Свободен достъп до музеи в община Видин от 21 до 23 септември

Видин ->

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Образованието във Видин има много голямо бъдеще

Видин ->

Представители на общинското ръководство бяха гости на тържествените церемонии за началото на новата учебна година във Видин

Видин ->

Нови жертви на войната на пътя във Врачанско

2-годишно дете, 22-годишна жена и 31-годишен мотоциклетист загинаха при две катастрофи
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

140 години пожарна служба във Видин

снимка на nie

140-годишнината от създаването на видинската пожарна служба беше тържествено отбелязано на 13 април. Празникът започна с церемония на площад „Бдинци“, в която участваха директорът на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР гл. комисар Николай Николов, директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин комисар Станислав Генчев, областният управител на Видин Албена Георгиева, кметовете на община Видин – Огнян Ценков, община Ружинци – Александър Александров, и община Ново село – Георги Стоенелов, председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков, народните представители Росен Живков и Цветан Топчиев, общински съветници, директори на институции, гости от Сърбия и от Румъния, и др.

Празничен водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, който честити значимата годишнина – 140 години от създаването на службата за пожарна безопасност в град Видин. „Изпълнявайки тази достойна професия, служители по някой път дори рискуват собствения си живот, за да помогнат на хора в нужда. Това висше изпълнение на своя дълг буквално е еднозначно със заповедта, която Господ ни е дал за любовта към Бога и ближния: „Никой няма любов по-голяма от тази, да положи душата си за своите приятели“. Никакво възнаграждение, никакви материални стимули нямат значение, когато в бушуващия пламък или в придошлите води служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ трябва да стигнат до хората в беда – тук става въпрос за съзнание, поемане на отговорност и изпълнение на своя дълг, и като професионалисти, и като хора. И изпълнявайки го, те постигат пълнота на мярката за любов, защото полагат своите души, своя живот за спасението, за избавянето на своя ближен от беда“, каза в словото си митрополит Даниил. След това владиката освети икона на свети Илия, осветено беше и представителното знаме на видинските огнеборци (виж карето).

На финала, поздрав по случай празника отправиха възпитаници на видинското училище по изкуствата „Св. св. Кирил и Методий“ от групата за народно пеене и мажоретния състав.

Тържеството продължи в конферентната зала на Областна администрация. В началото с едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на трагично загиналия при изпълнение на служебните си задължения служител на видинската пожарна младши лейтенант Огнян Иванов и на всички останали служители от звената за пожарна безопасност и защита на населението, отдали своя живот за защита живота и здравето на гражданите на Република България.

Пръв приветствие отправи директорът на видинската пожарна дирекция комисар Станислав Генчев, който припомни, че на 31 март 1878 година за пръв път след освобождението на град Видин се събират 50 видни граждани, които избират за кмет Цеко Нейов, по чието предложение, с решение №1 на тогавашния градски съвет, се вземат няколко важни решения за организацията на града – едно от тях е да се назначат пожарникари за опазване на града от пожари. Затова и датата 31 март 1878 година се приема за рождена дата на видинската пожарна служба. „Ние успяхме през годините, с достойнство и чест, да изпълним нашите служебни задължения и да не допуснем сериозни инциденти и бедствени ситуации. Използвам момента, за да уверя, че ние, видинските пожарникари, и за в бъдеще ще продължим все така професионално, с отговорност да изпълняваме нашия професионален дълг, за да може да просперира област Видин“, заяви комисар Генчев.

Кметът на Видин Огнян Ценков също отправи поздрав по случай 140-годишнината от създаването на пожарна служба в града. „Нашите достойни доброволци са готови, както техните предшественици преди 140 години, да изпълняват професионално, с отдаденост и смелост своята мисия“, отбеляза Огнян Ценков, като обърна специално внимание на доброто сътрудничеството между Община Видин и видинската пожарна, благодарение на което успешно се преодоляват възникналите кризисни ситуации и се гарантира сигурността на гражданите. „Уважаеми огнеборци, позволете ми от името на цялото общинското ръководство и от името на жителите на нашата община да ви поздравя с отбелязването на 140-годишнината от създаването на видинската пожарна. Вашата професия е за хора с чисти сърца, готови да служат на другите, да помагат в беда, да спасяват животи. Бъдете здрави, успешни и винаги за пример!“, беше пожеланието на градоначалника.

Сърдечни поздрави по случай значимата годишнина отправи и областният управител на Видин Албена Георгиева. „През годините видинската пожарна е преминал през много промени в организационната си структура, за да имаме днес надеждна и сигурна държавна институция, която осъществява дейността си в служба на обществото, осигурява ефективна защита на населението при пожари, бедствия и аварийни ситуации. Благодаря ви за риска, който поемате в борбата с огнените стихии и кризисните ситуации за спасяване живота и здравето на хората. Пожелавам ви и занапред, със същото усърдие, воля и характер да продължавате да изпълнявате задълженията си и да отстоявате доброто име на институцията, в която работите. Благодарим ви, че ви има и че бдите за живота и сигурността на всеки един от нас“, каза в приветствието си Албена Георгиева.

В дните, когато се полагат основите на Третото българско царство, Видин е един от първите градове в България, които създават собствена пожарна команда, отбеляза в словото си гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР. „Повече от 140 години стотици, отначало доброволни пожарникари, а понастоящем професионални пожарникари и спасители бдят за сигурността на жителите на град Видин. За тези 140 години са спасени стотици човешки животи, предотвратени са огромни щети за нашето културно и историческо наследство. Скъпи колеги, имам поръчението от името на министър-председателя на Република България Бойко Борисов и на министъра на вътрешните работи Валентин Радев да ви поздравя по случай празника, да ви пожелая от тяхно име здраве и благополучие. От мое име и от името на ръководството на Главната дирекция пожелавам новоосветената икона на свети Илия да ви закриля! Пазете чисто и неопетнено новоосветеното знаме!“, каза в словото си главен комисар Николов.

Церемонията продължи с награждаване на служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин, отличени от ръководството на Министерство на вътрешните работи и от ръководството на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Наградени бяха също така победителите в обявения по случай 140-годишнината на видинската пожарна служба фотоконкурс, бяха връчени и награди на победителите в областния етап на конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата“.

Главен комисар Николай Николов връчи награда на директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Станислав Генчев, който е отличен с писмена похвала за проявени отговорност и професионализъм при ръководството на процеса при овладяване на бедственото положение, обявено на територията на община Брегово поради придошлите реки на река Тимок.

 

За новоосветеното знаме на видинската пожарна и за нейния герб

За новия емблематичен знак на РДПБЗН-Видин, разказва директорката на видинския исторически музей Фионера Филипова. „Знакът представлява графично изображение, създадено по правилата и принципите на хералдиката. Във фигуралната композиция отделните елементи са подредени и оцветени по определен начин с обекта на символизирането. Щитът като основен носител на информацията повтаря някои от елементите на герба на Видин, които го отличават като историческа символика – зидана корона с пет зъбера и замъка „Баба Вида“. Короната символизира царствената столица на Иван Срацимир. Щитът е оцветен в синьо (един от утвърдените цветове в хералдиката) и в центъра му е изобразена златиста пожарникарска каска, символ на професията. Шлемът, в случая каската, е изобразена наляво. Като символи на щитодържателите са представени струйник и киркобрадва, които отново носят опознавателна информация за собственика на знака и годината на създаването -1878“, обяснява значението на символите в новият емблематичен знак на видинската пожарна Филипова. „Емблематичният знак на видинската дирекция на ПБЗН отговаря на хералдичните изисквания и носи отличаваща го историческа информация. Графичният му вариант може да се ползва като лого за представителни документи на дирекцията“, допълва Фионера Филипова. „Знакът е поставен на представителното знаме, което беше осветено на празника. Предложените емблематичен знак и знаме на РДПБЗН – Видин отразяват професионалната идентичност и история на пожароспасителното дело в град Видин“, категорична е директорката на видинския музей.

НИЕ