Във Враца откриха паметен знак за жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Враца ->

Община Видин отбеляза с тържествена церемония Деня на независимостта

Видин ->

Огнян Ценков: Всички дейности по проекта за централната пешеходна зона са в график

Видин ->

Детска градина в Монтана отвори врати след цялостна промяна

Монтана ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Председателката на БСП Корнелия Нинова в Брегово: За пореден път се върви след събитията

снимка на nie

За пореден път се върви след събитията. Това заяви председателката на БСП Корнелия Нинова, която днес беше в град Брегово. Нинова обясни, че целта на това посещение е да бъде показано на жителите на населеното място, в което преди дни беше обявено извънредно положение заради опасност от наводнение, че не са изоставени. Председателката на БСП беше придружавана от народни представители от левицата-членове на изпълнителното бюро на партията, както и от областния председател на БСП-Видин Димитър Велков.

„Ние, за пореден път, вървим след събитията – и в Мизия, и в Хайредин, и сега в Брегово. Затова настояваме за цялостна политика за решаване на проблема веднъж завинаги – не може всеки път, когато вали повече дъжд, тези хора в Брегово да живеят в страх и да тичат по високите места да се крият. Веднъж завинаги трябва да се реши проблемът“, заяви Нинова. Председателката на БСП посочи, че това не е толкова трудно – нужно е да се направи най-накрая заснемане на цялата територия, да се изясни собствеността на язовирите, и най-важното – необходими са законодателни промени, така че една единствена структура да отговаря за язовирите.

„Управляващите не ни чуха преди три години, след бедствието в Мизия, дано сега поне да чуят аргументите ни – законът за водите, който приеха те, дава отговорности на девет министри и на всички общини накуп, и те си прехвърлят отговорност и се стига дотук. Затова нашето предложение и тогава беше да създадем единен орган, държавен, защото тази инфраструктура се нуждае от държавна политика – както и енергетиката, това е елемент на сигурността на хората и на страната“, заяви Корнелия Нинова, като припомни и доклада на главния прокурор, според който над 200 язовира са в предаварийно състояние.

„Има конкретни мерки, които могат да се предприемат, важното е отговорните за това да се вземат в ръце и да си свършат работата“, категорична бе лидерката на БСП, като допълни, че необходимото може да се свърши за няколко месеца, стига да има воля. „Години наред се рушат системи – в случая говорим за „Напоителни системи“. Сигурно колегите от ГЕРБ ще скочат, но по тяхно време „Напоителни системи“ бяха нарязани на скрап и разпродадени. Друг голям проблем е изсичането на горите – безконтролното. Колкото повече сечем, това е ерозия, водите се събират, това е колосален проблем – не е просто да тичаме от  язовир на язовир с ботушите и да спасяваме хората: да, ще го направим и затова сме тук, да им помогнем, но така няма да решим държавния въпрос“, заяви още Корнелия Нинова.