Кметът на Видин връчи отличия на състезатели и треньори на клуб по кану-каяк „Ванто“

Видин ->

Във Враца откриха паметен знак за жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Враца ->

Община Видин отбеляза с тържествена церемония Деня на независимостта

Видин ->

Огнян Ценков: Всички дейности по проекта за централната пешеходна зона са в график

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Със загубата на Генчо Генчев, една епоха си отиде

Със загубата на Генчо Генчев, една епоха си отиде – това сподели Петко Борисов, гъдулар в Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ – Видин (АНПТ), който с тъга разказа за композитора, диригент и дългогодишен ръководител на видинския ансамбъл. В продължение на 37 години Генчо Генчев ръководеше Ансамбъл „Дунав“ – до 2011 г., когато се пенсионира. Отново бе назначен да ръководи Ансамбъла през 2016 г., когато трябваше да подготви концерта по повод 45-годишнината на културната институция. „Този род ансамбли са направени да отразяват регионалната музика. Ансамбъл „Дунав“ има единствена и основна задача издирване, съхраняване и популяризиране, в подходяща форма, на фолклора на Северозападна България и главно на Видинския край“, казваше Генчев за видинския ансамбъл.
„От 1975 година съм в Ансамбъла, една далечна година, от тогава с Генчо Генчев сме заедно, досега, до кончината му. С него си отиде една епоха. Той беше човек, за чиято загуба цяла България, не само Видин, може да съжалява, защото той създаде много творби не само за нашия Ансамбъл, но и за редица други ансамбли в България. Творец, чиято музика звучеше и на ансамбъла по художествена гимнастика на Олимпиада. Отиде си един творец, който пресъздаваше фолклора от Северозападна България“, спомни си през сълзи гъдуларя. Петко Борисов подчерта, че Генчо Генчев е успял да изгради един Ансамбъл, който в годините се е развивал и е достигнал висини. На 1 ноември артистите от Ансамбъла, заедно с ръководителя си, е трябвало да отидат да вземат престижната награда „Кристалната лира“ за музикални постижения на АНПТ „Дунав“. „Благодарение на работата на Генчо Генчев достигнахме най-високата престижна награда, която се дава на такива ансамбли като нашия в България. За съжаление, той не го доживя“, сподели гъдуларят.
За дългогодишния художествен ръководител на Ансамбъл „Дунав“ колегите му казват: „Генчо Генчев може да е строг, но справедлив“. „Той успя да изстиска от нас, музикантите особено, всичко, което можем, за да направи това, което вижда като произведение, така че като се чуе нашата музика, хората да казват: „Ето, това е видински оркестър“. Изгради ни като характери. Моят живот мина в Ансамбъла, аз друго не съм работил. Затова съм му много благодарен, че успях да се запазя след толкова години като музикант. Един дълбок поклон към този човек и към творчеството му“, каза в заключение видинският гъдулар.
Генчо Генчев, който отдавна се е превърнал в име-емблема на видинския, а и на северозападния фолклор, зае отново през 2016 година мястото на временно изпълняващ длъжността главен художествен ръководител на професионалния ансамбъл във Видин. Със завръщането си начело на Ансамбъл „Дунав“ той допълни редиците му с две нови певици, тъй като смяташе, че две не са достатъчни. Така, благодарение на него, с четири певици програмите, които се изпълняваха по време на концертите, бяха по-разнообразни и на сцената звучеше многогласно женско изпълнение. Ефектът за пръв път се усети по време на концерта по случай Коледа. Традиционният Коледен концерт на Ансамбъла миналата година беше едночасов спектакъл, който включваше много песни и танци. На представлението бяха представени различните фолклорни области на България, като все пак имаше най-много изпълнения на танци и песни от Северозападния край. Друга изява на Ансамбъла беше по случай Националния празник 3-ти март. Отново Генчев изненада публиката със съвместен спектакъл на ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и артистите от Ансамбъл „Дунав”. Концертната програма завърши с танците „Въведение” и „Гъмзовяна”, които учениците от профил „Хореография“ и професионалистите от АНПТ „Дунав“ изпълниха заедно. Най-грандиозното събитие от завръщането на стария-нов ръководител на Ансамбъл „Дунав“ несъмнено бе великолепната шоу-програма, посветена на 45-годишнината на Ансамбъла. Грандиозният концерт се проведе тази година на 26 май – в продължение на 85 минути гостите се наслаждаваха на великолепното творчество на Генчо Генчев и неговите артисти. Веднага след концерта професионалистите от АНПТ „Дунав“ заминаваха на турне за Будапеща, Унгария.
Последният концерт, който Генчо Генчев подари на жителите на Видин, бе по случай 22 септември – Деня на независимостта на България. Концертът се проведе на площад „Бдинци“ и беше уникален по замисъла си. Артистите от Ансамбъл „Дунав“ танцуваха редом с танцьорите от Читалище „Цвят“, Женска танцува група „Фиданките“ и Танцов клуб „Жарава“. Публиката се наслади на фолклорната изненада, която поднесоха танцьорите на видинския площад. Да видиш 4 състава в различни носии, показващи фолклорното богатство на Северозападния край, бе наистина една страхотна идея на Генчев, с която той за пореден път доказа своя професионализъм.
НИЕ