Крепостта „Баба Вида“ спечели в категорията „Изборът на българите“

Видин ->

Рисунка на 8-годишната видинлийка Йоанна Радулова зае второ място в конкурса „С очите си видях бедата”

Видин ->

Ледената пързалка във Враца посрещна първите любители на кънките

Враца ->

Започва асфалтиране на улици във Видин

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Оформят градината пред храма „Свети Дух“ в Монтана

480 000 лв. ще бъдат инвестирани в източноправославния храм „Свети Дух“ в Монтана тази година. Средствата са целева субсидия за капиталови разходи от общинския бюджет.
322 800 лева е стойността на строителството, с което изцяло ще се промени западното пространство пред новата църква. То е на площ от пет декара, половината от които ще бъдат озеленени. На още толкова ще бъдат направени алеи, рампи, стълби и настилки от клинкерни плочи. Изпълнител е Сдружение „Храм Монтана“, като срокът за извършване на дейностите е 183 календарни дни. Вертикалната планировка ще бъде завършена с монтиране на парково осветление и художествено осветление на фасадата. В строителството на храма от първата копка през 2007 година досега са инвестирани 2 566 968 лв. През следващите години предстои да бъдат изографисани стените и да бъде направен иконостас.
Разгънатата застроена площ на храма е 1088 м2. Капацитетът на храма е 550-600 човека. В подземната му част на кота – 3,50 м е развита крипта за съхранение на костите, извадени от съществуващите гробове на старите гробища. Второто ниво е решено като пространство за събиране на църковната общност за извършване на богослужения. На трето ниво е предвидено пространство за църковния хор. До храма е построена камбанария с височина на купола 23,70 м.