Община Видин започна третирането срещу комари

Видин ->

Фокусът на общинското ръководство продължава да бъде подобряването на жизнената среда във Видин

Видин ->

Генади Велков: Явно някой има интерес нищо ново да не се създава с участието на СДС

Това коментира за вестник „НИЕ“ председателят на СДС – Видин по повод събитията, случили се преди дни на Националния съвет на партията
Видин ->

Николай Ненчев е кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на община Макреш, област Видин

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Видинският филиал на Русенски университет ще предлага и магистърски програми

От ВУЗ-а обявиха датите за кандидатстване и записване на студенти в първи курс

На пресконференция във Видин на 16 юни ръководството на Русенски университет „Ангел Кънчев“ (РУ) представи подробности за кандидат-студентския прием в Русенския университет и в неговия нов филиал във Видин. Участници в пресконференцията бяха зам.-ректорът по учебната работа проф. Пламен Кангалов, зам.-ректорката по научноизследователската дейност проф. Диана Антонова, директорът на дирекция „Чуждестранни студенти“ проф. Красимир Мартев, административният директор на Филиал Видин Момчил Станков, кметът на Калафат Лучиан Чобану. На събитието присъстваха и директорът на Техникума по механотехника в Калафат Христиан Юняца, както и председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков, зам. областната управителка Елка Георгиева, зам.-кметът на община Видин Венци Пасков.
Проф. Кангалов обяви датите и местата за прием на документи, както и по кои специалности може да се кандидатства във Видинския филиал. „Специално за Филиала във Видин ние предлагаме обучение в пет специалности – „Земеделска техника и технологии“, „Електроника“, „Технология и управление на транспорта“, „Индустриален мениджмънт“ и „Компютърни науки“. Също така предлагаме и още една специалност „Бизнес и мениджмънт“, в която обучението се извършва дистанционно. Сроковете за подаване на документи за кандидатстване са до 28 юни 2017 г. Документите могат да бъдат подадени в Русенския университет и във Филиалите на университета в Разград, Силистра и Видин. Освен това могат да бъдат подадени и онлайн“, подчерта зам.-ректорът и допълни, че онлайн системата за подаване на документи ще бъде затворена в 17:00 часа на 28 юни.
Проф. Кангалов заяви, че приемните изпити ще бъдат проведени на 1 и 2 юли, като в Русе, Силистра, Разград и Видин ще бъдат проведени изпити по история на България, математика, общотехническа подготовка, химия, икономическа география на България, информатика и информационни технологии, биология и български език. „Освен това оценката от Държавния зрелостен изпит, положен след 1 януари 2008 г., се признава за оценка от съществуващ конкурсен изпит. Ако се яви кандидатът на конкурсен изпит, при образуване на състезателния бал се взема по-високата оценка. Длъжен съм да отбележа, че признаването на тези оценки не важи за специалностите от регулирани професии – право, медицинска сестра и акушерка“, поясни зам.-ректорът и допълни, че РУ също така признава и оценки от участието в различни национални и регионални състезания, които се провеждат от Министерство на образованието и науката и организирани от самия университет.
След това проф. Кангалов обяви датите, на които ще излязат резултатите от класиранията и датите за записване. „До 4 юли ще бъдат обявени резултатите от първо класиране, а записването започва от 4 юли и приключва до 8 юли. Второ класиране ще се обяви на 10 юли. Записването започва от 10 юли и приключва на 14 юли“, поясни той.
Проф. Кангалов подчерта, че студентите на РУ имат възможност да получават стипендии, евростипендии, да участват в различни стажове, както и да учат два семестъра в чуждестранен университет по програма Еразъм +. „В Обучителния център във Видин за 2017 г. 29 студенти са получили стипендия, която е за успехи е в рамките на 70 лв. Целогодишна стипендия от 100 лв. месечно са получили и майки, и студенти сираци. Също така Русенски университет участва в проект „Студентски стипендии“, по който за 2017 г. във Филиал  Видин са кандидатствали 36 студенти. От тях са одобрени 25 и те са получили 5 стипендии по 150 лв.“, заяви зам.-ректорът.
Той подчерта, че друго, от което могат да се възползват студентите на Филиал Видин, са студентски практики. „Практическото обучение съответства на изучаваната от студента специалност, като практиката е в размер на 240 астрономически часа. Във фирмата, в която се провежда стажа, има ментор, който е служител, като приключилите успешно практика студенти получават 480 лв. стипендия. За периода септември-май 2016/2017 Русенски университет във Видин има сключени 14 договора, сред които с Областна администрация Видин, Община Видин, фирми с предметна дейност телекомуникационни услуги, производствено-електронни продукти, обучения на водачи на превозни средства, финансови дейности, тоест Видин също активно е включен в тази програма“, съобщи проф. Кангалов и обясни, че към днешна дата 14 студенти от Видинския филиал провеждат практики в обучаващи организации, а в процес на подготовка са други 35 студенти.
Проф. Кангалов повдигна завесата и относно магистърските програми. Той подчерта, че от септември месец Видинският филиал към Русенски университет ще предложи и обучение по образователно-квалификационна степен „Магистър“ за тези, които имат бакалавърска степен. Обучението ще бъде дистанционно по специалностите „Мениджмънт и сервиз на техниката“, „Технология и управление на транспорта“, „Бизнес администрация“ и задочно по специалностите „Управление на качеството“, „Електроника“, „Информатика и информационни технологии в образованието“ и „Информатика“. Кандидатстването ще бъде през септември.   
Административният директор на Филиал Видин Момчил Станков съобщи, че предният ден заедно с ръководството на университета са провели среща с кметове на общини в съседна Румъния и директори на румънски училища. „Приятно се изненадах от сериозното им отношение. Сигурен съм в бъдещия успех за популяризиране на Филиала във Видин и се надявам, че нагодина ще имаме румънски студенти тук. Това е един дълъг път, който трябва да извървим. Имаше интерес, интересуваха се какви специалности има“, сподели впечатленията си от срещата Момчил Станков.
Кметът на Калафат Лучиан Чобану също изрази впечатленията си от проведената среща. „Смятам, че ще има много желаещи от Калафат, които да участват още в подготвителната година, за да учат български език. Големият проблем за румънските студенти, които биха дошли да учат тук, е българският език, защото нашата азбука е различна. Това изглежда трудно за децата. Но помислихме и ще разчитам на Ученическия съвет децата на Калафат да учат български език в Румъния, за да могат да учат тук. Знаем, че има една подготвителна година, през която трябва да учат български език, обаче, много ще ги улесни, ако имат основни познания предварително“ сподели Лучиан Чобану. Той допълни, че сега му се вижда малко късно да се набират студенти от Румъния, но пожела успех на Филиала във Видин и изрази надежда, че ще бъдат създадени отношения на разбирателство и взаимоопомощ между администрациите на Община Калафат и Видинския филиал.
МАРИЯНА Герасимова