Народният представител от ГЕРБ-Видин Владимир Тошев бе гост на фолклорния събор „Жива вода“

Видин ->

Видинската партийна организация на БСП чества 125-годишнина

Видин ->

Кметът на Видин присъства на освещаването на чешма в село Слана бара

Видин ->

Празничен концерт за петата годишнина на Дунав мост Видин-Калафат

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Гл. инспектор Владимир Герасимов, началник на Сектор „Пътна полиция“ - Видин: Всяко второ-трето ПТП е с участие на ТИР

С влезлите в сила в края на януари 2017 година промени в Закона за движение по пътищата бяха въведени редица новости. Близо пет месеца след като новите правила заработиха, от вестник „НИЕ“ решихме да потърсим информация за това как тези изменения се прилагат на видинска почва.
Една от най-обсъжданите промени е, че пътните полицаи вече имат правото да свалят регистрационните номера на автомобилите на нарушители – тази мярка вече е прилагана и на територията на област Видин. „От влизането в сила на промените в Закона за движение по пътищата до 9 юни
има 40 прекратени регистрации, което е свързано с демонтиране на регистрационната табела на автомобила“,
съобщи главен инспектор Владимир Герасимов, началник на Сектор „Пътна полиция“ – Видин.
Той обясни, че това се прилага в случаи на заловени употребили алкохол или наркотици или неправоспособни водачи, както и при отказ на водач да бъде изпробван с дрегер. Регистрационните табели на возилото се свалят, само ако хванатият в провинение нарушител е собственик на автомобила, като мярката се прилага за срок от 6 месеца до 1 година.
С промените в закона беше дадена възможност и за служебното прекратяване на регистрация на автомобил в случай на несключена гражданска отговорност. В тази връзка гл. инспектор Герасимов обясни, че системите на МВР и на Гаранционен фонд „Гражданска отговорност“ са свързани, което дава възможност автоматично да постъпва информация за автомобилите с неплатена гражданска отговорност и тяхната регистрация служебно се прекратява. В последствие при постъпване на информация, че е закупена полица за някой от тези автомобили, служебно регистрацията се възстановява. Началникът на Сектор „Пътна полиция“ - Видин обясни, че целта на тази мярка е да бъде намалено източването на Гаранционния фонд в случаи, когато автомобили без сключена гражданска отговорност участват в ПТП.
Освен това с промените в Закона на пътните полицаи беше дадена възможността да съставят фишове за неправилно паркиране и в отсъствието на водачите. Тази възможност също вече се използва от служителите на сектор „Пътна полиция“ – Видин, отчете началникът на структурата. „Това по мое мнение е една добра мярка, защото позволява да се санкционират неправилно паркирали автомобили дори и в отсъствието на водача на МПС. Преди имаше затруднения със санкционирането при тези случаи и това създаваше у водачите чувство за недосегаемост. Възможността, която се даде за съставяне на фишове в отсъствие на водачи, ще помогне за подобряване на ситуацията с паркирането във Видин, особено в централната градска част“, коментира гл. инспектор Герасимов.
За пътния травматизъм във Видин от началото на годината и за проблема с ТИР-овете
Началникът на „Пътна полиция“ – Видин отчете, че като цяло състоянието на пътния травматизъм в област Видин за периода януари-май 2017 година се подобрява. През посочения период на територията на областта са настъпили 193 ПТП, при които са загинали трима души, а 29 са ранените – за сравнение, за същия период на миналата година са били регистрирани 217 ПТП, с шест жертви и 31 ранени. „Като цяло се наблюдава подобряване на данните за пътния травматизъм – убитите са намалели наполовина, ранените са с трима по-малко, а регистрираните ПТП – с над 20 по-малко. Така че оперативната обстановка е с подобрени показатели. Това, разбира се, е моментна картина – ще направим всичко, което е в нашите възможности, тази тенденция да се запази“, обобщи началникът на Сектор „Пътна полиция“ – Видин.
Както вестник „НИЕ“ съобщи неотдавна, жителите на с. Тополовец организираха подписка срещу високата скорост, с която тежкотоварни автомобили минават през населеното място – потърсихме коментар от гл. инспектор Герасимов и по тази тема. „Решението за организацията на движение по даден път е на собственика на този път - в случая това е Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Тази организация на движението е въведена със заповед на директора на АПИ. Становището, което „Пътна полиция“ - Видин даде, беше против този начин на организация на движението, но въпреки това тя беше въведена. Трябва, може би, да има повече инициативи от страна на хората - например подписки, но те да са отправени към правилния адресат, тоест към директора на АПИ“, заяви началникът на Сектор „Пътна полиция“ – Видин. Той допълни, че оглавяваната от него служба прави всичко възможно, за да се контролира преминаването на трафика през населените места, но за всички е ясно, че няма как във всяко село да седи пътен полицай.
По отношение на регистрираните ПТП, отчетът на Сектор „Пътна полиция“ показва, че от общо 193 катастрофи, 55 са станали на път първи клас – тоест на главния път Видин – София (Е79). ТИР-овете са чести участници в тези инциденти.
„Всяко второ-трето ПТП е с участие на тежкотоварен автомобил“,
уточни гл. инспектор Герасимов. Той допълни, че от „Пътна полиция“ - Видин са правили предложения до собственика на пътя, тоест АПИ, предстои да се направи и ново предложение, трафикът да се раздели – по един маршрут да бъдат насочени автомобилите, идващи от Дунав мост 2 и по друг маршрут тези, отиващи към пътното съоръжение, така че да не се създават ситуации, при които тежкотоварни автомобили се налага да се разминават в тесните участъци и острите завои по път Е79, които всички шофьори, пътуващи по това трасе, добре познават.
С гл. инспектор Герасимов разговаряхме и по друга актуална тема – за предложението да отпадне изискването да се поставят знаци, които да предупреждават за наличие на устройство за засичане на скоростта на пътя. Началникът на Сектор „Пътна полиция“ - Видин изказа личното си мнение – а именно, че подкрепя това предложение. Няколко дни след разговора ни с него имаше и развитие по темата. На 14 юни със 165 гласа „за”, 0 – „против” и 26 „въздържал се”, Парламентът прие на първо четене промените в Закона за движението по пътищата, с които се предвижда
премахването на знаците, предупреждаващи шофьорите за наличие на камери за засичане на скоростта на движение.
Мотивът на вносителите от ГЕРБ е, че когато водачите биват уведомявани чрез поставянето на знак пред полицейския автомобил, оборудван с АТСС, те намаляват скоростта само в зоната на знака и след това продължават движението си с превишена скорост. В мотивите на предложението се посочва, че по този начин се губи възпитателният ефект върху всички шофьори и се развива чувство за безнаказаност. А като аргумент в подкрепа на законопроекта се посочва статистиката на МВР, според която през последните години като основна причина за настъпване на тежки ПТП с пострадали и убити е движението с несъобразена или превишена скорост.
Тук ще вметнем, че друга приета на първо четене промяна предвижда по-тежко наказание за собствениците, които предоставят автомобила си на неправоспособни водачи. Предложението в тази посока е свързано с прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство за срок от 6 месеца до една година.
С гл. инспектор Герасимов разговаряхме и по друг актуален, само че този път конкретно за Видин, въпрос – за новата организация на движение, която предстои да бъде въведена в града. Според гл. инспектор Герасимов, запазващата се и занапред организация по ул. „Цар Симеон Велики“, където движението е еднопосочно, а в дясната лента са обособени паркоместа, е удачна, защото така се осигуряват места за паркиране, което, при липса на големи паркинги, е задължително условие за град като Видин, където автомобилите са доста голям брой.
По отношение на един от най-дискусионните моменти – изграждането на три нови кръгови във Видин (на „Ташкюприя“, на кръстовището на „Толбухин“ и на кръстовището до „Кауфланд“), началникът на Сектор „Пътна полиция“ посочи, че кръговите движения са съоръжения, които доказано облекчават трафика. Гл. инспектор Герасимов беше категоричен, че инцидентите, станали на кръгови движения в града, не са много и са съвсем леки, като причината за тях е не друго, а недостатъчното познаване от страна на водачите на МПС на правилата за преминаване през кръгови.
НИЕ