СУ „П. Р. Славейков“ – Видин отбеляза своя патрон и Световната седмица на предприемачеството

Видин ->

Пътни полицаи гостуваха на ученици от видинската езикова гимназия

Видин ->

Корнелия Нинова във Видин: Решени сме кардинално да променим модела на управление на страната

Видин ->

„Другото лице на воините ни“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война
България ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Видин отбеляза Никулден

Кметът на Видин и областният управител поставиха запалени свещи в корабното кандило в църквата „Св. Николай Чудотворец“

Денят на свети Николай Мирликийски Чудотворец започна с празнична литургия в едноименния храм във Видин, оглавена от архимандрит Антим. На нея присъстваха областната управителка на Видин Албена Георгиева, кметът на общината Огнян Ценков, заместник-кметът Венци Пасков, заместник областният управител Анжело Методиев и други официални лица. По установена традиция почетните гости поставиха  запалени свещи в уникалното кандило във формата на кораб, съхранявано векове във Видинската митрополия.

Архимандрит Антим благодари на представителите на местната и държавна власт и се обърна със слово към присъстващите в храма: „Тук сме и за да почетем частицата от мощите на св. Николай, която в ранната утрин бе пренесена от сестрите монахини от Клисурския манастир, а тази частица се съхранява в Чипровската св. обител. Нека се помолим свети Николай да бъде винаги с нас, да ни закриля и благославя нашите домове и чеда и ни съпътства в  живота“. Той поднесе поздрав и благослов от името на Врачанския митрополит Григорий, временно управляващ Видинска епархия.

Начело с Градския духов оркестър, от храма потегли литийно шествие към централния понтон, където на брега на река Дунав бе отправена молитва за здраве и благоденствие на жителите на Видин. Ритуално във водата бе потопена голяма икона на Чудотвореца от XIX век. Официалните лица хвърлиха в реката венци в памет на загиналите рибари и моряци.

Кметът на Видин отправи поздравление по случай празника. „За мен е чест, че в деня на свети Николай Чудотворец ние всички заедно сме тук, на брега на река Дунав и спазваме традицията да отбелязваме този празник. Св. Николай е покровител на рибари, мореплаватели, пътешественици, банкери и търговци. Днес ние засвидетелстваме и своята признателност и уважение към техния труд. Сърдечно искам да им пожелая този труд да бъде успешен. Възползвам се от възможността да поздравя всички наши съграждани, които днес имат личен празник и отбелязват своя имен ден. Бъдете здрави и винаги да има радост във Вашите семейства!“ – каза Ценков. Той пожела всички заедно – духовенството, местната, държавната власт, гражданите да поддържаме православните християнски традиции, да ги предаваме на децата си, да постигнем мир и превърнем нашия край в едно по-хубаво и по-уютно място за живеене.