СУ „П. Р. Славейков“ – Видин отбеляза своя патрон и Световната седмица на предприемачеството

Видин ->

Пътни полицаи гостуваха на ученици от видинската езикова гимназия

Видин ->

Корнелия Нинова във Видин: Решени сме кардинално да променим модела на управление на страната

Видин ->

„Другото лице на воините ни“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война
България ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Александър Симов, народен представител от БСП: В бюджета няма политики, насочени към Северозапада

Северозападният регион ще продължи да бъде най-изостаналият, защото нищо не се прави за преодоляване на регионалните дисбаланси. Това заяви народният представител от БСП Александър Симов, който беше във Видин по желание на много от първичните партийни организации и по покана на общинското и областно ръководство на БСП – Видин. На пресконференция, в която участва и председателят на Общинския и Областния съвет на БСП - Видин Димитър Велков, Симов коментира, освен липсата на подкрепа за нашия регион, и начина, по който беше приет бюджетът на държавата за 2018 година.

“Парламентарно безумие” така народният председател от БСП определи двудневния маратон в Парламента при гласуването на бюджета. “ГЕРБ умишлено разположиха дебатите така, че темите, заявени като приоритет за тях, да бъдат обсъждани между един и три и половина часа през нощта”, заяви Симов, като даде пример с дебата за средствата за образование, провел се между един и два и половина часа през нощта. “При това без участието на нито един депутат от ГЕРБ – те не защитиха водената политика. Това, за мен, е антипарламентаризъм – парламентаризмът, демокрацията изисква да аргументираш политическите си действия, ако мълчиш, ти или не ставаш за демокрация, или просто трябва да хвърлиш оставка, ако нямаш аргументи за водената политика”, категоричен беше Александър Симов.

“Бяхме и пред политическа криза, когато едно предложение на БСП - да се отпуснат милион и половина лева допълнително за катедралния храм “Александър Невски” и манастира в Атон, едва ли не докара нервни гърчове във финансовия министър, защото, видите ли, нарушавало му свързаността на бюджета. В един момент след всички дебати се оказа, че Парламентът няма думата върху бюджета, а каквото предложи Финансовото министерство, това ще е - за мен това е едно от скандалните неща, които научихме през миналата седмица”, коментира Симов. ГЕРБ се опитват да неглижират Парламента и да го превърнат в ненужна добавка, отбеляза в тази връзка народният представител от БСП.

В бюджета няма каквито и да е заложени политики, а да не говорим за политики, насочени към Северозапада, посочи още Александър Симов. “Северозападният регион ще продължи да бъде най-бедният в Европейския съюз, защото никой не мисли за преодоляване на регионалните неравновесия. Гледам тази шумотевица покрай нашето председателство на Европейски съюз, където залагаме като приоритет Западните Балкани, и трите “К” - кохезия, консенсус и конкурентоспособност, и се чудя защо никой не заложи като приоритет българския Северозапад. Ангела Меркел, независимо че Германия е най-богатата страна в Европа, може да поставя в Европейския съюз темата за по-бедните региони в Германия, а ние Северозападният регион не можем да го поставим като тема? Излиза, че можем да даваме два милиарда за саниране, можем да даваме пари за всякакви други измислици, но не можем да дадем за пътна инфраструктура в Северозападния регион - това сбъркано мислене, според мен, е отразено в бюджета, той е бюджет без приоритети”, заяви Александър Симов.

“За съжаление, картината, която наблюдаваме във Видин и Видинска област, през последните години става все по-тежка - и тя става по-тежка именно поради липсата на адекватна политика от страна на държавата към нашия край”, посочи председателят на БСП - Видин Димитър Велков. Демографската криза става все по-тежка, а Видин продължава да е на последно място в страната по размер на средната работна заплата, което продължава да прогонва младите хора от тук, отбеляза той. “Можеше да се направи много, за да се стопират тези негативни тенденции, но към момента ние не виждаме нищо конкретно предприето. Ние ще настояваме и ще се борим най-накрая Видин да получи своето заслужено място сред другите общини и области.

Преди една седмица организирахме дискусия именно за проблемите на Северозапада и въпросите, които възникнаха по време на срещата в момента ги систематизираме и ще настояваме народните представители от БСП, както и народните представители от другите политически сили да заявят една ясна позиция в подкрепа на Северозапада”, заяви Димитър Велков.

На журналистически въпрос във връзка с негов коментар преди време за ситуацията във видинската общинска организация на БСП и предходния й председател Пламен Трифонов, Александър Симов заяви, че няма основания да е променил мнението си, което е изразил в края на 2015 година. “Пламен Трифонов направи паралелна листа на БСП - за мен оттук нататък няма какво да говорим. Винаги бих оценил един човек да е опозиция, това за мен е много ценно качество, но да си опозиция на собствената си партия, да правиш паралелни листи и да играеш срещу БСП, аз това не мога да го приема. Според мен ние трябва да имаме последователно отношение към такива хора. За мен когато се оценява ситуацията във Видин, трябва ясно да се постави въпросът по следния начин: Кой е работил последователно за партията и кой в един или друг момент е разцепвал партията или се е опитвал да я разцепи по този начин - с паралелна листа? Най-много от всичко БСП през годините е страдала именно от хора, които са си въобразили, че само те дават сила на партията, а партията не означава нищо за тях”, коментира Александър Симов.

Велков и Симов коментираха и новината, че ще има прокурорски проверки за разходването на средства в болниците. “Прави се опит да се прехвърли проблемът от болната глава на здравата, като върху директорите на болници се хвърли вината за неадекватното финансиране на цялата система”, отбеляза Александър Симов. Трябва усилията на държавата да се насочат към това да се запазят малките болници, включително и общинските, вместо да се наливат огромни средства в частните болници, посочи на свой ред Димитър Велков. “Трябва да има допълнително финансиране, за да могат да съществуват тези болници, защото без болница хората са обречени на една тъжна участ”, посочи председателят на БСП - Видин.