Народният представител от ГЕРБ-Видин Владимир Тошев бе гост на фолклорния събор „Жива вода“

Видин ->

Видинската партийна организация на БСП чества 125-годишнина

Видин ->

Кметът на Видин присъства на освещаването на чешма в село Слана бара

Видин ->

Празничен концерт за петата годишнина на Дунав мост Видин-Калафат

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Област Видин на 5-о място в страната по резултат от матурите по български език

Средната оценка на зрелостниците в област Видин на държавния зрелостен изпит по български език и литература е добър 4,46. Това ни отрежда 5-о място в класацията на областите, което е с една позиция по-добро класиране в сравнение с 2016 година. Съпоставителният анализ на резултатите показва положителна тенденция към повишаване на средния успех на ДЗИ по български език и литература, като тази година носителите на добри, много добри и отлични оценки са 72,62% (при 67,35% за 2016 г.) от общия брой на зрелостниците, отчитат от Регионално управление на образованието – Видин (РУО).
„Това пето място по български език и литература смятам, че отразява реално работата на колегията по този предмет, която е една от най-активните и целенасочено работеща за повишаване на езиковата култура на учениците и за подготовката за явяването им на изпити, в случая на ДЗИ. Освен това все повече ученици разбират, че комуникацията на роден език помага за реализиране на техните житейски цели от тук нататък, както и подпомага изучаването на чужди езици“, коментира за вестник „НИЕ“ началничката на РУО – Видин Марийка Василева.
Тя сподели, обаче, че тревожен е фактът, че има доста зрелостници – 44-ма на брой, които не са били допуснати до явяване на държавните зрелостни изпити заради слаби оценки в 12 клас – на тях им предстоят поправителни сесии. Василева изрази надежда, че както тези ученици, така и връстниците им, получили слаби оценки на държавните зрелостни изпити, ще се явят успешно на следващата сесия на държавните зрелостни изпити, която ще е в края на август.
Анализът на РУО – Видин показва, че през тази година
на задължителната матура по български език се е увеличил броят на много добрите оценки,
а намаляват слабите, средните, добрите и отличните оценки – в цифри данните са следните: 32 слаби оценки, 128 средни, 184 добри оценки, 170 много добри и 70 отлични оценки, но нито една от шестиците не е пълна.
Най-висок е средният успех на зрелостния изпит по български език и литература на учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин – мн. добър 5,13. Първата петица допълват ППМГ „Екзарх Антим I“ - средна оценка мн. добър 4,92; СУ „Цар Симеон Велики“ - добър 4,37; ПГ „Проф. Д-р Асен Златаров“ - добър 4,27; СУ „Васил Левски“ - Кула – добър 4,07.
По отношение на втория задължителен зрелостен изпит, най-много ученици – 162-ма, в област Видин са избрали да държат матура по английски език – средният успех по този предмет на областно ниво е мн. добър 5,36. Марийка Василева отбеляза, че
с всяка година резултатът на матурите по английски език се повишава,
въпреки че по мнение на експерти сложността на самия изпит се увеличава. От РУО – Видин отчитат, че тази година в областта няма слаби оценки, а деветима ученици са получи пълни шестици по английски език – седем от тях са възпитаници на Гимназията с преподаване на чужди езици, а двама – на Природо-математическата гимназия.
159 ученици са избрали вторият им зрелостен изпит да е по биология и здравно образование, като средната оценка по този предмет за област Видин е добър 4,22 - което е резултат, съизмерим с този през миналата година. Отчита се намаляване на броя на слабите оценки по биология, като най-голям е процентът на добрите (42,14%) и много добрите (22,64%) оценки. Най-много отлични оценки по биология имат учениците от ППМГ „Екзарх Антим I“ - 7 на брой, една от които е и единствената пълна шестица по предмета за областта. Четири са отличните оценки по биология в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ - Видин, три са отличните оценки в СУ „Цар Симеон Велики“ - Видин.
Марийка Василева коментира, че изборът на учениците да се явят на матура по биология най-вероятно е свързан с тяхната по-нататъшна реализация във ВУЗ-овете. „Не бих искала да подценя и ролята на учителите по биология в област Видин, които успяват да мотивират учениците и да им покажат, че това е един предмет с широко приложение“, допълни началничката на РУО – Видин.
Учениците в област Видин, избрали вторият им зрелостен изпит да е по география и икономика, са 156. Анализът на РУО – Видин показва, че преобладават средните (37,18%) и добрите (32,05%) оценки, като се запазва тенденцията на държавен зрелостен изпит по география да се явяват предимно зрелостници с по-нисък успех, които правят избор в последния момент. Все пак се отчита намаляване на броя на зрелостниците в област Видин, избрали да положат изпит по този предмет (през 2016 година броят им е бил 174). „Изпитът по география започна вече да не е толкова масов, защото учениците започнаха да разбират, че да се явяваш по география не означава да уцелиш няколко тестови задачи, а се изисква сериозна подготовка“, отбеляза началничката на РУО – Видин.
33-ма ученици в област Видин са избрали вторият им държавен зрелостен изпит да е по математика, като тенденцията е за намаляване на броя на явяващите се на матура по този предмет. Средният успех за областта по математика е добър 4,36 и е по-слаб в сравнение с 2016 година. Три са слабите оценки тази година – две в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ и една в СУ „Н.Й. Вапцаров“ - Дреновец. Пълен отличен имат двама ученици, и двамата възпитаници на видинската Природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“.
20 са учениците на територията на област Видин, явили се на матура по история и цивилизация –
средният успех на областно ниво по история е много добър 4,88, което нарежда Видин на 3-о място в страната,
след областите Сливен и Смолян. Преобладават много добрите (45%) и отличните (30%) оценки, като от РУО – Видин коментират, че се запазва тенденцията държавният зрелостен изпит по история и цивилизация да се избира от силно мотивирани за успех зрелостници, които ползват оценката за вход във висше учебно заведение.
Да държат матура по философия са избрали 10 ученици в областта – средният успех по предмета е добър 3,88. Трима ученици във Видинско са се явили на втори задължителен зрелостен изпит по немски език, като средният успех е висок – отличен 5,76, а един от учениците е получил пълна шестица по предмета. По един са учениците явили се на държавен зрелостен изпит по руски език (оценка мн. добър 5,04), испански език (оценка мн. добър 5,01) и физика и астрономия (оценка отличен 5,54). Двама са учениците в област Видин, които, освен задължителните два зрелостни изпита, са държали и трета матура – по английски език и по биология.
Началничката на РУО – Видин отбеляза, че все повече при избора на предмет, по който да държат втория си задължителен зрелостен изпит, учениците в област Видин подхождат с оглед на специалностите, към които са се насочили и затова се готвят сериозно, което се доказва от постигнатите високи резултати. „Класацията все пак отразява и работата и подготовката в профилираните и професионалните гимназии и в средните училища с профилирани/професионални паралелки и доказва, че на територията на област Видин могат да се постигат стабилни резултати, а за най-мотивираните ученици има условия да постигат и отлични и много добри резултати“, заяви в заключение Марийка Василева.
По темата работи ТЕОДОРА Макавеева