Видин се включи в Похода за свобода в подкрепа на борбата с трафика на хора

Видин ->

Кметът на Видин с награда за принос към опазване и популяризиране на културното наследство

Видин ->

Видински деца се включиха в Седмицата на програмирането

Видин ->

Пътуващата изложба „16 фотоесета „Другото лице на воините ни“

Откриването ще бъде на 22 октомври от 17:00 часа в музей „Кръстата казарма“. Изложбата е част от Националния календар посветен на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея
Видин ->

3700 Видин, ул. “П. Яворов” №1, ет. 3
тел.: 0878 369 508,тел./факс: 094/ 601 430 ekotitan@abv.bg

Вие сте тук

Договори с любопитни клаузи е заварило новото ръководство на видинската болница

снимка на nie

Договори, включващи клаузи, противоречащи на икономическата логика, е заварило настоящето ръководство на МБАЛ „Света Петка” – Видин, което, припомняме, встъпи в длъжност преди по-малко от четири месеца. Любопитните подробности представиха директорът на видинската болница д-р Цветан Василев и членът на Борда на директорите на лечебното заведение д-р Борислав Милчев.

Може би дори в момента, когато четете този текст, мръсното бельо на лечебното заведение пътува за Габрово, за да бъде изпрано там. А договорът, по силата на който това се практикува, е с такива клаузи, че за да се избегнат неустойки, няма как да бъде прекратен и ще се чака изтичането на срока му през декември, обясни д-р Милчев.

Друг любопитен случай представлява договорът с фирмата, разположила телевизори в стаите на пациентите. Според клаузите на този договор болницата не получава никакъв приход от тази дейност, посочи д-р Милчев. Този договор също изтича скоро – в края на януари 2019 година. „Едно договорче, което е дало възможност на едно юридическо лице да монтира 77 броя телевизори, съвсем безвъзмездно, и да си прави бизнес на територията на болницата”, коментира д-р Цветан Василев.

Според него обаче тези два примера бледнеят в сравнение с трети. По силата на този договор 35% от приходите на инвазивната кардиология са плащани на едно търговско дружество. „Този договор е сключен от Виолета Дочкова, като директор на болницата, сключен е на 30 март 2016 година и е действал до 19 юни, когато е бил прекратен с анекс. Този договор – най-меко казано, е с неясен предмет на дейност. Тоест, в предмета на дейност пише предоставяне на медицински услуги чрез висококвалифицирани медицински специалисти на МБАЛ „Света Петка” по няколко изброени клинични пътеки. Някой може да реши да си създаде дружество и да го нарече „медицински център”, но то ще стане медицински център само след съответната регистрация в Регионалната здравна инспекция, както е според Закона за лечебните заведения – търговското дружество, с което е бил сключен договор, няма регистрация в нито една Регионална здравна инспекция на територията на страната, тоест те нямат и право да оказват медицински услуги. По този договор в продължение на две години са преведени над 761 хил. лв.”, обясни директорът на видинската болница. В същото време през целия този период в инвазивната кардиология е имало специалисти, назначени на трудов договор, които имат съответните квалификации, за да може болницата да има договор с Националната здравна каса – тези специалисти са получавали съответните трудови възнаграждения, допълни д-р Цветан Василев. Той отбеляза, че друга странна клауза в договора е, че определени суми търговското дружество трябвало да плаща на служители, работещи в болницата.

Д-р Василев разказа, че на 1 юни, когато бил първият му ден като директор на болницата, идвайки в кабинета заварил на бюрото си анекс, с който договорът се прекратява, считано от 19 юни. Наложило се да бъде назначена одитна проверка, за да се изясни ситуацията – както за конкретния случай, така и като цяло за финансовото положение на лечебното заведение. „Идваме, финансовият контрольор – уволнен, главният счетоводител – уволнен, информацията от компютъра – изтрита. Искахме да знаем от къде тръгваме. Като се направи този одит, установихме, например, че два пъти е направена оценка на земята – едната оценка е направена декември, другата – януари, като в рамките на по-малко от месец цената на земята се увеличава с три милиона. Това е според оценката на оценител, нает от болницата. Защо е направено това – ние не можахме да разберем. Разбира се, ние с д-р Милчев не сме експерт-счетоводители, но по-лошото е, че и експерт-счетоводителите не го разбират”, коментира д-р Цветан Василев.

„Когато д-р Василев за пръв път влезе в кабинета в качеството си на директор, компютърът беше празен, в кабинета нямаше почти нищо и беше заявено, че специалистите, обслужващи инвазивната кардиология, си тръгват след една седмица”, допълни д-р Борислав Милчев. В крайна сметка само пет дни инвазивната кардиология не е работила, след което били осигурени специалисти и дейността била възстановена.

Наред с всичко това на новото ръководство се налага да изплаща и кредит, изтеглен от предшествениците им, от който към момента остават за връщане около 1 200 000 лв. Д-р Василев обясни, че около 1 700 000 лв. са задълженията към доставчици, от които около 1 млн. лв. са просрочени. Около 4 млн. лв. е сумата на общите задължения на лечебното заведение, в която сума влизат и средства, предвидени за изплащане на служители при тяхното пенсиониране.

На фона на всичко казано до тук, за д-р Цветан Василев все пак най-тревожен е случаят със сключения договор, по силата на който близо една трета от приходите на инвазивната кардиология са изплащани на частно търговско дружество. Изясняването на всички неясноти около този договор е в ръцете на Прокуратурата, която е сезирана и трябва да прецени има ли в случая състав на престъпление, или не, заяви директорът на видинската болница.

НИЕ