Видин се включи в Похода за свобода в подкрепа на борбата с трафика на хора

Видин ->

Кметът на Видин с награда за принос към опазване и популяризиране на културното наследство

Видин ->

Видински деца се включиха в Седмицата на програмирането

Видин ->

Пътуващата изложба „16 фотоесета „Другото лице на воините ни“

Откриването ще бъде на 22 октомври от 17:00 часа в музей „Кръстата казарма“. Изложбата е част от Националния календар посветен на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Практическо занятие на тема „Евакуация при земетресение“ в СУ „Св. св. Кирил и Методий“

На 10 ноември (петък) в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Видин се проведе практическо занятие на тема „Евакуация при земетресение“. „По годишния план за дейността на училището, 2 пъти в годината трябва да провеждаме практически занятия на теми, свързани с поведение и действия при бедствия, аварии, катастрофи, земетресения, пожари. Пролетта проведохме едно практическо занятие при пожар, сега провеждаме занятие за поведение и действия на ученици, учители, помощен персонал, администрация по време на земетресение“, обясни Мариана Доройнова, директорка на учебното заведение.
Тя поясни, че учебният ден е започнал с час на класа, в който децата са се запознали с начина на действие по време на земетресение, направили са тренировъчната дейност в класната стая (криене под касите на вратите, под маса, под бюро). След това аварийно е ударил подвижният звънец, с който се оповестява, че трябва всички да се евакуират. „Учениците, придружени от класните ръководители, се изнесоха на двора на училището, като бяха предупредени да стоят по-далече от сградата“, допълни още директорката на училището.
След като всички се евакуираха на двора, екип на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин (РСПБЗН) показа на децата инструментите, с които се работи при земетресение, как и за какво се използват.
Началникът на РСПБЗН – Видин Георги Георгиев обясни подробно на учениците какво може да се случи по време на земетресение, как пожарникарите спасяват затиснатите под отломките хора и как се изнасят пострадалите с носилка. В тази демонстрация се включиха и децата, които с радост слушаха указанията на пожарникарите. Най-голямата атракция за възпитаниците на „Св. св. Кирил и Методий“ бяха уредите, които се използват за откриване на пострадал, затрупан в дълбочина. „Повдигането на елементи и конструкции, рязането на метали става с помощта на хидравлични инструменти – хидравличен спасителен комплект“, обясни началникът на видинската пожарна, след което пожарникарите направиха демонстрация пред децата.