Народният представител от ГЕРБ-Видин Владимир Тошев бе гост на фолклорния събор „Жива вода“

Видин ->

Видинската партийна организация на БСП чества 125-годишнина

Видин ->

Кметът на Видин присъства на освещаването на чешма в село Слана бара

Видин ->

Празничен концерт за петата годишнина на Дунав мост Видин-Калафат

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Започват ремонти на четири парка и една алея в Монтана

Започват основните ремонт на парковете „Огоста" „Калето", „Монтанензиум“, Централна градска градина и пешеходната алея „Хаджи Димитър" в Монтана. В понеделник (12 юни) бяха представени три от проектите. Разясненията по първите два минаха през май.

„Обновяването на градската среда е голямо предизвикателство, с което се надявам да се справим успешно. Монтана има 600 декара паркове. Започва ремонтът на вътрешния зелен пояс на града. Надявам се по-голямата част от строителните работи да приключат до края на есента, а за следващата пролет да останат само дейности, свързани с допълнително озеленяване“, заяви кметът Златко Живков. Финансирането за обектите  е осигурено по Оперативната програма „Региони в растеж" на обща стойност 6,3 милиона лева.

Парк „Калето" е естествена връзка между вътрешността на града и антична крепост, разположена на височина в югозападната част на Монтана. Обособени са пет входа към парковата територия, четири от североизток, по протежение на ул. „Извора" и един от запад. Площта на целия парк е 47 990 кв. м. Стойността на инвестицията за обновяване и рехабилитация на парк „Калето“ е 1 213 271,80 лв. Ще бъде направена рехабилитация на алеите, поставени предпазни метални парапети, енергоспестяващо осветление, система за видео наблюдение, нови пейки, кошчета за отпадъци и антипаркинг елементи на входовете на парка. Освен това се предвижда възстановяване на зелените площи, засаждане на нови дървесни видове, декоративни храсти, цветни градини.

Същите дейности ще бъдат извършени и в парк „Огоста". Различното е, че в него ще има условно обособени три зони за различни дейности – за отдих, за спортни дейности и за игра. Паркът е естествено „преддверие" и основен пешеходен подход към градския стадион. Има шест входа към парковата територия, три главни от североизток, югозапад и югоизток и три второстепенни от северозапад и югозапад. Площта на целия парк е 32 491 кв. м. Инвестицията за обновяване и рехабилитация на парк „Огоста“ е 1 542 000,00 лв.

Основна реконструкция на алеите ще има и в парк „Монтанензиум". В него също ще бъде поставено енергоспестяващо осветление и система за видеонаблюдение. Паркът е едно от най-красивите места в централната част на Монтана с езеро във вътрешността. Проектирано е обособяване на различни зони за отдих, за детска игра, за арт-инсталации, поставяне на нови пейки, ново парково осветление, монтиране на автоматична напоителна система, чешми и антипаркинг елементи. 

Възстановяването на парка и високата дървесна, храстовата и тревиста растителност допринасят за пространственото въздействие на архитектурата на град Монтана. Площта на целия парк е 38 951 кв. м. Инвестицията за парк „Монтанезиум" е 1 470 172,62 лв.

Централната градска градина е най-старият парк в Монтана. В него ще бъде изградена новопроектирана алейна мрежа, въведено енергоспестяващо осветление, система за видео наблюдение, поставени нови пейки, беседки, катерушки, люлки и пързалки за деца, арт-инсталации, ново парково осветление и ще бъде обновена зелената система. Площта на целия парк е 21 431 кв. м. Инвестицията за Централната градска градина е 826 818,36 лв.

На булеварда-алея „Хаджи Димитър" ще бъде направена нова улична настилка, сменени тротоарите, бордюрите, възстановена пешеходната зона в средата му и зелените площи, които я ограждат. Освен това по протежението на трасето ще бъде обособена велоалея. В района ще бъде изграден и фонтан. Дължината на булеварда е 580 м с алеи и зелени площи от 14 500 кв. м. Инвестицията за бул. „Хаджи Димитър" е 1 053 999,85 лв.