Кметът на Видин връчи отличия на състезатели и треньори на клуб по кану-каяк „Ванто“

Видин ->

Във Враца откриха паметен знак за жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Враца ->

Община Видин отбеляза с тържествена церемония Деня на независимостта

Видин ->

Огнян Ценков: Всички дейности по проекта за централната пешеходна зона са в график

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Сръбски и български танци се извиха на новата сцена на открито в Монтана

Бъдещи съвместни проекти по програмата за трансгранично сътрудничество България - Сърбия обсъдиха Златко Живков и новият кмет на община Ниш – Медиана Небойша Коцич. Делегация от западната ни съседна страна гостува в Монтана в рамките на два дни. Двете Общини в момента изпълняват общ проект за подобряване на нематериалното културно наследство в трансграничния регион. Чрез него Монтана се сдоби с нова сцена за изяви на открито на стойност 440 хиляди лева. Тя е немско производство, сглобена от алуминиеви елементи с 24 прожектора.
„Това съоръжение е много необходимо за културната програма на Общината,.Така ще икономисаме средствата, които всяка година отделяме за наем на сцени, за фолклорните фестивали и концерти, които организираме“, заяви кметът Живков пред журналисти .
Първото събитие на новата сцена бе съвместен концерт на танцов ансамбъл „Северняци“ при Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата“ и на културно-уметничкото дружество „Абрашевич“ от гр. Ниш, Сърбия, проведен вчера вечер. Пред събралите се стотици хора кметовете на двете общини Златко Живков и Небойша Коцич откриха концерта и представиха общите си намерения в бъдеще.
Предстои подобна изява да има и в Ниш, както и да бъде разработена обща стратегия за насърчаване на туризма и културния обмен и развиване на онлайн туристически услуги.
По време на посещението бяха обсъдени проектопредложения, с които двете Общини да кандидатстват пред програмата за трансгранично сътрудничество.
„Ние имаме вече няколко идеи, които да предложим на своите партньори. Те са свързани с подобряване на публичната общинска собственост и с културната инфраструктура. По конкретно става дума за реконструкция на централния площад „Жеравица“, изграждане на закрит пазар и ремонт на залата на читалище „Разум“. Тя има не само уникална акустика, но е и историческо място от новата история на нашия град. Построена е от 1934 до 1937 година с набиране на доброволни средства и труд от хората“, уточни Живков.