Народният представител от ГЕРБ-Видин Владимир Тошев бе гост на фолклорния събор „Жива вода“

Видин ->

Видинската партийна организация на БСП чества 125-годишнина

Видин ->

Кметът на Видин присъства на освещаването на чешма в село Слана бара

Видин ->

Празничен концерт за петата годишнина на Дунав мост Видин-Калафат

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Новият кмет на община Видин е Огнян Ценков

Огнян Ценков е новият кмет на община Видин. На втори тур на изборите кандидатът на ГЕРБ, който на първи тур остана втори, получи гласовете на 55,06% от упражнилите правото си на глас и изпревари опонентката си Росица Кирова. „На първо място искам да поздравя всички жители на община Видин, да благодаря на всички видинчани, които ме подкрепиха на втория тур на местния вот. Да благодаря на екипа на местната структура на политическа партия ГЕРБ. Да благодаря и на нашите колеги от Местна коалиция „Надежда”, които явно, с открито лице застанаха до нас и заявиха своята подкрепа след първия тур”, заяви новият кмет на община Видин Огнян Ценков.
„Ясните позиции, които отправихме в предизборната надпревара, ясната програма, която имаме, екипът, с който работихме – това е нашата убеденост, нашата мотивация, с която ще се справим с всички проблеми в община Видин. Позитивно сме настроени – трябва да излезем от песимизма, който беше насаждан, трябва да излезем от психозата, която ни беше натрапена – че сме синоним на бедност и на корупция. Можем да го направим заедно”, заяви Ценков. Той не се спря на това в кои населени места от община Видин печелят кандидати на ГЕРБ, защото беше категоричен, че това са хората, избрани от населението и ще работи с тях еднакво добре независимо кандидати на коя партия са били – Ценков призова същото да бъде и отношението на кметовете на кметства към него.
„Беше труден балотажът, защото някои не играха по нормалните правила на политическата битка. Но с пълна мобилизация на нашия екип, с пълна подкрепа на политически сили и на независими кандидати, успяхме да постигнем този резултат”, коментира народният представител и областен координатор на ГЕРБ Владимир Тошев, който подчерта, че с помощта на силите на реда е предотвратено опорочаването на вота чрез груби силови или финансови манипулации.
„Ние имаме победи в няколко общини, но най-важна е победата в общинския център Видин. Мога да гарантирам, че видинчани избраха за градоначалник един човек, който тепърва ще докаже качествата, които притежава. Помагал съм и досега на Видинска община, ще помагам и занапред, но не заради това, че кметът е от ГЕРБ – от 19 ч. на 2 ноември той е вече кмет на всички хора, които живеят във Видинска община”, подчерта Тошев. Но допълни, че със сигурност комуникацията с държавните институции ще е по-лесна, когато кметът на общината и правителството говорят на един език и изпълняват една и съща програма.
Владимир Тошев и Огнян Ценков коментираха и „шарения” Общински съвет във Видин, в който влизат представители на 8 партии и коалиции. „Подходът ще е – обединени, всички заедно, за каузата Видин, обединени в името на видинчани, обединени в името на желанието за промяна, което всички изразихме: за да живеем по-добре, децата ни да останат при нас и да развиваме Видин като една модерна европейска община”, посочи Ценков.
„От тези осем формации, представени в Общинския съвет, шест явно показаха, че искат да сътрудничат и заедно да работим за каузата Видин. Мисля, че няма да бъде трудна работата в новия Общински съвет във Видин. Гарантирам, че специално групата на политическа партия ГЕРБ този път няма да бъде разпадната”, отбеляза Владимир Тошев. Той допълни, че на този етап на може да се ангажира с това кой ще е председателят на новия Общински съвет, но подчерта, че при всички положения ще е представител на десния спектър.
Няма да има „чистки” в общинската администрация, увери новият кмет на община Видин. Той обясни, че ще се търсят начини да бъде увеличена заплатата на служителите в общинската администрация, но това ще зависи от финансовото състояние на Общината. „Ще работим за повишаване на доходите – не само на служителите на общинска администрация, но и на населението като цяло, чрез привличане на инвеститори”, посочи той.  
Ценков обясни, че ще обяви състава на екипа си, когато новият Общински съвет положи клетва и реално започне новият мандат. „Принципът, по който ще съставя екипа си, е на база експертност – хора, които са се доказали като професионалисти в своята сфера, които не са компрометирани и имат авторитет в общество; няма да бъде строго партиен принципът”, подчерта той. Владимир Тошев допълни, че ще се следва правилото да се търси човек, който може да свърши дадена работа, а не да се търси работа за даден човек.
Огнян Ценков посочи още, че първата му задача ще е да изясни какво е реалното състояние на Община Видин. „Първото нещо ще е да направим вътрешен одит, за да се запознаем с финансите на Общината – това е най-належащото, най-спешното нещо. И оттук нататък да търсим начини за финансовото оздравяване на общината”, обясни той. Ценков обеща, че вътрешният одит ще бъде направен във възможно най-кратки срокове и че резултатите ще бъдат оповестени публично, в съответствие с ангажимента му за изграждане на прозрачна община. Новият кмет на Видин подчерта, че ще бъде наложена и финансова дисциплина, така че след като Община Видин бъде изведена от тежкото финансово положение, да не се допуска ново задлъжняване. „Има и други неща, които са не по-малко важни – ще трябва да изградим и една авторитетна общинска администрация, с която да върнем доверието на гражданите и на бизнеса към местната власт, а и към правителството”, допълни Огнян Ценков. Новоизбраният кмет на община Видин беше категоричен, че партийното разделение трябва да приключи с края на изборите и оттук насетне основната мисия на всички да е работа в името на развитието на Видин.  

НИЕ