Видин се включи в Похода за свобода в подкрепа на борбата с трафика на хора

Видин ->

Кметът на Видин с награда за принос към опазване и популяризиране на културното наследство

Видин ->

Видински деца се включиха в Седмицата на програмирането

Видин ->

Пътуващата изложба „16 фотоесета „Другото лице на воините ни“

Откриването ще бъде на 22 октомври от 17:00 часа в музей „Кръстата казарма“. Изложбата е част от Националния календар посветен на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

В Ново село отбелязаха 10-годишнината от членството на България в ЕС

През шестте месеца на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз фокусът на всички страни-членки ще бъде насочен към България - ще имаме възможност да покажем всички наши плюсове и да привлечем повече инвеститори. Това заяви областната управителка на Видин Албена Георгиева в Ново село. На 13 ноември в салона на читалище "Земеделец 1874" - Ново село се проведе поредното за област Видин публично събитие, съгласно приетата от Министерския съвет Работна програма за 2017 година на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

2017 година е знакова за България - 10 години от членството на страната ни в ЕС и подготовката за започващото от 1 януари 2017 година Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, подчерта областната управителка на Видин. Тя посочи, че успешното представяне на България ще допринесе за изграждане на положителни възприятия за страната ни на европейско ниво и би могло да бъде катализатор за важни положителни промени в развитието на държавата. "През шестте месеца на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз фокусът на всички страни-членки ще бъде насочен към нашата страна, а България има какво да покаже на ЕС – ще имаме възможност да покажем всички наши плюсове и да привлечем повече инвеститори. Очаква ни нещо изключително хубаво", заяви Албена Георгиева. Областната управителка напомни, че девизът на предстоящото Българско председателство е "Съединението прави силата", ключовите послания в програмата на България са Европа на консенсуса, Европа на конкурентоспособността и Европа на кохезията, а тематичните измерения в нашия план са сигурността и стабилността, европейската перспектива на Западните Балкани, предприемачеството и иновациите, младите хора и свързаността и сближаването.

"Днес ние обичаме Европейския съюз, защото живеем в мир, сме единни в разнообразието, пътуваме свободно, имаме възможност да участваме в много различни програми и проекти, получаваме медицинска помощ в чужбина с европейската здравноосигурителна карта, Европейският съюз е най-големият донор на хуманитарна помощ, говорим по телефона, докато пътуваме в Европейския съюз, без допълнителни такси", отбеляза областната управителка. Тя допълни, че ефектът от членството на България в Европейския съюз е повече от осезаем - България получава повече от три и половина пъти повече средства от Европейския съюз по линия на европейската солидарност, отколкото внася в бюджета на ЕС. Албена Георгиева посочи още, че сред ползите за България от еврочленството са намалена безработица и повече работни места, стабилни публични финанси, по-чиста околна среда.

Община Ново село - пример за ползите от европейската солидарност

Община Ново село е пример за ползите от членството на България в ЕС, заяви още областната управителка на Видин. "Мога да поздравя г-н Стоенелов и цялата общинска администрация за всички усилия, които полагат за подобряване на жизнения стандарт, за подобряване на благосъстоянието на хората в общината, с което дават положителен пример как могат да се усвояват европейски средства", отбеляза Албена Георгиева.

От своя страна кметът Стоенелов благодари, че точно Ново село е избрано за провеждане на едно от публичните събития, съгласно приетата от Министерския съвет Работна програма за 2017 година на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. "Много преди 2007 година много правителства работиха, за да стане част България от Европейския съюз, но това стана точно през 2007 година - годината, в която и аз станах кмет на община Ново село. От 2007 година започна интензивната промяна в община Ново село", заяви кметът.

Той беше категоричен, че направеното през изминалите 10 години в община Ново село са все неща, които ще останат трайни - като се започне с ремонтите на поликлиниката, читалището, църквата, мине се през направата на водопроводни мрежи и се стигне до изграждането на спортния комплекс. "Всичко това се е случило както благодарение на подкрепата, която сме получили от правителствата, ръководили страната в този период, така и благодарение на умението да привлечем тези европейски средства, които на нас са ни много нужни", подчерта Георги Стоенелов, като благодари за подкрепата и на Областна управа, на общинската администрация, на кметовете на кметства и общинските съветници през тези негови вече три мандата.

"Един ден, когато си тръгна, летвата ще е много висока и това, което е направено през тези 10 години, ще трябва да се надгражда - 2007 година часовникът на кулата нямаше стрелки, 2007 година нямаше пенсионерски клубове, 2007 година нямаше проекти, които да се реализират", категоричен беше кметът на Ново село, като допълни, че дори в най-малкото село на общината - Ясен, е ясно видим ефектът от привлечените инвестиции по линия на фондовете на Европейския съюз. Има още какво да се свърши в Ново село, сподели кметът, като даде пример с необходимостта да се асфалтират улиците в населените места. "Ако Господ даде възможност и време, а Европа даде пари, ще направим и това", отбеляза Георги Стоенелов.

"Надявам се, че със силата и възможностите на Европейския съюз България ще надхвърли себе си и, най-вече, че правителството и Народното събрание ще насочат погледа си към Северозападна България - ние не сме изостанал регион, ние сме силен регион", категоричен беше кметът на Ново село. Той посочи като доказателство за думите си изложбата, подредена във фоайето на читалището, която посрещаше всички гости на публичното събитие – Георги Стоенелов беше категоричен, че това са традициите на Ново село, които ще бъдат предадени и на идните поколения. Благодарение именно на тази изложба всички гости на празника имаха възможност да опитат от ястията на домакините от селата Ново село, Флорентин, Винарово, Неговановци и Ясен, да усетят от аромата и вкусят от елексира, който са прочутите новоселски вина. Присъстващите имаха възможност да разгледат и изложбата на майстор на иконописа върху дърво и камък Борислав Митков, както и да видят в рисунки как изглежда Европейският съюз през очите на децата.

Втората част на публичното събитие беше посветена на представянето на танцовото и певческото богатство на община Ново село. Новоселяни показаха, че в малката крайгранична община Ново село, представляваща само частица от голямо европейско семейство, се съхраняват, предават и популяризират богата местна култура и традиции, уникални автентични носии и песенен и танцов фолклор. В богатата програма взеха участие всички пет читалища на територията на община Ново село и показаха колко много истина има в думите, изречени от кмета на общината Георги Стоенелов броени минути по-рано: "В Ново село има пет села, и в петте села работят активно читалища и това е част от гордостта на новоселяните - защото те знаят да работят, но знаят и да играят и да танцуват".

НИЕ