СУ „П. Р. Славейков“ – Видин отбеляза своя патрон и Световната седмица на предприемачеството

Видин ->

Пътни полицаи гостуваха на ученици от видинската езикова гимназия

Видин ->

Корнелия Нинова във Видин: Решени сме кардинално да променим модела на управление на страната

Видин ->

„Другото лице на воините ни“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война
България ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Зам.-министър Йовев във Видин: Приоритет в работата на Правителството е образованието и демографската политика

На 4 декември заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев беше на посещение във Видин. Визитата на Йовев започна с посещение на Средно училище "Цар Симеон Велики" и Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" - двете училища са включени в инвестиционната програма на Община Видин и предстои да бъдат обновени с общо около 17 млн. лв., осигурени от Оперативна програма "Региони в растеж". Директорите на "царското" училище Венцислав Станев и на Математическата гимназия Румяна Петрова запознаха заместник-министъра с историята на двете учебни заведения, а Йовев, който беше придружен от областната управителка Албена Георгиева и кмета на общината Огнян Ценков, имаше възможност да разгледа условията, в които сега учат възпитаниците на двете училища.
От Министерството на регионалното развитие и благоустройството уточниха, че над 6,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в основната реконструкция на сградата на Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" - за промяна на начина на отопление на сградата, преустройство на част от помещенията, обособяване на нови и ремонт на санитарни възли, изграждане на топла връзка между сградите, преоформяне на учителския блок, подмяна на електрическата и ВиК инсталация, полагане на нови подови настилки, външна изолация, подмяна на дограма и ремонт на покрива. Ще бъде изграден и нов физкултурен салон с открит тенис корт на покрива, като само за салона са предвидени над 2 млн. лв. от общата сума на проекта. Близо 9 млн. лв. са осигурени за реставрация и ремонт на сградата на Средно училище "Цар Симеон Велики". В южния корпус се предвижда изграждането на нов плувен басейн със съответните обслужващи помещения – съблекални със санитарни възли и душове, кабинетът по металообработване се преобразува във фитнес зала, ще се направи преустройство на санитарните възли на първия и втория етаж, основно ще бъдат ремонтирани сутеренните помещения. Ще бъде направена пристройка и надстройка на физкултурния салон за над 2 млн. лв.
Йовев изрази надежда, че във възможно най-кратки срокове ще бъдат проведени обществените поръчки за избор на изпълнители на строителните дейности, при спазване на изискванията на Закона за обществените поръчки, и проектите за модернизиране на двете видински училища ще бъдат завършени успешно. "Приоритет в работата на Правителството е образованието и, разбира се, демографската политика", заяви Валентин Йовев. Политиката на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, с помощта на европейско финансиране по линия на Оперативна програма "Региони в растеж", е насочена към подобряване на образователната среда и създаване на по-добри условия за обучение, допълни зам.-министърът. "Важно е именно в Северозападна България да увеличим усилията в тази посока и да подобрим средата и условията за живот в този регион, за да останат младите тук", подчерта той.
След посещението във видинските училища, заместник-министър Йовев  проведе работна среща с областния управител на Видин Албена Георгиева, кметове на общини от областта и председатели на общински съвети, в която участие взеха и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Дончо Атанасов и областният управител на Монтана Росен Белчев.
Създаването на кадастрални карти на населените места в областта е била една от разискваните теми, съобщи зам.-министърът на брифинг след приключването на работната среща. През следващата година ще бъде възложено изработването на кадастрални карти на община Ружинци - всичките девет населени места, както и на град Дунавци и 13 села в община Видин, допълни заместник-министърът на регионалното развитие. "Целта е да се обхванат селищата, които граничат с път Е79, за да могат да бъдат извършени по-лесно отчужденията и да бъдат изработени, най-малкото, отчуждителните и парцеларните планове на основата на нормални кадастрални карти", допълни Валентин Йовев.
"Приоритет на Правителството и на Министерство на регионалното развитие е много бързо да се развива пътната инфраструктура по направлението София - Видин",
заяви председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов. Агенция "Пътна инфраструктура" е готова да стартира обществени поръчки за избор на изпълнител и надзор за две отсечки - Видин-Ружинци и Мездра-Ботевград. И в рамките на 2018 година това може да се случи - разбира се, финансовият ресурс, който държавата трябва да осигури, е огромен", допълни инж. Атанасов, визирайки проекта за изграждане на скоростен четирилентов път от Видин до Ботевград.
"Всички други подстъпи към Видин през 2018 година ще бъдат реновирани, включително и пътят Видин - Кула - "Връшка чука", посочи инж. Атанасов, като обърна специално внимание на предстоящото догодина укрепване на свлачището в участък на пътя за "Връшка чука". Председателят на УС на АПИ допълни, че ще остане за решаване само проблемът с тежкия 8-километров свлачищен участък от пътя Видин - Лом между селата Добри дол и Орсоя. АПИ и пътно поддържащата фирма правят и невъзможното този път да остане проходим, увери шефът на Пътната агенция. Инж. Атанасов допълни, че в рамките на 2018 година предстоят ремонтни дейности и по направленията извън Видинска област: по пътя Монтана – Белоградчик; Костинброд – Превала, на прохода Петрохан; ІІІ-112  Монтана – Арчар – Видин, в неремонтирания участък.
"Искам да благодаря за това, че Правителството поставя Северозападна България като приоритет и за това, че и занапред ще продължи да бъде толкова добра и работеща връзката между държавната и местната власт", заяви областната управителка на Видин Албена Георгиева, като припомни, че през миналата година в област Видин държавата инвестира общо около 30 млн. лв. за подобряване на жизнената среда, а дори и в момента продължава рехабилитацията на второкласния път от Ружинци до Тополовец.
Кметът на община Видин Огнян Ценков също благодари за вниманието, което Правителството показва за пореден път към Северозападния регион. „Искам само да допълня, че в пътната инфраструктура през миналата година бяха отпуснати 13 милиона лв. за ремонт на път Е79 от Дунав мост 2 до град Димово. Това беше едно намерение за подобряване на пътната инфраструктура и виждаме, че в момента продължава и това ще допринесе за по-добрата свързаност на централната част на страната с нашия регион“, каза видинският кмет. Огнян Ценков отбеляза също, че благодарение на Правителството на Община Видин е предоставен финансов ресурс по линия на Оперативна програма "Региони в растеж", с който ще бъде модернизирана образователната инфраструктура, ще бъде реновирана централната градска част и ще се даде възможност за въвеждане на енергийноефективни мерки в жилищни сгради с до 35 самостоятелни обекта.
НИЕ