СУ „П. Р. Славейков“ – Видин отбеляза своя патрон и Световната седмица на предприемачеството

Видин ->

Пътни полицаи гостуваха на ученици от видинската езикова гимназия

Видин ->

Корнелия Нинова във Видин: Решени сме кардинално да променим модела на управление на страната

Видин ->

„Другото лице на воините ни“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война
България ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

За шеста година във Винарово ще се проведе Фолклорният събор „Бащино огнище с корени вековни”

На 26 август (събота) от 9:30 часа в Етнографски комплекс „Средна чешма” в село Винарово, общ. Ново село ще се проведе шестото издание на Фолклорния събор „Бащино огнище с корени вековни”. Организатори на събитието са НЧ „Зора – 1927”, Кметство Винарово и Община Ново село. Фолклорният събор „Бащино огнище с корени вековни” е ежегоден, провежда се последната седмица на август и има за цел съхраняване, популяризиране и предаване на поколенията на спастреното фолклорно и етнографско богатство на родния край – извор на гордост и родолюбие, споделят организаторите.
Участие във Фестивала могат да вземат групи, състави, оркестри, ансамбли, индивидуални изпълнители, изявяващи се в областта на българския фолклор. Според регламента, фолклорните танцови състави и ансамбли за автентичен фолклор, клубовете за народни хора и обичаи имат право на изпълнение до 15 минути; индивидуални изпълнители и инструменталисти – автентичен фолклор трябва да се изявят до 8 минути; певчески състави за автентичен фолклор - изпълнение до 10 минути.
Записването става в рамките на предварително обявения от организаторите срок, който е до 20 август 2017 г., като задължително се посочва телефон за обратна връзка. Освен това подаване на заявки може да се направи и на място, в деня на Фолклорния събор „Бащино огнище 2017“. Редът и часът на явяването се определя от организаторите след постъпване на заявките. Програмата ще бъде предоставена на всички записали се участници. Организаторите молят всички, които по непредвидени обстоятелства закъсняват или са се отказали от участието си, да ги уведомят на следните имейли: zora.vinarovo@abv.bg; kmetstvo_vinarovo@abv.bg. Участниците на Фестивала не дължат такси за участие, но всички разходи по транспорт и дневни са за тяхна сметка. Организаторите уточняват още, че при лоши метеорологични условия Фестивалът ще се проведе в салона на винаровското читалище.
Журито на Фестивала, съставено от изявени и доказали се фолклористи и етнографи, ще оценява изпълненията на участниците. Най-добре представилото се читалище ще получи голямата награда на кмета на община Ново село „Читалище – пазител на бащино огнище“ – за цялостно представяне. Кметът на Винарово ще връчи награда за „Кмет – пазител на бащино огнище“. Наградата на земеделските производители от с. Винарово – „С песните на Кайчо Каменов – гласът на Северозапада“, ще бъде връчена за изпълнена песен на Кайчо Каменов. ЕТ „ДЕЛФИН” ще удостои с награда най-младия участник в събора, а най-добрите от осмелилите се да се включат в надиграване на хората „Винаровска ръченица” и „Бълуц” ще получат награди „От раклата на баба”, както и дипломи за отлично представяне.
МАРИЯНА Герасимова