия от квотата на ГЕРБ, който удари изборния печат на удостоверение на застъпник. Знаете какво означава това – може да бъде направен още един печат и да се фалшифицира вота. Същият този председател отказа да подпише протокола след края на изборния ден. Попълваха се бавно протоколи, допускаха се един куп грешки. Очаквам толерантност и уважение към видинския гражданин и не е нужно да чака на опашки, за да даде гласа си.
Водихте ли вече разговори за подкрепа на втори тур?
- Ще бъда честна. Аз провеждам разговори за подкрепа вече повече от месец. Всеки божи ден, когато се срещам с всеки един човек. С учителската в детската градина, с дамите от шивашкия цех, с момчетата от завода за колелета, с хората, които срещам на улицата, с хората от пенсионерския клуб. Всеки ден провеждам разговори за подкрепа. Защото най-важната подкрепа, която можем да получим е от гражданите на Видин. Аз искам тази подкрепа. Що се отнася до разговори с политически централи, ще Ви кажа, че е крайно време да поставим морала малко по-високо в йерархията на отношението към хората. Смятам, че той сега е заврян някъде между закона и беззаконието. Може би не сме достатъчно изкусни като политици, но смятаме, аз и екипът ми, че тези, които трябва да определят как да се развива градът и кой да го управлява, са гражданите. Очаквам подкрепа от всички граждани, от симпатизантите и партийните членове на всички партии, които милеят за Видин. Които искат промяна във Видин и смятат, че аз мога да я осъществя. Които поне мъничко са ми повярвали.
Партийната математика не винаги е едно и също с разбирането на хората. Две плюс две прави четири. Малкият принц преди да заспи е броил овцете. За мен видинчни не са овце. Нямаме право да ги предлагаме като бройка и групаж. Призовавам партиите да не бъдат дилъри на гласове. Тези хора мислят, имат собствени чувства, предпочитания, те не са овце. Да продадеш черните, да оставиш белите и онези шарените да ги прибавиш и тях в купчината. Става въпрос за мажоритарен избор. Видинчани трябва да изберат личността, която искат да ги управлява. Но нека да спрем с това, да продаваме нещо и да го заменяме. Малко е обидно. Това е същото като да купуваш гласове - срещу заместниккметско място, срещу двама началника в отделите, шеф на пазара... Стига! Ако постъпя по същия начин, с нищо няма да бъда различна от другите. Няма да си го позволя, защото това не отговаря на убежденията ми. Видин трябва да избере човека, на когото вярва.
Много разчитам на онези партийни централи, чийто местни ръководства ще решат, че Видин е по-важен от чистата партийна математика, от договорките под масата или в тъмната стаичка. Очаквам подкрепа от онези, които смятат, че аз съм по-добрият кандидат. Задкулисни договорки в замяна на постове няма и няма да има, разчитам на подкрепата на опонентите си като личности, като хора, които искат Видин да се промени за добро.
Защо Росица Кирова? 
Защото имам много ясна, точна и конкретна програма, която показва какво искаме да направим, как ще го направим. Показва пътя, който ще извървим, за да постигнем нещо, показва икономическата и управленската логика на това, което ще направим. Показва начина, по който сме се обърнали към хората. И като реформираме работата на общинската администрация, гражданите ще имат достъп и видимост към всичко. Протегнали сме ръка към всички служители в Община Видин. Там има изключително ценностни и качествени хора, с които с удоволствие ще работя. Лозунгът на нашата кампания е заедно можем всичко.
Моят баща, 71-годишен човек, когото обичам безкрайно, ми каза следното: "Ето ти това, извадих го от статистика. Ако искаш го ползвай, дъще. Ти си прекалено мека и внимателна с опонентите, а трябва да им кажеш и нещата, които може би няма да им харесат.
Видими резултати! Аз съм съгласен с предизборния лозунг на ГЕРБ. Само по видимите резултати може да се оцени доколко едно управление е било добро в полза на хората и дали трябва да продължава, или не. Именно затова да погледнем видимите резултати от 7-годишното управление на ГЕРБ на нашата Видинска община.
Какво се е променило през тези години – общият брой на населението е намаляло с 8330 души. Броят на новородените деца непрекъснато намалява. Броят на заселилите се във Видинска община спада, а на изселилите се от Видинска община непрекъснато се увеличава. Държавното ръководство последователно и упорито иззема от Видинската община и прехвърля в други общини в страната ръководствата на важни сектори и дейности. Това са безпорните видими резултати. Загиване и ликвидация.
Затова, аз предлагам на Видин и видинчани да си изберат сами пътя и начина, по който ще бъдат управлявани през следващите 4 години. И тогава да видим всичко, което е видимо. 
 
Купуването и продаването на гласове е престъпление