Във Враца откриха паметен знак за жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Враца ->

Община Видин отбеляза с тържествена церемония Деня на независимостта

Видин ->

Огнян Ценков: Всички дейности по проекта за централната пешеходна зона са в график

Видин ->

Детска градина в Монтана отвори врати след цялостна промяна

Монтана ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ, за ситуацията в Брегово: Не бива да се създава паника, няма място за политическо говорене

снимка на nie

Ситуацията в Брегово няма да се реши с политическо говорене, а с реални действия, които се предприемат. Това заяви видинският народен представител от ГЕРБ Владимир Тошев, който се запозна на място със ситуацията в град Брегово. Той отбеляза, че се подготвят законодателни промени по отношение на язовирите, но и досега е свършено много във връзка със защитните и хидромелиоративни съоръжения в област Видин.

„Много се върши. Област Видин има 37 километра диги, от тях над 10 километра са новоизградени, бетонни, включително укрепване на пристанище на брега на река Дунав. В момента е кризисна ситуация и тя е възникнала не заради това, че дигата не е поддържана или че дигата не е добра, а просто в момента нивото на река Дунав се е покачило – само от петък до понеделник то се е повишило с два метра и половина, притиска река Тимок и всички останали вливащи се в Дунав реки и те повдигат нивото си, тази вода няма къде да се оттече и се получават разливи и избиване на подпочвени води“, обясни народният председател.

Началникът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин комисар Станислав Генчев запозна със ситуацията и с мерките, които са предприети. В понеделник нивото на подпочвените води в Брегово се е повишило и населеното място е било застрашено, по тази причина през нощта на понеделник срещу вторник е докаран хидромодул с мощни помпи, които, плюс други пет помпи, изпомпват избилите подпочвени води, като в минута се прехвърлят около 40 000 литра. Целта е чрез това изпомпване да не се допусне подпочвените води да застрашат жилищни сгради и населението на град Брегово, обясни комисар Генчев.

Директорът на Областна дирекция „Земеделие“ инж. Емилиян Енчев представи данни за засегнатите земеделски площи – той обясни, че частично залетите площи в землището на Брегово са около 5000 дка, от тях заети с есенници са по-малко от 2000 дка, останалите са подготвени за засяване с пролетници – кампания, която все още предстои, така че там щети няма да има. „Ние имаме постоянно действаща комисия, която, при бедствия и аварии, съставя констативни протоколи, след това тези земеделски стопани, които имат щета, ще бъдат компенсирани“, увери инж. Енчев.

Няма нужда да се наслагва излишно напрежение – бедстващи хора в Брегово няма, а създалата се ситуация не бива да се използва за политическо говорене, заяви областният управител на Видин Албена Георгиева. „Всички институции сме хвърлили максимални усилия, за да овладеем обстановката“, заяви тя.

„Искам да благодаря на институциите, които от три денонощия работят тук, за да може тази подпочвена вода да бъде върната обратно в лоното на река Тимок, за да не залее населеното място. Няма опасност за питейната вода на град Брегово към момента, няма и да има, защото системата е защитена. Не бива да създаваме паника и не бива да говорим политически. Не може всичко да се направи за един месец, но продължаваме да работим“, каза в заключение Владимир Тошев.

НИЕ