Вие сте тук

363 са първокласниците в община Видин

снимка на nie

Общо 363 първокласници днес прекрачиха прага на основните и средните училища в община Видин. Кметът на Видин бе гост на откриването на учебната година в СУ „Цар Симеон Велики“. Д-р Цветан Ценков поздрави ръководството на най-старото видинско училище, педагогическия колектив, учениците и техните родители по случай 15 септември. Днес за пръв път училищният звънец удари за 72-ма първокласници, които стават част от 140-годишната история на учебното заведение.
В приветствието си кметът припомни на учениците, че в този тържествен ден прекрачват прага на едно от първите построени в България училища. „Наистина е гордост за нас, жителите на старопрестолния Видин, че стоим пред вратите на тази светиня“, каза д-р Ценков. Той пожела на възпитаниците на СУ „Цар Симеон Велики“ Бог да ги закриля през цялата учебна година и тя да е успешна. И изрази надежда, че обучението няма да е дистанционно: „Контактите помежду ви, контактите с вашите учители ще ви дадат най-добра възможност да защитите честта на това елитно училище. Попътен вятър през новата учебна година!“. Видинският кмет връчи и поздравителен адрес на директора на СУ „Цар Симеон Велики“ Ирена Гъркова.
Гости на празника бяха още Негово Високопреподобие архимандрит Самуил, който отслужи водосвет за здраве, и Александър Русев, председател на Обществения съвет на училището.
Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова присъства на тържеството за първия учебен ден в СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Тя отправи пожелание за здрава, успешна и ползотворна нова учебна година. Борисова поздрави специално първокласниците и им пожела да  растат умни, да следват мечтите си и да обичат своето училище. След това поднесе на директора на учебното заведение Бисерка Каменова поздравителен адрес от името на кмета на Общината д-р Цветан Ценков. Тържеството продължи с празнична програма, в която взеха участие и ученици, и преподаватели.
Заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова уважи тържеството по случай първия учебен ден в ППМГ „Екзарх Антим I“, заместник-кметът по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие Цветомира Илиева беше гост на откриването на учебната година в ГПЧЕ „Йордан Радичков“, заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев присъства на празника в ПГТ „Михалаки Георгиев“, а секретарят на Общината Валери Димитров и председателят на Общинския съвет Генади Велков пожелаха „на добър час“ на възпитаниците на ОУ „Иван Вазов“.