Кметът на Видин връчи отличия на състезатели и треньори на клуб по кану-каяк „Ванто“

Видин ->

Във Враца откриха паметен знак за жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Враца ->

Община Видин отбеляза с тържествена церемония Деня на независимостта

Видин ->

Огнян Ценков: Всички дейности по проекта за централната пешеходна зона са в график

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Поглед към миналото на Видинска община

Изложба, представяща историята на Община Видин, беше подредена по случай Деня на българската община

Най-старото известно документално свидетелство за Видинската община е от 1861 г. Този и други интересни факти научиха хората, разгледали изложбата на документи, която проследява историята на Община Видин и беше подредена по случай Деня на българската община – 12 октомври. На този ден беше обявен и Ден на отворените врати за всички граждани и гости на Видин, желаещи да посетят сградата на общинската администрация, на 15-ия етаж на която беше подредена и изложбата и можеше да бъде видяна презентация, представяща историята на Видинска община от 1861 година до днес. И тъй като тази година Денят на българската община съвпадна с инициативата Мениджър за един ден, част от събитията бяха и видински ученици, които за един ден бяха кмет, заместник-кметове и секретар на Община Видин.

Владимир Славчев, който за един ден беше кмет на община Видин, отправи приветствие по случай Деня на българската община. „Днес е празник не само за работещите в общинската администрация, за общинските съветници, за кметовете и кметските наместници, но и за всички жители на община Видин. Защото само със съвместни усилия и единомислие е възможно да надграждаме и променяме настоящето, да очертаваме нови хоризонти и мечтаем за бъдещето на децата си. Всички ние се гордеем със старопрестолния си град, с величието на историята му и достойните личности, живели в него. Искаме Видин и Видинският край да бъдат един от скъпоценните кътове на България, който пази родолюбивия дух на своите предци, красотата на народните традиции и богатството на плодородната си земя. За това се изисква търпение, постоянство и отдаденост“, каза младежът.

След това приветствие, секретарят на Община Видин Иванела Андреева отбеляза, че за да се случи изложбата, принос имат няколко институции, както и родолюбиви граждани на Видин. Андреева обясни, че експонатите, включени в изложбата, са от фондовете на Държавен архив – Видин и на Регионален исторически музей – Видин, както и експонати от колекциите на частни колекционери. А смисъла и значението на самата изложба обясни ученичката Ива Георгиева, която беше секретар на Общината за един ден. „Изложбата представя много ценни източници, които проследяват историята на Община Видин още от 1861 година. Целта на тази изложба е всеки гражданин или гост на нашия град, и най-вече младите хора, да могат да дойдат и да проследят историята на Общината“, посочи девойката.

Още на самото откриване на изложбата, тя се увеличи с още един експонат – началничката на Държавен архив – Видин Светлана Кръстева подари на ръководството на Община Видин копие на първата протоколна книга на Видинската община след Освобождението. „В тази протоколна книга Вашите предшественици, нашите предшественици са вписвали своите решения през периода април – юли 1878 година. Смятам, че това ще бъде интересно и за общинските служители, и за видинските граждани“, каза Светлана Кръстева.

Приемайки подаръка, кметът Огнян Ценков отбеляза, че полученият дар е особено ценен. „Ние трябва да знаем нашите предшественици как са управлявали общината, да се поучим от техния опит, да надграждаме и да запазим традициите на нашия край, определящи нашата идентичност“, заяви градоначалникът.

Най-старото известно документално свидетелство за Видинската община е от 1861 г.

Документите, които излизат от общинската администрация, представляват интерес и се търсят години след като излязат от оперативна употреба – не само от историци, изследователи, краеведи и любители на историята, но и от голяма част от видинските граждани. Затова главната експертка от Държавен архив – Видин Мария Новакова, която представи съдържанието на изложбата, подчерта, че тези документи са важни и отношението към тях трябва да е отговорно.

„За наша радост до нас са достигнали достатъчно документални свидетелства, част от които ние представяме. Най-старият показан документ е една част от възрожденското издание „Цариградски вестник“, което през 1861 година помества дописка от Видин, подписана от Видинската община – това е най-ранното споменаване на Видинската община, което поне аз съм срещала“, посочи Мария Новакова. Тя изброи и част от останалите показани документи, сред които са писмо до екзарх Антим Първи, подписано от Видинската община и първият устав на Видинска община от 1873 година. Експертката обърна внимание на текст от този устав, в който текст се определя целта на Видинска община, а именно: „целта на членовете на Видинската община е задружно да се трудят и размишляват за всичките обществени, църковни, поучителни и манастирски дела – за по-доброто им нареждание и преуспявание“.

Трите герба на Видин

Мария Новакова допълни, че в изложбата е показан и първият правилник на Видинска община, както и първият бюджет, приет през октомври 1884 година, който се отнася за знаковата за нашия град и за цяла България 1885 година; показани са и протоколи от първия референдум – допитване до гражданите на Видинската община, проведено през 1924 година и засягащо изтеглянето на заем от Българска народна банка в размер на 20 млн. лв. за електрификация на града и за строителство на няколко обществено значими сгради. Част от изложбата е и протоколът на Видинска община от 1936 година, с който се приема гербът на Видин – показани са изображения на този герб, както и на герба на Видин от 70-те години на 20 век и на герба от 1995 година. Част от изложбата са и снимки на видинските кметове, както и фотуси, запечатали важни моменти от дейността на градоначалниците на Видин. „В изложбата може да се види и старата сграда на Видинското градско общинско управление, в която се настанява то веднага след Освобождението – днес тази сграда е известна като Музей „Конака“. Включена е и една много любопитна снимка от строежа на сградата, в която се намираме в момента – снимката е направена по време на втория национален автосъбор и на нея се виждат множество зрители, които са се показали от прозорците на все още незавършената сграда, за да видят преминаващите отпред коли“, отбеляза още Мария Новакова.

Денят на българската община – повод за равносметка

Преди да разгледа изложбата, кметът на Видин отбеляза, че Денят на българската община е и повод общинското ръководство да направи равносметка на свършеното. „Смятам, че можем да се поздравим и да отбележим, че във Видин вече имаме форма на висше обучение – една наша дългогодишна мечта, с разкриването на Филиала на Русенския университет. Финансово стабилизирахме Общината. Работим много сериозно по облагородяването на инфраструктурата и за подобряване на жизнената среда – и със собствени средства, и със средства по европейските програми“, отчете Огнян Ценков. Той допълни, че друг важен приоритет в управленската програма на настоящето ръководство е разкриването на работни места и, че по това се работи много активно, защото по този начин ще се даде перспектива на младите да останат във Видин, да получат своето успешно кариерно развитие тук, тук да създадат семейства и да отглеждат своите деца. „Обръщаме сериозно внимание и на културната програма. Тук ще си позволя да цитирам директора на Софийска опера и балет маестро Карталов, който каза, че културата е импулсът за развитието на икономиката. Всички тези неща ще ги осъществим заедно“, каза в заключение кметът на Видин Огнян Ценков.

 

 

Първият кмет на Видин е терзията Цеко Нейов (март 1878 - юни 1878), един от представителите на еснафа. По негово предложение на първото заседание на Общински съвет се вземат следните решения: почистване на улиците, площадите, да се поправят калдаръмите, да се изчистят блата, прокопаване на канали за оттичане на водата, да се номерират къщите и да се поставят имена на улиците, да се разхубави градската градина. Участва дейно във всички културни инициативи и подпомага строителството на сградата на театъра и храм „Св. Димитър“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Строеж на новата сграда на Градски общински народен съвет – Видин. 1968 г. Снимката е направена по време на ІІ национален автосъбор, който се провежда във Видин

Старата сграда на Видинското градско общинско управление, в която се настанява то веднага след Освобождението – днес тази сграда е известна като Музей „Конака“

 

НИЕ