Фокусът на общинското ръководство продължава да бъде подобряването на жизнената среда във Видин

Видин ->

Директорът на ОДМВР – Враца старши комисар Янко Янколов проведе днес среща с кмета на Враца Калин Каменов

Враца ->

Генади Велков: Явно някой има интерес нищо ново да не се създава с участието на СДС

Това коментира за вестник „НИЕ“ председателят на СДС – Видин по повод събитията, случили се преди дни на Националния съвет на партията
Видин ->

Николай Ненчев е кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на община Макреш, област Видин

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ: Решаваме проблемите на региона в перспектива

„НИЕ“: Г-н Тошев, в понеделник проведохте традиционния си приемен ден. По какви въпроси идваха при Вас граждани на област Видин?
Владимир Тошев: Редовно провеждам приемни дни – има интерес. Това, което ме радва, е, че около 50% от хората, които идват при мен, са с въпроси, касаещи обществен интерес. В понеделник, например, при мен дойдоха хора, които искаха информация относно ТЕЛК-овете.
Искам чрез Вашата медия да обясня на гражданите, че тук не говорим за фалшиви инвалиди, става въпрос за фалшиви документи за инвалидност. По този въпрос ще търсим решение, защото това касае всички нас, тъй като заради неправилни вземания от държавата изтичат огромни средства – стотици милиони на година. Ако сложим край на тези злоупотреби, това ще даде сигурност на хората, които имат наистина нужда, тъй като това ще даде възможност на държавата да компенсира тези хора с по-големи суми. Търси се решение как да бъдат преструктурирани ТЕЛК-овете, така че да се въведе ред при отпускането на инвалидни пенсии.
Вторият въпрос, който беше поставен на приемния ден, е наболял за една огромна част от семействата в България – за инвитро процедурите. И за това трябва да намерим правилното решение, защото в чисто човешки план решенията, които ние от ГЕРБ предлагаме са правилни – значително увеличеното финансиране за подобни процедури и увеличение на броя на опитите, които се поемат от Фонд „Асистирана репродукция“. Отново, обаче, стигаме до въпроса за изпълнението на добрите намерения и идеи, защото, по информацията, която получих, самите лекари подхождат повече търговски, отколкото медицински към въпроса – тоест, правят се ненужно скъпи процедури. Жена, която дойде в приемния ден, даде за пример, че когато сама си покрива процедурите, обемът на средствата е значително по-малък, отколкото когато финансирането е през Фонд „Асистирана репродукция“. Така може да се получи опорочаване на тази добра идея.
Една част от хората продължават да идват за помощ за решаване на лични или семейни проблеми – липса на работа, имуществени спорове и др. въпроси, чието решаване пряко не е в моя прерогатив. Но тук със задоволство мога да кажа, че съм изградил много добри работни и колегиални отношение с ръководителите на държавните институции и на общинските администрации в област Видин – намираме решения за тези хора. В тази връзка, чрез Вашия вестник искам да посъветвам хората, когато постъпват на работа, да си търсят в пълен обем законовата защита – да не се доверяват на приказки на работодатели, че трудово-правните отношения документално ще бъдат уредени по-късно. Не е честа практика, но се случва да се наемат хора без договори, за да свършат някаква работа, за която им се плаща или по-малко от обещаното, или въобще не им се плаща. А тези хора нямат никаква правна защита, няма как и институциите да реагират, тъй като липсва договорна основа.
„НИЕ“: Казахте, че работите добре с кметовете. По какви въпроси те се обръщат най-често към Вас?
Владимир Тошев: Кметовете търсят по-бързо решаване на въпроси, касаещи подобряване на условията за живот в населените места или в общините, от които са избрани да управляват. Например, търси се по-бързо стартиране на програмите за временна заетост, като основно се оказва, че проблем за нашата област са хората в предпенсионна възраст, които нямат достатъчно стаж. За съжаление, решенията, които очакват кметовете, не винаги са най-правилните, защото първо, местата, отпуснати по програми, са временни, а след това, когато дойде време за пенсиониране на тези хора, те самите не остават удовлетворени, защото заплащането им е било много ниско и, съответно, пенсиите им са много ниски.
Трайното решение, за което аз съдействам всячески на кметовете, е да се откриват качествени работни места, които да дават трайна заетост и по-високо заплащане на хората. Но възниква проблем, че една голяма част от безработните не искат да се преквалифицират, като някак си не могат да осъзнаят, че работник с ниска квалификация получава и ниско заплащане, което определя и ниските пенсии след това. Ще дам пример с Община Кула – там преди около месец бяха отпуснати 10 места за млади хора и засега все още не можем и за половината да осигурим хора.
„НИЕ“: Няма как да не Ви питаме за изграждането на скоростен път Видин – София и за интермодалния термиал.
Владимир Тошев: Важното, което видинските граждани трябва да осъзнаят, е, че по всички текущи въпроси полагаме максимални усилия, за да ги решим. Но, мислейки като държавници, а не като политици, които работят само от избори до избори, се опитваме да решаваме проблемите на региона в перспектива. Вече имаме един сериозен пробив – това е филиалът на Русенския университет, който правим максимални усилия да го утвърдим, защото това е учебно заведение, необходимо за региона по много причини, като се почне от решаване на демографските проблеми, мине се през издигане на интелектуалното равнище на Видин като академичен град и се стигне до осигуряване на квалифицирана работна ръка. В тази връзка искам да подчертая, че специалностите, по които набираме и вече имаме записани кандидат-студенти, са консултирани с бизнеса, с нуждите на региона, така че реализацията на младите хора след завършване е сигурна.
Второто необходимо за региона трайно решение е подобряването на инфраструктурата – тоест, да направим Видин и Северозапада достъпни. Скоростният път от Видин до Ботевград, за който питахте, ще бъде изпълнен по национални програми – изграждането на това трасе е заложено в управленската програма на Правителството на г-н Бойко Борисов. Процедурите са задвижени. За най-тежките участъци, това са участъкът, с който се заобикаля Димово – Бела – Скомля и участъкът Мездра – Ботевград, са утвърдени парцеларните планове, стартирани са отчуждителни процедури. Огромен проблем е финансирането, което ще е национално. Но този проблем е решим. Надявам се моите колеги в Парламента да осъзнаят важността – не само за Северозапада, а и за цяла България – на въвеждането на една по-стриктна и по-работеща национална система за финансиране на Агенция „Пътна инфраструктура“ не само с винетки, а и с ТОЛ-такси.
Финансирането през бюджета е ограничено – средствата са недостатъчно, защото за национална сигурност трябват, трябват пари за личен състав на Министерство на отбраната и на МВР, както и за подобряване на техниката и въоръжението на двете министерства. От друга страна социалната ни система също се нуждае от бързо дофинансиране – повишават се минимални заплати, повишават се минимални и социални пенсии; стъпаловидно ще бъдат повишени заплащанията на учители, на социални и здравни работници; здравната система също трябва сериозно да бъде реструктурирана, за да работи по-добре. Така че за да се осигури национално финансиране за изграждане на пътя, е нужно да се въведе нова система за финансиране на Агенция „Пътна инфраструктура“. Надявам се тази година процедурите да бъдат приключени и догодина да може да започне реалното изграждане на скоростния път.
Когато направим Видин и Видинска област достъпни за бизнеса, ще можем паралелно да решаваме и въпроса за създаване на трайни работни места чрез привличане на инвестиции. Това, обаче, трябва да бъде подплатено с нужната инфраструктура и тук не влиза само скоростният път. Конкретно за Видин това включва изграждането на интермодален терминал на мястото на т.нар. Безмитна зона до СОМАТ, както и обособяването на Северна промишлена зона, проектът е одобрен в рамките на Целенасочената инвестиционна програма, необходимо е да се осигури финансиране около 23 млн. лв. за направа на инфраструктурата там.
И аз лично не съм доволен от темповете на изпълнение на тези проекти и идеи. Търсим бързи решения, но все пак по-важното е решенията да бъдат верните и да доведат до дългосрочни позитивни ефекти.
„НИЕ“: Един от основните приоритети, които ГЕРБ си постави, е за промяната на изборните правила във връзка с проведения референдум с три въпроса. Ще успеете ли да прокарате тези промени в Народното събрание?
Владимир Тошев: Многократно вече и председателят на ГЕРБ г-н Борисов и заместник-председателят г-н Цветанов, както и председателят на правна комисия Данаил Кирилов са коментирали, че ние, от ГЕРБ, нямаме проблеми с резултата от референдума – приемаме решението на народа. Внесен е законопроектът за промяна на изборните правила, в момента той се разглежда от ресорните комисии в Парламента, като паралелно се правят и сондирания сред останалите политически сили, тъй като народните представители от Парламентарната група на ГЕРБ не сме достатъчно на брой, за да бъде приет законопроектът. Към момента твърд отпор на такава смяна на системата са заявили от „Обединените патриоти“; ДПС и БСП засега по-скоро също казват „не“; „Воля“ са много малко, за да могат да наклонят везните.
Проектозаконът мина в правната комисия и предстоят дебатите по него в пленарна зала в четвъртък, 15 юни.
Проблемът възникна – и ние си признахме грешката – от това, че по време на кампанията за референдума от партия ГЕРБ се концентрирахме основно върху президентските избори. Формалната страна на процеса е ясна – законопроектът е внесен в комисии, ще се разглежда и в пленарна зала, ще се дебатира и ако получим подкрепа и от други политически сили, може би ще мине. Същественото, обаче, е, че във варианта, в който беше формулиран въпросът за въвеждането на мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура, се предлага изборна система, каквато не съществува никъде по света. Но ние, политиците, изпуснахме момента да обясним на хората, че смяната на системата трябва да води до въвеждане на нещо по-добро. А вариантът, който е визиран във въпроса, на практика е неприложим.
Искам да подчертая, че от ГЕРБ подхождаме принципно по въпроса. Веднага след като обявихме подкрепата си, излязоха някакви анализи на експерти, според които предлаганата от организаторите на референдума мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура толерира най-голямата партия – искам да припомня, че тази идея не е наша, но ние уважаваме волята на хората и в тази връзка искам да припомня, че погледнато в абсолютни числа референдума подкрепиха много повече хора, отколкото гласуваха за ГЕРБ и за БСП взети заедно. Така че ние като държавници трябва да уважим мнението на гражданите.
Но хората не са длъжни да разбират и да правят оценка на въздействието на смяната на изборната система, а промяната на изборното законодателство, особено такава голяма промяна, е нещо, което ще смени цялата система в България и би могло да промени всички политики. Затова не трябва да се прибързва – да, ние сме внесли законопроекта, но какво и как ще се случва трябва дълго време да се дебатира, и то без политическите сили да търсят моментни изгоди. Най-вероятно ще има смяна на системата – дано успеем да направим така, че тази промяна да доведе до по-добро.
„НИЕ“: Периодично в обществото се създава напрежение по въпроса как българската държава ще интегрира бежанците – говори се за изграждане на центрове за прием на граждани от трети страни, които са в процедура за получаване на международна закрила или убежище, а едно от местата за направа на такъв център, което се споменава, е Видин.
Владимир Тошев: В България сме толерантен народ – още от социалистическо време в обществото ни има интегрирани сирийци, ливанци и представители на други народности, които са добре приети. Но в обществото се създава изкуствено напрежение – разпространяват се неистини по отношение на тези 160 милиона евро, които ни се отпуснаха от Европейската комисия за укрепване на капацитета ни за справяне с бежанския проблем. Аз съм член на комисията по отбрана, на външна комисия и искам да уверя моите съграждани от Видинска област, че няма каквито и да са дори идеи за създаване на центрове за бежанци на наша територия!
„НИЕ“: Предстои във Видин да започне работата по един голям проект – реконструкцията на площада и на централната градска част. Знаем, че имаше протестна подписка срещу този проект – очаквате ли отново да се създаде напрежение?
Владимир Тошев: Проектите – защото финансирането, което Видин получи от Оперативна програма „Региони в растеж“, не е само за реконструкцията на площада – са в процес на реализация. Конкретно проектът за реконструкция на централната градска част е договориран, стартират се тръжните процедури и се надявам да започне реалното изпълнение есента. Искам да уверя гражданите на Видин, че след изпълнението на проекта площадът ни ще стане още по-красив, като всички процедури ще бъдат максимално прозрачни.
И тук искам да благодаря на кмета на община Видин Огнян Ценков, който в досегашната си работа показа, че обществени поръчки и тръжните процедури могат да бъдат провеждани прозрачно. Уверен съм, че така ще бъде и занапред. И град Видин ще стане по-хубаво място за живот – не само чрез проектите по „Региони в растеж“, а и благодарение на Националната програма за енергийна ефективност и посредством сключения между Община Видин и Община Ново село договор за учредяване на Местна инициативна група, което ще даде възможност да се черпят ресурси и от Програмата за развитие на селските райони за благоустрояване на селата във Видинска община. Вярвам, че занапред видинските граждани ще продължат да се убеждават, че общинското ръководство работи за всяко населено място и за по-добрия живот на всеки жител на общината.
Радвам се, че имаме активни кметове, защото тогава, когато кметовете и общинските администрации са активни, действащи, нещата се случват – примерите са много: Ружинци, Ново село, Кула, Бойница, Видин, разбира се, където кметовете, въпреки трудностите, успяват да водят ръководените от тях общини напред.
„НИЕ“: И да се надяваме, че държавата ще помага на Видин и занапред – така, както беше в предходния мандат.
Владимир Тошев: Държавата има пряк ангажимент към Видинска област и към Северозапада – имаме пълното разбиране, че трябва да ни се помага. Разговарял съм и с министъра на финансите Владислав Горанов, и с министъра на регионалното развитие Николай Нанков, както и с всички министри, имащи конкретни ангажименти към нашия край – имаме пълното съдействие на Министерски съвет. Правим всичко, за да преодолеем изоставането чрез изпреварващо развитие с по-бързи темпове.
Разговора води ТЕОДОРА Макавеева
бр. 47/15 юни