СУ „П. Р. Славейков“ – Видин отбеляза своя патрон и Световната седмица на предприемачеството

Видин ->

Пътни полицаи гостуваха на ученици от видинската езикова гимназия

Видин ->

Корнелия Нинова във Видин: Решени сме кардинално да променим модела на управление на страната

Видин ->

„Другото лице на воините ни“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война
България ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Близо 140 първокурсници посрещна Филиал Видин за академичната 2018/2019 г.

снимка на nie

За втора година тържествено беше открита академичната година във Филиал Видин на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Тази година близо 140 първокурсници избраха видинското висше училище, за да продължат своето образование или да получат допълнителна квалификация.

Церемонията по откриване на академичната 2018/2019 година се проведе на 14 септември пред сградата на Филиал Видин, където водосвет за здраве отслужи йеромонах Максим. Празникът започна с поздрав, поднесен от артистите от Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“. След музикалното приветствие, административният директор на Филиал Видин поздрави гостите на събитието – чл. кор. проф. д-р Христо Белоев, ректор на Русенски университет; проф. Велизара Пенчева, председател на Управителния съвет на Русенски университет; Албена Георгиева, областен управител на Видин; Огнян Ценков, кмет на община Видин; Генади Велков, председател на Общински съвет – Видин; Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието – Видин; кметове на общини и представители на общински администрации; ръководители на местни и държавни институции; директори на училища; студенти; граждани.

„Разкриването на Филиала на Русенски университет във Видин е резултат от усилията на всички тук присъстващи – позволете ми да Ви благодаря, че на този ден сме заедно. Скъпи студенти, на прага на откриването на новата учебна година аз Ви благодаря, че направихте най-верния избор в живота си – да станете студенти на Филиала на Русенски университет във Видин“, каза Момчил Станков.

Ректорът на Русенски университет проф. Христо Белоев съобщи, че към момента във Филиал Видин има записани близо 140 първокурсници и с тях общият брой на студентите става над 400 души. „Реализирайки още една година подобен прием, ще имаме създадена устойчива структура и, надяваме се, да постигнем целите, които си бяхме поставили в началото – развитие на Видинския край и на региона; възможности за създаване на специалисти с висше образование; възможности за даване тласък на икономика и възможности за младите хора да остават тук, в този край“, посочи ректорът на РУ „Ангел Кънчев“, като благодари на всички, които са помагали и помагат, за да се развива Филиал Видин.

„Откликваме на потребностите на региона и тази година разкрихме и нова специалност – педагогическа, към която има много голям интерес и бързо бяха запълнени всички обявени места. По този начин ще се отнасяме и за в бъдеще – Русенски университет има много и разнообразни специалности и ние ще можем да ги предложим тук, така че да отговаряме бързо на всички потребности. Ние ще помогнем във всяко едно отношение – както със специалностите, които имаме тук, във Филиала, така и със възможностите на продължаващото обучение с различни специалности, които, чрез Центъра за продължаващо обучение, ще реализираме във Видин“, заяви проф. Белоев.

„Община Видин обръща сериозно внимание както на средното образование, така и на висшето образование и ние отделяме необходимите средства и осъществяваме необходимата подкрепа за развитието на образованието“, заяви на свой ред кметът на община Видин Огнян Ценков, като подчерта, че създаването и укрепването на Филиал Видин е резултат от обединените усилия на държавна и местна власт, бизнеса, гражданското общество и ръководството на Русенски университет. Кметът Огнян Ценков отбеляза, че, вероятно от скромност, ректорът проф. Белоев не е споменал факта, че Филиалът във Видин е най-добре развиващият се филиал на висше училище в България.

Областният управител на Видин Албена Георгиева поздрави студентите, избрали да учат в престижно учебно заведение като Русенски университет и решили да останат да се обучават в своя роден град, ставайки така част от една мечта на поколения видинчани – във Видин да има висше учебно заведение. „Скъпи първокурсници и студенти, следвайте мечтите си, преодолявайте предизвикателствата с усмивка и много успех в новото начинание!“, пожела Албена Георгиева.

Началникът на Регионално управление на образованието – Видин Веселка Асенова благодари за доброто взаимодействие с ръководството на Филиал Видин и на Русенски университет, както и за разкритите магистърски програми, насочени към повишаване квалификацията и специализацията на педагози.

Така, с много пожелания за успехи и с много усмивки и добро настроение, започна новата академична година във Филиал Видин.

НИЕ

Повече снимки тук