Извеждат учениците от Математическата и СУ „Цар Симеон Велики“ в други сгради

Видин ->

Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Видин ->

Професия: Футболен съдия

Видин ->

Младежи ГЕРБ - Видин поставиха табели-послания към шофьорите

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

БТА – Видин връчи наградата „Бялата птица“ на кмета на община Ружинци Александър Александров

снимка на nie

Носител на традиционната награда „Бялата птица“, връчвана от Регионален пресклуб на БТА – Видин, за тази година е кметът на община Ружинци Александър Александров. Днешната церемония по връчване на този приз за висок обществен принос беше и една от първите обществени изяви на новия Видински митрополит Даниил, който беше придружаван от архимандрит Антим. По традиция, събитието събра в Пресклуба на БТА и представители на държавната и местна власт, сред които областната управителка на Видин Албена Георгиева и заместниците й Елка Георгиева и Анжело Методиев; видинските народни представители Владимир Тошев, Филип Попов и Росен Живков, както и колежката им от Пазарджик Десислава Костадинова; заместник-кметът на община Видин Цветан Асенов, председателят на ОбС – Видин Генади Велков. Сред гостите бяха и Михаил Миков, както и председателят на областната и общинската организация на БСП – Видин Димитър Велков. Присъства още районният мюфтия Неджати Али, както и ръководители и представители на институции и организации.
В началото на събитието изпълнителният директор на БТА Максим Минчев приветства новия видински владика. „БТА е 120-годишна институция, стъпила в 3 века; институция, която никога не си е променяла името – от февруари 1898 година до ден днешен и която никога за тези 120 години не е спирала да работи. Радвам се, че с Вас, Ваше Високопреосвещенство, имаме възможност да отбележим този празник“, каза директорът на БТА. Видинският митрополит Даниил отбеляза в отговор, че за него е радост да присъства на връчването на  тази награда. „Има нещо общо между Вашата институция и нашата институция – да разпръскваме информацията, когато тази информация е вярна, това е като разпръскване на светлина, която просветлява умовете и сърцата на хората“, отбеляза Негово Високопреосвещенство, като пожела БТА да продължава да бъде надежден източник на информация за всичко, което се случва в страната ни, да отразява и световните събития, да пази будна съвестта на българските граждани. „Обещаваме“ - беше отговорът на Максим Минчев на това благопожелание.


Ръководителката на Регионалния пресклуб на БТА във Видин Ирена Данаилова обясни, че тазгодишната награда за значим обществен принос, която е осма подред, се връчва на един кмет на една от най-малките общини в страната – на кмета на Ружинци Александър Александров, който за изминалите две и половина година откакто е начело на общината е спечелил любовта на хората и е успял да постигне много неща, сред които значително намаление на безработицата (от близо 70% на около 40%), предоставяне на топъл обяд на над 700 души. „Най-важното е, че това е един кмет, който със сърце и душа работи за хората“, каза в обобщение Ирена Данаилова, като изрази надежда, че наградата ще е стимул за всички кметове на общини в региона да работят по-усърдно.


Статуетката „Бялата птица“, изработена от скулптура Александър Пройнов – АПЕР, връчи лично изпълнителният директор на БТА Максим Минчев, който сподели, че му е изключително приятно да поднесе наградата на човек като кмета на Ружинци Александър Александров, направил чудеса за времето, през което е начело на своята община. „Искрено Ви желая да продължите в този дух – да правите всичко за хората и те да ви се отблагодаряват, да бъдете все така усмихнат, все така сърцат и с хъс да работите за другите“, пожела Максим Минчев, връчвайки „Бялата птица“ на кмета на Ружинци.


Тази награда е една признателност за това как се развива цялата община Ружинци, отбеляза кметът Александър Александров, като благодари на екипа си и на всички хора, повярвали му и последвали го в посоката, в която води общината. „Тази награда показва, че посоката е правилна“, сподели кметът, като обеща, че ще оправдае високата оценка, дадена му с присъждането на тази награда. Александров връчи на Максим Минчев поздравителен адрес във връзка със 120-годишнината на БТА, както и плакет на Общината, плакети получиха и областната управителка на Видин Албена Георгиева – за оказваната подкрепа и помощ, и ръководителката на Регионалния прессклуб Ирена Данаилова, за добрата съвместна работа.
Гостите на събитието също поднесоха своите поздрави към лауреата. „Приятно съм изненадан от избора, който е направен при определянето на носител на наградата. Познавам много добре г-н Александров и съм сигурен, че останалото време до края на мандата му той ще направи още добри неща, така както правеше досега – а той направи много за благоустрояването на община Ружинци, в която няма населено място, в което да не е видно, че има активен и действен кмет, с работеща администрация“, заяви народният представител Владимир Тошев. Той изрази радостта си, че Видин е мястото, от където почват тържествата за 120-годишнината на една достойна институция, която е важна инстанция на истината“.


Поздравителен адрес от името на кмета на община Видин Огнян Ценков поднесе заместник-кметът Цветан Асенов. „В нашия Северозападен край има много достойни хора, заслужаващи да получат това високо обществено признание – те полагат усилия да променят облика на региона и допринасят за неговия просперитет“, се казва в поздравителния адрес, в който се подчертава и приносът на БТА като институция, отстояваща вече 120 години свободата и чистотата на словото.
Областната управителка Албена Георгиева също поздрави кмета на Ружинци за връченото му отличие, като отбеляза, че то е заслужено. „Надявам се и съм сигурна, че и занапред, със съвместни усилия, ще продължим да работим за развитието на област Видин“, заяви Албена Георгиева. Тя връчи на Максим Минчев поздравителен адрес, в който се казва: „Синоним на качество и професионализъм, това е БТА и днес – във времето на електронни медии, социални мрежи и масови комуникации. С държавно, но и с голямо обществено признание БТА е национален независим институт на Република България“, и се честити годишнината на ръководството и служителите на Агенцията.


Последен благопожеланията си поднесе Видинският митрополит Даниил. „Радвам се, че учредяването на такава награда за изказване признание и поощряване на хора, които допринасят за общественото благо, е инициатива на Регионалния център във Видин на „Българска телеграфна агенция“. Моето пожелание към ръководителите на тази институция, тъй и към регионалните й поделения, тъй и към г-н Александров, който днес получава това признание, е да продължим да бъдем движени и ръководени в делата си от това да допринасяме за благото на нашия ближен и за нашето общо благо. Тази оценка, която се дава от хората, свидетелства колко важна е заповедта, която Господ ни е дал – да обичаме Него, да обичаме и ближния. Виждаме, когато се проявява на дело тази заповед – когато се прояви грижата, когато се прояви необходимото разбиране, когато се прояви на дело любовта към ближния до каква промяна това води. Г-н Александров – моите поздравления и молитвени благопожелания. Както Господ Ви е помагал във Вашата дейност досега, тъй също да Ви благославя и подпомага и занапред, за да може да се радваме всички на още по-големи успехи“, благопожела Видинският владика.
НИЕ