Извеждат учениците от Математическата и СУ „Цар Симеон Велики“ в други сгради

Видин ->

Огнян Ценков откри първото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Видин ->

Професия: Футболен съдия

Видин ->

Младежи ГЕРБ - Видин поставиха табели-послания към шофьорите

Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Инж. Любомир Низамов, изп. директор на „Дунав мост Видин – Калафат“ АД: Дунав мост Видин – Калафат е 100-годишна мечта, която преди 5 години се реализира

снимка на nie

НИЕ“: Инж. Низамов, в навечерието на 5-годишнината от пускането в експлоатация на Дунав мост Видин – Калафат, каква е равносметката?

Инж. Любомир Низамов: Дунав мост е близо 100-годишна мечта на жителите от региона, която най-накрая преди пет години успя да се реализира. До края на 2017 година през моста при Видин – Калафат са преминали около 3 200 000 превозни средства. А до края на тази година се очаква да премине и четиримилионният автомобил.

Трафикът ежедневно се увеличава. Докато в първите месеци от експлоатацията на моста се увеличаваше с много голямо темпо – с 20 до 30%, сега темпът на растеж е позабавен, но спрямо миналата година около 10% са повече автомобилите, които преминават през Дунав мост. И се очаква този темп да бъде запазен. Ежедневно по моста в най-натоварените дни преминават 3000-3100 автомобила, около 60% от тях са тирове.

За тези години, до края на 2017 година, чистата сума е около 105 млн. лв. – тоест с около 105 млн. лв. се е възстановила инвестицията от българска страна. Което показва, че ако се продължи с такива темпове, може би за по-малко от 25 години мостът ще бъде изплатен.

Темповете на растеж са добри, но, за съжаление, само трафикът на товарни автомобили се доближава до прогнозния трафик, който е бил предвиден в началото на строителството на моста. Все още движението на леките автомобили и автобусите е далеч под прогнозния трафик за експлоатация на моста. А пък за влаковото движение натовареността е още по-малка – предвиждаше се много по-интензивен трафик на влакове, но реално минават 1-2 влака на седмица и един ежедневен пътнически влак от Крайова до Видин и обратно.

НИЕ“: На довеждащата инфраструктура – пътна и железопътна, ли се дължи тази по-ниска от прогнозираната натовареност?

Инж. Низамов: За трафика на товарните влакове проблем е повече участъкът от жп линията от румънска страна, която не е електрифицирана и скоростите на движение са изключително ниски, като в резултат разстоянието до Крайова се изминава за около три часа с влак и за един час с автомобил. Докато, колкото и негативни информации по темата за влаковото движение в България да излизат, железопътната мрежа от българска страна не е толкова зле поддържана, че да се каже, че тя е основната причина за толкова малкия брой преминаващи влакове.

Що се отнася до пътната инфраструктура, щом за тировете е най-добър маршрутът, би трябвало това да важи и за автомобилите – и сега, без магистрала до Видин, тировете избират този път като предпочитан маршрут. Но минават само транзит. Вероятно от нас самите зависи дали ще има тук инвестиции, дали хората ще идват да правят предприятия, да правят бизнес, защото пътят го има – горе-долу маршрутът през Видин, като брой товарни автомобили, значително гони Русе.

НИЕ“: Казахте, че мостът е една 100-годишна мечта за жителите на региона. Като че ли обаче високите очаквания не се оправдаха? Какво реално донесе на Видин пускането в експлоатация на съоръжението?

Инж. Низамов: Мога да каже, че след пускането в експлоатация на моста се засилиха контактите с Румъния – много хора вече работят в Румъния, много български фирми стартираха дейност и в Румъния, румънци идват и работят тук. Таксата от 6 евро за преминаване в двете посоки на леки автомобили наистина не е малка, на фона на финансовите възможности на хората в региона – кметовете на Видин и Калафат направиха определени постъпления за намаляване на таксите. Но тарифата за преминаване е определена с международно споразумение и много трудно се променя, особено предвид факта, че на базата на тази тарифа са направени и разчетите за изплащане на моста. Трябва да се има също така предвид, че преди пътуването с ферибота между Видин и Калафат беше 23 евро на лек автомобил и по 3 евро на човек, така че за отиване и връщане на един автомобил с трима пътници излизаше около 150 лв.

Разбира се, и на мен ми се иска да има гъвкавост при определяне на тарифите за преминаване на моста Видин – Калафат – да има, например, някакви карти за намаления за тези, които ще преминават ежедневно, но за съжаление това не зависи еднолично от нас, правили сме опити, но ни се отговаря, че това е европейски проект, който, заради устойчивостта, трябва да поддържа едни и същи цени. Но с времето може би ще успеем да променим част от цените – цените за преминаване на моста Видин – Калафат са същите каквито са на моста в Русе, с изключение на таксите за леките автомобили.

Говорейки за инфраструктурата, докато първите три години темпът на нарастване на трафика спадаше – тръгвайки от 20% ръст на годишна база и стигайки до 5%, през четвъртата година пак се увеличи и стана 20%, като това се дължеше най-вече на ремонтите, които се направиха на околовръстните на Враца и Монтана и асфалтирането на пътища. Изграждането на магистрала до Видин ще доведе до увеличение на трафика, а от там – до по-високи приходи от моста. Но как ще доведе до увеличаване на инвестициите и по-добър живот във Видин? Трудно би станало това, ако самите видинчани не се вземем в ръце. За инвестициите е важна инфраструктурата, но са важни и законите, важни са и хората, важен е манталитетът.

Може би големите очаквания от моста не се оправдаха напълно, но така или иначе трафикът по моста е факт, тировете минават, паркингите за тирове в района са пълни. Дружеството „Дунав мост Видин – Калафат“ АД стопанисва част от пътя, който е към новия надлез и вече имаме едно издадено разрешение за строителство имаме постъпления за получаване на още няколко разрешения за строителство на бензиностанции, паркинги за тирове, хотели и т.н. в района на моста. Така че не е вярно, че няма ползи от моста. За хората, на които им се налага по-често да летят, мостът също е едно удобство, защото много по-лесно е да се отиде до летището в Крайова, което е на 90 км, отколкото до София.

Дружеството, което поддържа Дунав мост Видин – Калафат, е българо-румънско, с разделена собственост на двамата акционери – Министерство на транспорта на Република България и Министерство на транспорта на Република Румъния. Това означава, че всички решения се взимат с консенсус – ако говорим, че Дунав мост 2 е мост между две държави, дружеството е пример за добра координация и организация, защото имаме отлични отношения с румънските колеги, централата на дружеството е във Видин, а клонът – в Калафат. Никакви проблеми нямаме с колегите от Калафат, с румънските гранични служби и би трябвало в това отношение да сме пример за останалите.

НИЕ“: Правени ли са съществени ремонти на съоръжението?

Инж. Низамов: Основната дейност на Дружеството е събиране на толтакси и поддръжка и експлоатация на съоръжението – за тези 5 години някакви съществени ремонти не сме правили. Единствено се наложи да бъде извършена подмяна на лагерите на част от стълбовете, но те бяха подменени от фирмата-строител. Различните елементи на моста имат различни срокове на гаранцията – примерно за асфалта е 7 години, като от фирмата-строител подмениха и асфалта в двете части на моста. Това бяха по-значителните ремонти, които сме извършвали.

НИЕ“: Каква е причината за задръстванията, които се получават на моста?

Инж. Низамов: Задръстванията, които се получават, са най-вече поради неравномерния трафик, който се увеличава най-много в дните събота и неделя, понякога се дължат и на по-засиления граничен и митнически контрол, който се извършва. Но в сравнение с другите гранично-пропускателни пунктове, мисля, че при нас е нормално.

НИЕ“: Подготвили сте специална програма, с която ще бъде отбелязана 5-годишнината на Дунав мост 2. Разкажете повече.

Инж. Низамов: Решихме да направим празнична програма, която да е повече за гражданите на Видин – не сме канили скъпи изпълнители. Мотото на конкурса за детски рисунки, който организираме, е „Нашият мост“ – защото всеки наш съгражданин чувства моста като негов, което е хубаво, а и защото мостът се превърна в една от емблемите на Видин. Конкурсът за детски рисунки, за който споменах, е с награди.

Предвидили сме полет с балон – еднократно балон ще премине от Видин към Калафат или от Калафат към Видин, в зависимост от посоката на вятъра. Няма как да се организират полети с балон за всеки желаещ, тъй като организацията на всеки отделен полет е трудна, прави се със съгласието на въздушните диспечери на България и Румъния. В балона ще могат да се качат двама души – може би това ще са кметовете на Видин и Калафат, защото тази програма я организираме съвместно с Община Видин и Община Калафат.

В събота в района на моста, в началото на пешеходната пътека, ще има електрически велосипеди – който желае може да си наеме велосипед, като наемът е за наша сметка, и да посети Калафат, като преминаването на моста на велосипеди, както и с електрически автомобили, е безплатно.

Отново в съботния ден ще има организиран безплатен превоз с автобус от Видин до Калафат – часовете за тръгване от автогара Видин са: 09:30 ч.; 11:30 ч.; 15:30 ч., а от автогара Калафат са: 10:30 ч.; 12:30 ч. и 16:30 ч.

 В събота в Спорта зала „Фестивална“ от 10:00 ч. ще започне детски баскетболен турнир, в който ще участват пет отбора – за съжаление, няма да има отбор от Румъния, защото баскетболът не е развит спорт в Калафат, така че ще се включат два сръбски отбора и три български.

В събота ще бъдат организирани и скокове с бънджи от моста – единствено те няма да са безплатни.

В петък ще бъде организиран празничен концерт на откритата сцена на Художествената галерия във Видин. В концерта ще участват деца от Видин и от Калафат. Тогава ще бъдат наградени и най-добрите рисунки в конкурса.

Разговора води ТЕОДОРА Макавеева