Въвеждат се превантивни мерки във връзка с усложнената епизоотична обстановка

България ->

Новоселяни се стягат за събор

Видин ->

Община Видин подготви терен за скейтборд площадка в Крайдунавския парк

Видин ->

Поредна жертва взе път Е79

При тежък пътен инцидент един е загинал, двама са ранени
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Общините преговарят днес за повече пари за пътища, местни дейности и заплати

Кметът на Монтана Златко Живков ще участва днес в преговорите за бюджет 2018 между Правителството и сдружението на общините. Срещата ще бъде проведена в Министерството на финансите от 15 часа.
Кметовете ще настояват за увеличаване на държавните средства за заплати, за ремонт на общински пътища, за изравнителната субсидия и за стандартите в местните културни институции.
Заплатите в общинските администрация се изравняват с минималната при предстоящото й увеличение на 510 лева, уточни Живков. Става дума за 20 хиляди души, които работят в българските общини и възнагражденията им изостават в сравнение с другите сфери.
„164 милиона лева са договорени на този етап за общинска пътна мрежа. За сравнение поддръжката и ремонтът на републикански пътища се финансира със  700 милиона лева. Общинските пътища се равняват като дължина на републиканските, затова ще искаме субсидията да бъде увеличена поне с още 50 милиона лева“, заяви кметът на Монтана.
Той уточни, че другото основно искане е да бъде увеличена и изравнителната субсидия за общините с още 40 милиона лева. „Досега механизмът за разпределението й фаворизира само най-малките и най-големите общини, за другите отпусканите средства не са променяни с години“, допълни кметът на Монтана.
На годишната среща на местните власти, която се проведе от 15 до 17 октомври в курорт „Албена", Живков е отличен като личност на изборна длъжност, спечелила доверието на гражданите с максимален брой мандати в община - областен център.